Osteofit Nasıl Teşhis Edilir?

Osteofit Nasıl Teşhis Edilir? Osteofit Nasıl Tedavi Edilir?, Osteofit belirtileri nelerdir? Hakkında merak edilen bazı bilgileri yazımızda derledik.

Osteofit Nasıl Teşhis Edilir? Osteofit Nasıl Tedavi Edilir?

Osteofit Nasıl Teşhis Edilir
Sayfa İçeriği: Osteofit Nasıl Teşhis Edilir

Omurga vede eklemlerdeki kıkırdak dokusunun dejenerasyonu sonucu meydana gelen kemik çıkıntısına osteofit denmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz osteofit belirtileri nelerdir? vede osteofit nasıl tedavi edilir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Osteofit nasıl teşhis edilir?

Osteofitleri iyi huylu kemik tümörü olan ekzostozlardan kesin şekilde ayırt etmek zor olabilmektedir. Bunun için detaylı bir araştırma istenmektedir. Yaygın rastlanan artrit türü ile bağlantılı eklem hasarı nedeni ile meydana gelen osteofit, omurga kemiklerinde de görülebilen durumdur. Osteofit çoğunlukla belirtiye neden olmaz. Bireyin genel sağlığına, ihtiyacı olup olmadığına bakılarak osteofit tedavisi uygulanabilmektedir.

Osteofit özellikle eklemlerde ortaya çıkarak güçsüzlük, uyuşma vede çıkıntı gibi belirtiler ile kendini göstermektedir. Bunların yanında etkilediği eklemin yakınında ağrıya neden olabilmektedir. Eklemlerin etkilenmesine bağlı olarak da hareket kısıtlılığı gibi belirtiler oluşturmaktadır. Osteoartrit, eklem hasarına bağlı olarak meydana gelmektedir. Kemik uçlarında yastık görevi gören kıkırdak dokusunun parçalanması ile vücuttaki hasarlı bölgenin yakınında osteofit oluşabilmektedir. Genellikle 40 yaş üstü vede spor yapan bireylerde görülen osteofit, kemik büyümesidir. Yazımızın devamına giderek osteofit belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Osteofit Hangi Bölgelerde Görülür?

Osteofit Belirtileri

Tendon yırtıklarının görülmesi,
Tendinit. Tendon şişmesi,
Sertlik ve şişlik,
Topuk ağrısına benzer ağrılar,
Bacaklarda güçsüzlük vede uyuşma,
El vede ayak parmaklarında engebe ve yumrulu bölge,
Diğer kemiklere ya da dokulara sürtünmesi,
Hareket kısıtlılığı,
Oluşturduğu bölgenin yakınındaki sinirlere baskı uygulaması.

Osteofit Yaygın Olarak Görüldüğü Bölgeler

Omuz ve omurga bölgesinde,
Boyunda bulunan kemiklerde,
Dizlerde,
El ya da parmaklarda,
Ayak baş parmağı vede ayak bileği,
Ayak, özellikle topuk bölgesinde.

Osteofit Nedenleri Nelerdir?

Enfeksiyon hastalıkları,
Genetik faktörler,
Duruş bozukluğu,
Yaşlılık,
Eklem yaralanmaları,
Kireçlenme (Osteoartrit).

Enfeksiyonlar veya iltihaplar eklem hastalıkları bireyde, osteofit oluşumuna neden olan durumlar arasında bulunmaktadır. Ailede osteoartrit ya da diğer eklem rahatsızlıkları öyküsü var ise, ilerleyen zamanlarda bireylerde osteofit gelişme riski daha yüksek olarak görülmektedir. Gün içerisinde yapılan yanlış duruş ya da aynı hareketlerin tekrarlanması ile birlikte eklemlere stres uygulanabilmektedir. Bu da osteofit oluşumuna zemin hazırlayan durumlar arasında bulunmaktadır. Yaşlanmaya bağlı olarak eklemlerin zarar görmesi ile beraber kıkırdak kaybı oluşabilmektedir. Vücut bu yıpranan bölgenin telafisi için osteofitler oluşturmaktadır. Eklemlerde yaralanmalar vede travma sonucun hasar oluşması vede iltihaplanma gelişmesi normaldir. Bu durum zamanla osteofitler gelişmesine neden olmaktadır. Osteofitlerin en yaygın nedeni, osteoartrit yani kireçlenme olarak beliritlebilmektedir. Özellikle eklemlerdeki kıkırdağın aşınması ve yıpranması ile beraber vücut eklemi kemiklerins ürtünmesini azaltmak için osteofitler oluşturabilmektedir.

Osteofit Tedavi Edilmezse Ne Olur
Osteofit Tedavi Edilmezse Ne Olur

Osteofit, uzman hekimin fiziki muayenesinden sonra röntgenle desteklenerek teşhis edilebilmektedir. Birey belirti göstermese bile röntgen veya farklı testlerin uygulanması ile beraber osteofit yani, kemik çıkıntısı tespit edilebilmektedir. Dizlerin etkilendiği durumda, bireyin kilo vermesi istenebilir veya diz egzersizleri tavsiye edilebilmektedir. Osteofit, bireyde ağrı vede sertlik gibi belirtilere neden olduğunda, buna yönelik olarak bir tedavi şekli uygulanabilmektedir. Eklemde ortaya çıkan şişliği azaltmaya yönelik olarak buz tedavisi, ağrıyı önlemeye yönelik ağrı kesiciler uygulanabilmektedir.

Osteofite Uygulanabilecek Tedavi Yöntemleri

Kalça protezi ya da diz protezi gibi cerrahi müdahaleler,
İlerlediği durumda fizyoterapi,
Ağrı kesicilerden yaralanma,
Eklemlere kemiklere uygulanan baskıyı azaltmaya yönelik olarak kilo verme,
Şişliği azaltmak adına, buz uygulaması,
Eklemleri dinlendirmek adına hareketi azaltma.

Osteofit Kireçlenme Mi?

Kireçlenme eklemlerde ortaya çıkan tendonların vede bağlarda iltihaplanma ile sonuçlanan durumdur. Kıkırdağın aşınmasına bağlı olarak da aşınmayı telafi etmek adına, oluşan kemik çıkıntılarına osteofit ismi verilmektedir. Osteoartrit tedavi edilmediğinde, zamanla kötüleşerek kemiklere zarar verebilmektedir. Eklem içerisinde kemik birikimine neden olarak vücutta iltihaba neden olabilmektedir.

Osteofit Nasıl Teşhis Edilir, eğer ki sizin de osteofit nasıl teşhis edilir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Osteofit nasıl teşhis edilir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı osteofit nasıl teşhis edilir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Makat Apsesi Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed