Renin Yüksekliği Neye Sebep Olur?

Renin Yüksekliği Neye Sebep Olur? Renin Ne İşe Yarar?, Renin seviyesi nasıl test edilir? Hakkında bilmeniz gereken bazı bilgileri derledik.

Renin Yüksekliği Neye Sebep Olur? Renin Ne İşe Yarar?

Renin Yüksekliği Neye Sebep Olur
Sayfa İçeriği: Renin Yüksekliği Neye Sebep Olur

Böbreklerde üretilerek vücuda salgılanan, hormon salınımını tetikleyen katalitik aktivitede rol alan aspartik proteaz enzim türüne renin denir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz renin seviyesi nasıl test edilir? ve renin ne işe yarar? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Renin yüksekliği neye sebep olur?

Vücudun kan basıncı vede sıvı-elektrolit dengesini düzenlemede önemli rol oynayan renin böbreklerde bulunan jukstaglomerüler hücreler tarafından salgılanmaktadır. Renin, kan dolaşımında bulunan düşük kan basıncı, düşük sodyum seviyeleri ya da böbreklerde azalmış kan akışı gibi durumlar algılandığında salgılanmaya başlamaktadır. Renin vücudun kan basıncı vede sıvı-elektrolit dengesini ayarlamada önemli role sahiptir. Bunun yanında böbrek fonksiyonları için de değerli enzim türüdür. Renin, karmaşık sistem olan renin-anjiyotensin-aldosteron sisteminin bir parçası olarak da çalışmaktadır.

Renin yüksekliği, vücutta kan basıncı vede sıvı dengesini etkilediğinden artması durumunda sağlık problemlerine neden olabilmektedir. Renin aktivite testi ile, bireyin vücudunda böbrek üstü bezlerinin aldosteron seviyesi ortaya çıkarılmaktadır. Renin seviyesinin belirlenemsi adına uygulanan test, kan testi olarak yapılmaktadır. Bu test sonucunda vücudun renin üretimi değerlendirilir vede farklı bir sağlık problemi varsa onların tanısına yardımcı olmaktadır. Yazımızın devamına giderek renin başlıca görevleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Renin Ne İşe Yarar?

Renin Başlıca Görevleri

Böbrek fonksiyonlarını düzenler,
Damar hareketlerini kontrol eder,
Sıvı ve tuz dengesini sağlar,
Kan basıncının artmasına yardımcı olur.

Renin enzimi tetiklediği süreçlerde damarların genişleme vede daralma hareketlerini kontro lederek kan akışını düzenlemesinde rol oynamaktadır. Bu sayede organlar yeterli oranda oksijen vede besin almaktadır. Renin, böbreklerdeki meydana gelen kan akışını vede filtrasyon hızını ayarlayarak böbreklerin daha iyi çalışmasına yardımcı olan yapıya sahiptir. Bu işlevleri ile renin, kan basıncını sağlıklı seviyelerde tutarak vede vücudun sıvı dengesinin korunmasına katkıda bulunmaktadır.

Renin vücutta kan basıncının düşmesi vede sodyum seviyelerinin azalması durumunda böbreklerden salgılanan bir enzim türüdür. Anjiyotensinogen isimli protein ile anjiyotensin I’e dönüşmektedir. Bu reaksiyonlar sonucunda meydana gelen anjiyotensin II, kan damarlarını daraltarak kan basıncının yükselmesine yardımcı olmaktadır. Anjiyotensin II’nin etkisi ile renin, böbrek üstü bezlerden aldosteron hormonu salgılamaktadır. Aldosteron, böbreklerin sodyum vede su tutulumunu artırmaktadır. Bu da kan hacminin artmasına vede kan basıncının dengelenmesini sağlamaktadır.

Renin Seviyesinin Artmasıyla vücutta Oluşabilecek Durumlar

Sıvı dengesizliğine neden olur,
Kalp ve damar hastalıkları riskini artırır,
Böbrek sorunlarına neden olur,
Elektrolit dengesizlikler yaratır,
Yüksek kan basıncı geliştireblir.

Renin seviyelerinin yüksek olması durumunda vücutta aşırı sıvı tutulmasıyla meydana gelerek ödem ve su tutulumu gerçekleşmektedir. Bu durum özellikle bacaklarda, ayaklarda vede karında belirgin şekilde görülmektedir. Rehin yüksekliği durumunda altta yatan farklı sağlık sorunu bulunabilmektedir. Bu durumun tedavisi için mutlaka uzman hekime başvurmak gerekmektedir. Renin yüksekliği, uzun vadede kalp-damar sistemi üzerinde stres yaratarak vede kalp krizi, felç gibi kardiyovasküler hastalık risklerinin artmasına neden olabilmektedir. Renin yüksekliği, böbreklerdeki kan akışında bozulmalara işaret edebilir. Böbrek arterlerindeki daralma gibi durumlar renin üretimini artırarak böbrek fonksionlarını olumsuz etkileyebilmektedir.

Renin Değeri Kaç Olmalı
Renin Değeri Kaç Olmalı

Renin, vücutta sodyum vede potasyum dengesinde önemli rolü olan aldosteron hormonunun salgılanmasına yol açmaktadır. Bu da vücutta sodyum seviyelerinin artmasına vede potasyum seviyelerinin düşmesine neden olabilmektedir. Vücutta oluşan bu dengesizlik kaslarda kramplara, kalp ritim bozukluğuna vede halsizliğe neden olmaktadır. Renin yüksekliği, vücutta anjiyotensin II seviyelerini artırarak kan damarlarının daralmasına vede kan basıncının yükselmesine neden olmaktadır. Bu durum, özellikle böbrek rahatsızlığı nedeni ile görülen hipertansiyonda gelişmektedir.

Renin Nerede Üretilir?

Renin böbreklerde üretilen bir enzim türüdür. Vücutta sistolik kan basıncının düştüğünde ya da böbreklerde hacim azaldığını hissettiğinizde, böbrekler kan dolaşımına renin salgılaması gerçekleştirmektedir. Yüksek renin seviyesi kan tahlilinde genellik ile düşük kan hacmi, düşük sodyum düzeyleri, böbrek arter darlığı, böbrek hastalıkları ya da hipertansiyon gibi durumları göstermektedir.

Düşük renin seviyesi de aldosteron seviyelerinin yüksek olduğu primer aldosteronizm, kronik böbrek hastalığı veya tuzun fazla tüketildiği durumlarda ortaya çıkmaktadır. Renin değeri yaklaşık olarak 2-16 mg/dL ya da 55-440 pmol/L aralığında bulunmaktadır. Yalnız bu değerler laboratuvardan laboratuvara değişiklik gösterebilmektedir. Hekiminiz, test sonuçlarınızı yorumlayacak vede spesifik durumunuz için uygun olan değer aralığını belirleyecektir.

Renin Yüksekliği Neye Sebep Olur, eğer ki sizin de renin yüksekliği neye sebep olur, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Renin yüksekliği neye sebep olur, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı renin yüksekliği neye sebep olur, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; İndirekt Coombs Testi Neyi Ölçer?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed