Rorschach Testi Nasıl Uygulanır?

Rorschach Testi Nasıl Uygulanır? Rorschach Testi Nedir?, Rorschach testi kimlere uygulanır? Hakkında merak edilen bazı bilgileri yazımızda derledik.

Rorschach Testi Nasıl Uygulanır? Rorschach Testi Nedir?

Rorschach Testi Nasıl Uygulanır
Sayfa İçeriği: Rorschach Testi Nasıl Uygulanır

Mürekkep lekesi testi, diğer ismi ile Rorschach testi 1921 yılında İsveçli psikiyatri doktoru Hermann Rorschach’ın ortaya koyulan projektif analizidir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz rorschach testi kimlere uygulanır? ve rorschach testi nedir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Rorschach testi nasıl uygulanır?

Dünyada en çok bilinen psikolojik analiz olan Rorschach, kişinin duygu durumu vede kişilik özellikleri hakkında da bilgi vermektedir. Psikolog eşliğinde de uygulanan analizde karmaşık şekillerin vede izlerin bireye özel algılanması dikkate alınmaktadır. Bu analizin hedeflerinden biri de katılımcının kişisel yapısına göre duygusal karmaşıklığı, mücadele gücü, stres seviyesi, düşünce dünyası hakkında detay alınmasıdır. Bunun yanında kişinin çevresine karşı tutumu, ilişkileri vede iletişim dili analiz yorumuna göre algılanmaya çalışılmaktadır. Bireyin düşüncelerinin psikotik eğilimli olup olmaması hakkında da tahmini bir sonuç verebilmektedir. Bu bağlamda adli tıp veya bazı hukuki davalarda ölçüm analizi oalrak da analizin kullandığı görülmektedir.

Rorschach testi 7 yaşını geçtikten sonra, tüm yaş grubuna uygulanabilmektedir. Eğerki bazı genetik vede fiziki faktörlerin çocukta psikolojik bozukluklara neden olduğundan şüpheleniliyor ise, 4 yaş sonrasında da analize başvurulabilmektedir. Bunun yanında ergenlerde, yaşlılarda, yetişkinlerde de analiz rahatlıkla kullanılabilmektedir. Özellikle çocuklarda eğitime uyumluluğu vede zeka seviyesi hakkında da analizin bilgi verdiği ifade edilmektedir. Bu nedenle bilişsel kapasitenin tespiti vede çocuğun algılama düzeyiyle ilgili veriye de sahip olunabilmektedir. Testör ile deneğin arasında diyaloglara göre analizin süresi de değişkenlik gösterebilmektedir. Genel olarak analizin uygulanma süresi 25 dakika ila 1,5 saat arasında gerçekleştirilmektedir. Yazımızın devamına giderek rorschach testi nasıl uygulanır, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Rorschach Testi Neyi Ölçer?

Rorschach Testi Nasıl Yapılır?

Rorschach testi toplamda 10 karttan oluşmaktadır. Bununla birlikte bu kartlar renkli, siyah vede beyaz renk tonları ile hazırlanmıştır. Analizde kullanılan kartların içeriği de 20×26 cm büyüklüğündeki kartlar iki tarafı simetrik olacak biçimde mürekkeb batırılmaktadır. 3 kartın dizaynında pastel tonlar vede gölgelere, 2 kartta yoğunlaşmış parlak kırmızı tonlara vede 5 kartta ise gri vede siyah renklere göre tasarlanmaktadır. Pastel tonlar vede gölge ile oluşturulan 3 karttan birinde alt tabanda grimsi ayrıntılar da mevcuttur. Simetrik hazırlanan kartlarda dış çizgiler tahmin edilebilen bir düzeydedir. Bu nedenle farklı şekillerin yorumlanmasına elverişli hale getirilmiştir.

Bu analizin ana hatlarına hakim olan psikiyatristler veya psikologlar uygulamayı başlatabilmektedir. Testör olarak bu uzmanlar deneğe analizde kartları doğrudan seçmesini isterler. Bu 10 kart belirli sıra ile deneğe gösterilir iken bireyin verdiği cevaplar not alınmaktadır. Deneğin bu süreçte her kart üzerinde sembol veya simgelerin neye benzediğini düşünmesi istenir vede cevaplar alınmaktadır.

Deneğin kartları istediği biçimde bakalmaktadır. İsterse ters veya yan çevirerek yorumlama yapabilmektedir. Şekiller bireyin duygu durumuna göre anlamlandığı için kartta birden fazla şekilde görebilir, tam aksine kartta hiçbir şey de görmeyebilmektedir. Denek bu süreçte görüntüyü bütün olarak değerlendirilebileceği gibi tek bir noktaya odaklanarak bir figür olarak görebilmektedir. Yanıtlar alındıktan sonra psikolog bireyin durumu hakkında daha çok bilgi edinmek için analiz üzerinden ilave sorular sorabilmektedir. Ek olarak deneğin görüntüyü parçalı mı, bütün mü veya renklere odaklanarak mı ele aldığı da sorgulanabilmektedir.

Rorschach Testi Kaç Saat Sürer
Rorschach Testi Kaç Saat Sürer

Denek kartta herhangi bir şekil görmediğini veya şekillere anlam veremediğini söyleyebilmektedir. Bu süreçte testörün analize devam etmesi için, deneği motive etmesi önemlidir. Bazı uygulamalarda denek kartlarda şekillerin mantık dışı olduğunu düşünerek bu kart geçilsin diyerek cevap vermeyebilmektedir. Alanında uzman testör de mantıksız da olsa kartı yorumlaması gerektiğini deneğe uygun bir dille anlatması vede tetiklemesi gerekmektedir. Sonrasında cevapların karşılığı bazı kodlara karşılık gelmektedir. Bireyin verdiği cevaplar içeriklere göre sayısal olarak hesaplanır, belirli bir sayı aralığına göre kişilik özellikleri hakkında ön bilgi oluşturulmaktadır. Sonuç olarak Rorschach testi, psikoloğun psikoterapi seanslarına başlamadan önce rehber olması ile terapinin verimliliğini artırabilmektedir.

Rorschach Testi Kaç Saat Sürer?

Rorschach testi, interaktif bir kimleğe sahip olduğundan testör ile katılımcı istişare ederek kartlara devam edilebilmektedir. Bu nedenle katılımcının gördüğü şekillere veya cevaplara göre testör farklı sorular sorabilmektedir. Bu durum da analiz süresinin uzamasına sebebiyet verebilmektedir. Genel olarak analiz süresi 25 dakika ile 1,5 saat arasında tamamlanabilmektedir. Çocuklarda psikolojik bir sorundan şüphe duyuluyor ise, bu analize gereksinim duyulabilmektedir. Bu sürecin kesin verilere dayanan bir uzman eşliğinde belirlenmesi de ön şarttır. Eğerki yapılan tetkiklerden sonra çocuğa analizin uygulanmasına karar verilir ise, en erken yaş olarak 4 yaş sonrasında uygulanabilmektedir.

Rorschach Testinin Kullanım Amaçları

Bilinçdışı alandan yeni keşifler yapılması,
Psikolojik hastalıkların teşhisine destek,
Bilimsel çalışmalara destek,
Klinik bulguları desteklemesi,
Kişilik profilinin belirlemesi,
Adli süreçlerin tespiti,
Psikoterapi adımına geçişe destek vermesi.

Bireyin iç dünyasına bakış açısı vede olayların başlangıcında verdiği tepkilerin anlaşılması için, Rorschach testi yardımcı rol üstlenebilmektedir. Beyinde kayıtlı olan travmatik süreçler bilinç dışı alana kaydolabilir vede bu gizli bilginin keşfi için özel analizlere ihtiyaç vardır. Tüm bu bilgiler ışığında Rorschach testi tek başına bir psikolojik durumun belirlenmesinde kullanılmaz, bu analiz bir aracı rol üstlenerek psikolojik test sürecine katkı sağlayabilmektedir.

Şizofreni, obsesif kompulsif bozukluk, bolderline kişilik bozukluğu vede diğer psikolojik rahatsızlıklaırn teşhisinin koyulmasında veri toplanmasında yardımcı rol oynayabilmektedir. Tez konularının da bilişsel oluşumlarına katkı sağlayan analiz, yeni araştırmaların yapılmasına olanak tanıyablmektedir. Böylece çalışmalar kantitatif zeminde değerlendirme şansını yakalayabilmektedir. Böylelikle deneyler gerçekçi ölçümlere elverişli hale gelmektedir. Klinikte yapılan tedaviye destek olarak bu analiz yardımcı rol oynayabilmektedir. Özellikle duygu, düşünce, algı durumu vede psikolojik sorunları tek bir kanalda toplayarak tartışmaya uygun hale getirilebilmektedir.

Rorschach Testinde Kaç Kart Var?

Bireyin benlik bilincini keşfetme vede diğer bireylerle ilişki kurma şekillerini anlama için, değerlendirmeler yapılabilmektedir. İçsel dürtülerini vede karakter özelliklerini de belirleyen analiz sakin veya asabi ruh hali hakkında da bilgi verebilmektedir. Adli olayların çözümlenmesinde vede şüphelinin psikolojij halini fark etme noktasında yol gösterici olabilmektedir. Bu süreç adli psikologlar eşliğinde devam ettirilebilmektedir. Bu analizin sonucndaki veriler, kişinin ruhsal durumu hakkında değişkenlerin belirlenmesinde vede bu bağlamda psikoterapi sürecinde seans sayısına-içeriğine karar verilmesinde yönlendiricidir.

Rorschach Testi Nasıl Uygulanır, eğer ki sizin de rorschach testi nasıl uygulanır, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Rorschach testi nasıl uygulanır, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı rorschach testi nasıl uygulanır, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Ani Bebek Ölümü Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed