Doğu At Ensefaliti Nasıl Bulaşır?

Doğu At Ensefaliti Nasıl Bulaşır? Doğu At Ensefaliti Belirtileri Nelerdir?, Doğu at ensefaliti nedenleri hakkında bilmeniz gereken bazı bilgileri derledik.

Doğu At Ensefaliti Nasıl Bulaşır? Doğu At Ensefaliti Belirtileri Nelerdir?

Doğu At Ensefaliti Nasıl Bulaşır
Sayfa İçeriği: Doğu At Ensefaliti Nasıl Bulaşır

Enfekte sivriseneklerden insanlara bulaşan, nadir yalnız beyin iltihabına yol açabilen arbovirüs kaynaklı zoonotik hastalığa doğu at ensefaliti denir. Yalnızca sivrisineklerin ısırması sonucundan insanlara bulaşan doğu at ensefaliti menenjit ya da ensefalit gibi ateşli bir hastalık ile birlikte nörolojik semptomlara da yol açabilmesi ile bilinmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz doğu at ensefaliti nedenleri ve doğu at ensefaliti belirtileri nelerdir? İle ilgili sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Doğu at ensefaliti nasıl bulaşır?

Doğu at ensefaliti, içerdiği ptansiyel tehlikeler endişe yaratsa da, zaman zaman ortaya çıkabilen yalnız nadir bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda doğru at ensefaliti, genellikle Kuzey, Orta vede Güney Amerika ile Karayipler’de yer alan zoonotik sivrisinek vektörlü Togavirüsün yol açtığı enfeksiyondur. Meydana geldiğinde bir çok vakada belirti göstermeyen doğu at ensefaliti, kimi vakalarda ateş, ishal, kusma vede zaman zaman uyku sersemliği meydana gelebilmektedir. Özellikle son dönemlerde Amerika’da atlarda virüsün tespit edilmesi ile gündeme gelen doğu at ensefaliti için hastalığa yakalananların %30’u gibi bir oranda vefat durumu olduğu belirtilmiştir. Yalnız bilimsel olarak daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğu da belirtilmektedir.

Doğu at ensefaliti, genellik ile enfekste bir sivrisineğin ısırması sonucunda insanlara yayılan bir virüsten kaynaklanmaktadır. Doğu at ensefaliti virüsü, genellikle bataklıklarda yer alan sivrisinekler vede kuşlar arasında dolaşımdadır. Bu sinek vede kuşların insanların ısırması sonucu virüs bulaşmaktadır. Yalnız insandan insana geçmemektedir. Doğu at ensefaliti, virüs ile enfekte olan sivrisineklerin insanları ısırması ile bulaşmaktadır. Burada önemli olan nokta doğu at ensefalitinin insandan insana bulaşmamasıdır. İnsanlar arası bulaş söz konusu olmadığı gibi hastalık atlardan da geçmez. Yalnızca sineklerden insanlara bulaşan bir hastalık olarak bilinmektedir. Yazımızın devamına giderek doğu at ensefaliti belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Doğu At Ensefaliti Nasıl Tedavi Edilir?

Doğu At Ensefaliti Belirtileri

Kafa karışıklığı ya da uyku sersemliği,
Yorgunluk,
Titreme,
Kas ağrısı,
İshal,
Kusma,
Yüksek ateş.

Doğu At Ensefaliti Beyin İltihabı Beliritleri

İştahsızlık,
Baş ağrısı,
Uyuşukluk,
Bilinç bulanıklığı.

Doğu at ensefaliti hastalığına neden olan virüs ile enfekte olan bireyler, genellikle herhangi bir belirti görmez ya da hastalığı rahat geçirmektedir. Yalnız belirti gösteren vakalarda yüksek ateş, ishal, kusma, titreme, kas ağrısı, yorgunluk vede kafa karışıklığı meydana gelebilmektedir. Meydana gelen bu belirtiler genellikle enfekte sivrisineğin ısırmasından 4 ila 10 gün sonra ortaya çıkabilmektedir. Eğerki hastalık beyin iltihabına yol açtı ise, daha ciddi beliritler de meydana gelebilmektedir.

Doğu At Ensefaliti Hastalığı Ölümcül Müdür
Doğu At Ensefaliti Hastalığı Ölümcül Müdür

Doğu at ensefaliti tanısı için, özel bir test ya da tanı yöntemi bulunmamaktadır. Fiziki muayene ya da vücuttaki antikor varlığını belirlemek adına beyin omurilik sıvısı test edilmektedir. Hastalığının şuan için bir tedavisi yoktur. Buna aşı ya da ilaçlar da dahildir. Hastalıkta amaç meydana gelen semptomları hafifletmek vede hastalığın daha rahat atlatılmasını sağlar. Semptomları hafifletmek adına da, bireyin bol buiçmesi tavsiye edilir ya da ağrı kesici ilaçlar kullanılabilmektedir.

Doğu At Ensefaliti Nerede Görülür?

Hastalığa yakalananların %30’unda vefat durumunu içerse de, doğu at ensefaliti herkes için yaşamı tehdit edici bir hal almamaktadır. Hastalık daha çok beyin iltihabına dönüşürse ya da bireyin bağışıklık sistemi düşük ise, olumsuz etkiler yaratabilmektedir. Bir sivrisinek tarafından ısırılıp belirtiler ortaya çıktığında hekime başvurunuz. Doğu at ensefalitiyi önlemek ya da hastalığı iyileştirmek adına aşı bulunmamaktadır. Doğu at ensefalitinin sivrisineklerin yaşadığı vede ürediği sulak ve bataklık alanlarda yaşayan ya da çalışan bireyler, 15 yaşından küçük çocuklar, 50 yaş üstü kişiler ve bağışıklığı çok zayıf olan bireylerde daha yaygın olduğu değerlendirilmektedir. Doğu at ensefaliti yaygın olarak Kuzey, Orta vede Güney Amerika ile birlikte Karayipler’de görülmektedir. Bu bölgedeki enfekte sivrisineklerin insanları ısırması sonucundan hastalık ortaya çıkmıştır. Diğer ismi üçlü E olan, doğu at ensefaliti, sivrisineklerden insanlara geçen zoonotik hastalıktır. Hastalığa neden olan virüsün arboviros kaynaklı olduğu değerlendirilmektedir.

Doğu At Ensefaliti Nasıl Bulaşır, eğer ki sizin de doğu at ensefaliti nasıl bulaşır, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Doğu at ensefaliti nasıl bulaşır, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı doğu at ensefaliti nasıl bulaşır, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Oversharing Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed