Kernikterus Nedenleri Nelerdir?

Kernikterus Nedenleri Nelerdir? Kernikterus Evreleri Nelerdir?, Kernikterus nedir? Hakkında merak edilen bazı bilgileri yazımızda hazırladık.

Kernikterus Nedenleri Nelerdir? Kernikterus Evreleri Nelerdir?

Kernikterus Nedenleri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Kernikterus Nedenleri Nelerdir

Bebeğin kanında çok fazla bilirubin bulunması sonucunda meydana gelen sarılıkta görülen nadir, yalnız ciddi bir komplikasyona kernikterus denir. Teşhis edilip erken tedavi edilmediğinde, kalıcı beyin hasarına dönüşebilme riski bulunmaktadır. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırladığımız kernikterus nedir? ve kernikterus evreleri nelerdir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Kernikterus nedenleri nelerdir?

Sarılık, yenidoğan bebeklerde sık rastlanan bir durumdur ve kanda aşırı bilirubin bulunmasından kaynaklanmaktadır. Sarılık durumu cilt, gözleirn beyaz kısmı, diş etlerinin ya da dilin altındaki bölgenin sarı görünmesidir. Zamanla tedaviyle birlikte bilirubin seviyeleri normale döner vede sarılık geçmektedir. Yalnız sarılığın bebeklerde ortaya çıkardığı bazı komplikasyonlar da söz konusu olmaktadır. Bunlardan birisi de kernikterustur. Nörolojik bir komplikasyon olan kernikterus her bebekte görülmez vede genellikle nadir bir durumdur. Yalnız tedavi edilmediği takdirde kalıcı beyin hasarına yol açma tehlikesi barındırdığından ciddiye alınmalıdır. Sarılık belirtilerine ek olarak bebekte aşırı ağlama krizleri, yemek yememe ve nöbetlere rastlandığında hekime başvurmak hayati önem taşımaktadır.

Nörolojik bir duurm olan kernikterus, bebeklerde tedavi edilmeyen sarılığın nadir fakat ciddi bir komplikasyonudur. Aşırı bilirubinin beyne ya da merkezi sinir sistemine zarar vermesi ile oluşmaktadır. Bebeğin karciğeri yüksek bilirubinden yeteri kadar kurtulamaz vede sarılık meydana gelmektedir. Sarılıkla birlikte de kernikterus oluşma riski doğmaktadır. Kernikterus tıbbi bakımdan d kanda konjuge olmayan bilirubin seviyeleri, atılımın azalmasına vede bilirubin üretiminin artmasına yol açan herhangi bir olaydan dolayı 25 mg/dL’yi geçtiğinde ortaya çıkması şeklinde de ifade edilebilmektedir. Yazımızın devamına giderek kernikterus nedenleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Kernikterus Belirtileri Nelerdir?

Kernikterus Nedenleri

Kusma,
Ateş,
Uyuşukluk,
Yüksek seslere tepkisizlik,
İstemsiz kas hareketleri,
Kas tutulması,
Nöbetler,
Beslenme sorunları,
Agresiflik,
Ağlama krizleri.

Kernikterus Evreleri

– ERKEN EVRE: Beslenme vede emmede zorluk, çok uykulu olma, düşük kas tonusu vede yüksek seslere tepkisizlik gibi belirtiler erken dönem evresinde görülmektedir.

– ORTA EVRE: Sinirlilik, yüksek perdeden ağlama krizleri vede kaslarda gerginlik belirtileri orta evrede ortaya çıkmaktadır.

– SON EVRE: Beslenmeme, kaslarda sertlik ve nöbetler gibi ciddi belirtiler de kernikterusun son evresinde kendini göstermektedir. Son evre kernikterus çok ciddi vede yaşamı tehdit edici bir noktaya gelebilmektedir. Çocuğunuzda başka semptomlara ek olarak sarılık olduğu fark eder vede bir anormallik hissederseniz vakit kaybetmeden hekime başvurunuz.

Kernikteruslu Bir Bebek iyileşir Mi
Kernikteruslu Bir Bebek iyileşir Mi

Kernikterus için öncelikle bebeğe sarılık teşhisi koyulması gerekmektedir. Çünkü kernikterus sarılığa bağlı ortaya çıkan bir komplikasyondur. Sarılık teşhisi ile birlikte bebekte kernikterusa işaret eden belirtiler söz konusu ise ışık ölçer testi vede bilirubin kan testi yapılabilmektedir. Bilirubin kan testi bebeğin topuğundan kan alınır vede incelenmektedir. Kernikterus tedavisinde de yenidoğan sarılığının tedavisinde kullanılan kan değişimi yöntemi kullanılmaktadır. Bununla birlikte ışık terapisi vede intravenöz immünoglobulinler tedavisi de kernikterus için uygulanabilecek tedavi yöntemleri arasında bulunmaktadır. En doğru tedaviye de hekim tarafından karar verilmektedir.

Kernikterus Risk Faktörleri Nelerdir?

Kernikterusun başlıca risk faktörü bebeğin sarılık olmasıdır. Bununla birlikte 37 haftadan önce erken dünyaya gelinmesi, iyi beslenilmemesi vede aileden yenidoğan sarılığı öyküsü olması kernikterus riskini artırabilmektedir. Kernikterus, sarılığın beyinde kalıcı hasara yol açabilme riski bulunan nörolojik bir komplikasyonudur. Bebekte sarılık ortaya çıktıktan sonra nadir de olsa görülebilmektedir. Sarılıkla aynı şey değildir. Sarılık sonrası ortaya çıkan kernikterus erken teşhis edildiği takdirde kalıcı bir şekilde iyileşebilir. Yalnız tedavisinde geç kalınırsa nörolojik açıdan tehlikeli bir durum yaşanabilmektedir.

Kernikterus teşhisi için bebeğin kanındaki toplam serum bilirubin seviyesi ölçülmektedir. Normal bir bilirubin seviyesi 0,1 ila 1,2 mg/dL’dir. Sarılık belirtileri, bilirubin seviyesi 2,0 mg/dL olduğunda ortaya çıkmaktadır. 2,5 mg/dL ya da daha yüksek bir test sonucu yüksek bilirubini gösterir vede kernikterus riski doğmaktadır.

Kernikterus Nedenleri Nelerdir, eğer ki sizin de kernikterus nedenleri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Kernikterus nedenleri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı kernikterus nedenleri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Karaciğer Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed