Ekolali Türleri Nelerdir?

Ekolali Türleri Nelerdir? Ekolali Nasıl Teşhis Edilir?, Ekolali nasıl tedavi edilir? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri yazımızda derledik.

Ekolali Türleri Nelerdir? Ekolali Nasıl Teşhis Edilir?

Ekolali Türleri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Ekolali Türleri Nelerdir

Başka bir bireyden duyulan kelimelerin, ifadelerin ya da seslerin tekrarı veya taklidiyle karakterize bir iletişim bozuluğuna ekolali denir. Konuşmayı öğrenen çocuklarda normal karşılanan ekolali durumu daha ileri yaşlarda ortaya çıkar ise araştırılması gerekmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz ekolali nasıl tedavi edilir? ve ekolali nasıl teşhis edilir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Ekolali türleri nelerdir?

Ekolali durumunda kelimelerin ya da seslerin tekrarı otomatiktir ve istemsiz bir biçimde gerçekleşmektedir. Konuşmayı öğrenme evresindeki çocuklarda normal da ileri yaşta ortaya çıkması otizm belirtisi sayılabilmektedir. Çünkü ekolali genellik ile otizm spektrum bozukluğu vede tourette sendromunda yaygın görülen durumdur. Başta otizm olmak üzere bir takım tıbbi durumların nedne olabileceği öngörülse de ekolaliye kesin olarak hangi faktörün neden olduğu konusunda net bir cevap bulunmamaktadır. Otizm ile birlikte tourette sendromu, dikkat eksikliği, afazi, kafa travması vede gelişimsel gecikme ekolaliye yol açabilmektedir.

Ekoliye yol açabilecek faktörler olarak otizm sepktrum bozukluğu gösterilebilmektedir. Bununla birlikte tourette sendromu, afazi, kafa travması, dikkat eksikliği, felç, gelişimsel gecikme, hafıza kaybı ve şizofeni gibi faktörler de ekolaliyi tetikleyebilmektedir. Nedenler ise ekolali için potansiyel faktörlerdir. Ekolalinin altında yatan nedenin belirlenmesi için kesin tanı koyulması gerekmektedir. Bunun için de hekim kontrolü oldukça önemlidir. Ekolalin en karakteristik belirtisi konuşmaların, seslerin ya da ifadelerin istemsiz bir biçimde tekrarlanmasıdır. Bu durum kendini gayet net biçimde belli etmektedir. Bununla birlikte seslerin tekrarı esnasında bireyin agresiflik vede kaygı durumu da meydana gelmektedir. Yazımızın devamına giderek ekoli nedenleri ile alakalı bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Ekolali Nasıl Teşhis Edilir?

Ekolali Nedenleri

Stres ve kaygı,
Şizofreni,
Hafıza kaybı,
Gelişimsel gecikme,
Felç,
Dikkat eksikliği,
Kafa travması,
Afazi,
Tourette sendromu,
Otizm spektrum bozukluğu.

Ekolali genel olarak 2 farkli tipte kendini göstermektedir. Bunlar anında vede gecikmeli ekolali şeklinde olmaktadır. Anında ekolali durumunda tekrarlama vede taklit eylemi duyulan kelime vede seslerin hemen peşinden gelmektedir. Gecikmeli ekolali de kelimelerin duyulduktan saatler ya da günler sonra gecikmeli tekrarlanmasını içermektedir. Genellikle otizm spektrum bozukluğu olan bireylerde görülmektedir. Ekolali genellikle bir konuşma terapisti tarafından uygulanacak testler aracılığı ile tespit edilebilmektedir. Profesyonel terapistler gneellik ile otizmli çocukları konuşma dersleri aracılığı ile ekolali açısından test etmektedir. Ekolali testi, vakanın hafiften şiddetliye kadar değişen bir aralıkta nerede olduğunun tespitinin yapmaktadır. Bununla birlikte konuşma terapisti ekolali evresini belirleyebilir vede birey için en iyi tedavi yöntemini belirleyebilmektedir.

Ekolali Kaç Yaşına Kadar Normaldir
Ekolali Kaç Yaşına Kadar Normaldir

Ekolali, tekrarlamak anlamına gelen yunanca echo vede konuşma anlamına gelen lalia köklerinden türeyen, duyulan seslerin istemsiz tekrarlanmasını içeren bir konuşma bozukluğudur. Ekolalinin tedavi edilmemesi bireyde öfkeli ruh hali ortaya çıkarabilmektedir. Bununla birlikte stres seviyesi artabilir, sosyal anksiyete oluşabilir ve ilişki kurmakta zorluk çekilebilmektedir.

Ekoli Nasıl Tedavi Edilir?

Ekolali tedavisi, altta yatan nedene bağlı olarak belirlenmektedir. Belirlenecek tedaviler konuşma-dil patologları, profesyonel konuşma terapistleri, nörogelişim uzmanları, psikologlar-psikiyatristler vede özel eğitim alan bireyler tarafından yapılmalıdır. Özellikle konuşma terapisi, otizmle ilişkili ekolaliyi tedavi etmenin etkili yoludur. Bir terapist ekibi sizi gözlemler vede ekolalinizin nedenini belirlemektedir. Daha sonra neden kelimeleri tekrarlamaya devam ettiğini anlamaya çalışırlar. Bireyi dinleyerek anlayabileceği biçimde yanıtlar vermektedir.

Konuşma-dil patoloğu, otizmle ilişkili ekolaliyi tedavi etmede önemli bir rol oynamaktadır. Davranışsal teknikleri, konuşma terapisi, sözel vede görsel ipuçları, öğrenme yöntemleri, kendini izleme vede pozitif pekiştirme kullanırlar. İlaç tedavisi de ekolaliye neden olan faktör stres, anksiyete ya da psikiyatrik bir bozukluktan kaynaklanıyor ise bir çözüm olabilmektedir. Antidepresanlar ya da seçici serotonin geri alım inhibitörleri gibi ilaçlar reçete edilebilmektedir. Ekolali felç ya da epilepsi gibi nörolojik rahatsızlıklardan kaynaklanıyor ise, bireye özel ilaç da verilebilmektedir. Siz ya da çocuğunuzda ekolali var ise dil ve iletişim becerilerini geliştirmek adına bir konuşma terapistine danışmanız daha sağlıklı olmaktadır.

Ekolali Türleri Nelerdir, eğer ki sizin de ekolali türleri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Ekolali türleri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı ekolali türleri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Kekik Çayı Faydaları Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed