Kaşeksi Belirtileri Nelerdir?

Kaşeksi Belirtileri Nelerdir? Kaşeksi Nedenleri Nelerdir?, Kaşeksi nasıl tedavi edilir? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri yazımızda hazırladık.

Kaşeksi Belirtileri Nelerdir? Kaşeksi Nedenleri Nelerdir?

Kaşeksi Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Kaşeksi Belirtileri Nelerdir

Kaşeksi, zayıflama sendromu olarak bilinir. Özellikle kanser, AIDS, kalp yetmezliği vede KOAH hastalığının komplikasyonu olarak beslenme ile tamamen düzelemeyen kilo vede kas kaybına neden olan duruma denmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz kaşeksi nasıl tedavi edilir? ve kaşeksi nedenleri nelerdir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Kaşeksi belirtileri nelerdir?

Kaşeksi, yunanca kakos ve hexis kelimelerinin birleşimi anlamına gelmektedir. Bu adlar tanım olarak kötü vücut ya da zayıf fiziksel durum olarak çevrilebilmektedir. Zaten bu çeviri, kaşeksinin meydana getirdiği fiziksel sorunlar hakkında da bir fikir vermektedir. Kaşeksi vakalarında vücut kilo vede kas kaybedip giderek zayıflamaya başladıkça vücut da önemli ölçüde değişmektedir. Bu bağlamda yaşam kalitesi olumsuz etkilenir vede yaşamı tehdit edici bir durum ortaya çıkabilmektedir.

Kilo kaybı vede kas erimesinin yanında iştahsızlık sorunu, halsizlik vede vücutta genel bir güç kaybı da kaşeksi belirtileri olarak gösterilebilmektedir. Şu anda, kaşeksi için uygulanabilecek tek tedavi, altta yatan hastalığın tedavisi ile birlikte beslenme programının iyileştirilmesidir. Kaşeksi, vücudun enerji talebi olan metabolizmayla enerji tedariki olan besinler arasındaki bir kopukluğun meydana gelmesi ile oluşmaktadır. Bu kopukluk genellikle kanser, kalp yetmezliği vede KOAH gibi ciddi hastalıklar sonucunda meydana gelmektedir. Vücuttaki sitokin fazlalığı da kaşeksiyi tetikleyen faktördür. Yazımızın devamına giderek kaşeksi belirtileri ile alakalı bilmeniz gerekenleri ayrıntılı olarak öğrenebilirsiniz.

Kaşeksi Nedenleri Nelerdir?

Kaşeksi Belirtileri

Enerji düşüklüğü,
Anemi,
Güç kaybı,
Halsizlik ve yorgunluk,
İştahsızlık,
Kas erimesine kadar gidebilen kas kaybı,
Kilo kaybı.

Kaşeksi Nedenleri

Karaciğer vede böbrek yetmezliği,
Diyabet,
İltihaplanmanın artması,
İnsülin direnci,
Vücuttaki sitokin miktarının artması,
Kronik inflamatuar hastalıklar,
KOAH,
Kalp yetmezliği,
AIDS,
Kanser.

Kaşeksinin en temel göstergesi kilo vede kas kaybıdır. Kas kaybından durum kas erimesine kadar gidebilmektedir. Bunların yanı sıra halsizlik, iştahsızlık, güç kaybı vede anemi de kaşekside ortaya çıkabilecek belirtiler arasında yer almaktadır. Kaşeksiye neden olan faktörlerin tedavi edilmemesi, hem mevcut hastalıklaırn etkisi, hem de kaşeksiye yol açması itibarı ile yaşamı tehdit edici bir hal alabilmektedir. Özellikle kilo vede kas kaybı kalp sağlığını etkilemek ile birlikte nefes alma performansını da olumsuz etkileyebilmektedir. Kaşeksi bireyi fiziksel olarak güçsüzleştirmesinin yanında psikolojik anlamda da anksiyete vede depresyona sürükleyebilmektedir.

Kaşeksisi Olan Biri Nasıl Hareket Etmelidir
Kaşeksisi Olan Biri Nasıl Hareket Etmelidir

Kaşeksi tanısı için öncelikle hekim tarafından fiziksel bir muayene yapılmaktadır. Bununla birlikte mevcut kronik hastalıkların incelenmesi de kaşeksi tanısı için fikir vermektedir. Kapsamlı bir metabolik panel, kilo ölçümleri, BT taraması ve kan testleri de istenebilmektedir. Kaşeksinin tedavisi altta yatan hastalığa bağlı olarak değişmektedir. Kronik hastalıklar tedavi edilebildiğinde, kaşeksiye bağlı kilo vede kas kaybının etkisi de azalabilmektedir. Yalnız temel amaç beslenmenin iyileştirilmesidir. Hekimler özellikle protein, yağ vede kalorisi yüksek besinleri sık sık küçük öğünler halinde tüketilmesini tavsiye edebilir. Sık sık küçük öğünler biçiminde beslenmek önemli bir fark yaratmaktadır. Çünkü az miktarda besin yendiğinde daha fazla kalori alındığı değerlendirilmektedir. Bunların dışında şuan kaşeksi tedavisi için, kullanılabilecek bir ilaç bulunmamaktadır.

Kaşeksi Düzelir Mi?

Kaşeksi bir kanser türü değildir. Yalnız kansere bağlı olarak meydana gelen ciddi komplikasyonlardna biridir. Kaşeksi kendi kendine düzelmez. Altta yatan hastalıkların tedavisi vede beslenme destekleri ile birlikte kaşeksinin ortaya çıkardığı kilo kaybı vede kas erimesi hafifletilebilmektedir. Şiddetli kronik hastalıklara bağlı olarak vücudun kilo kaybetmesi vede kasların erimesine kaşeksi ismi verilmektedir. Kaşeksiye bağlı kilo kaybını telafi etmek için düzenli vede sağlıklı beslenmek oldukça önemlidir. Bunu yanında kas kütlesini artırmak amacı ile hafif egzersizler yapılmalı vede gerektiğinde ruhsal destek alınmalıdır.

Kaşeksi Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin de kaşeksi belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Kaşeksi belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı kaşeksi belirtileri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Sitokin Fırtınası Nedenleri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed