Teratom Belirtileri Nelerdir?

Teratom Belirtileri Nelerdir? Teratom Nasıl Tedavi Edilir?, Teratom nasıl teşhis edilir? Hakkında merak edilen bilgilere ayrıntılı olarak öğrenebilirsiniz.

Teratom Belirtileri Nelerdir? Teratom Nasıl Tedavi Edilir?

Teratom Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Teratom Belirtileri Nelerdir

Üreme hücrelerinde rastlanan iyi huylu veya kötü huylu olarak meydana gelen germ hücre tümörüne teratom denmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz teratom nasıl teşhis edilir? ve teratom nasıl tedavi edilir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Teratom belirtileri nelerdir?

Germ hücreleri vücut içerisinde, bir çok hücre tümörüne dönüşebilmektedir. Bu sebep ile germ hücrelerinde oluşan tümör, farklı doku türlerine dönüşebilmektedir. Teratom tümör de, dişlerde, saç, yağ dokularında vede kaslarda görülmektedir. Karaciğer, akciğer vede trioid bezlerinde de teratoma rastlanabilmektedir. İyi huylu teratomlar yavaş gelişen bir yapıya sahiptir vede tedavi ile tamamen alınabilmektedir. Kötü huylu teratomlar da agresif davranış göstererek kansere neden olmaktadır. Bu da cerrahi müdahale ile tümörün çıkarılmasını barındıran bir tedavi gerektirmektedir.

Teratomu bulunan bireylerde ilk aşamada belirti oluşmayabilmektedir. Belirtilerin ortaya çıkması tümörün bulunduğu konuma göre değişiklik göstermektedir. Kanama oluşması, şişlik veya ağrı teratomun en yaygın belirtileri arasında bulunmaktadır. Yumurtalık teratomların başlıca belirtileri arasında pevlik bölgesinde ağrı oluşması, karın ağrısı, şiddetli baş ağrısı bulunmaktadır. Testis teratomları da testiste hissedilen kitle vede şişlik görülebilmektedir. Sakrokoksigeal teratom semptomları da vücutta kuyruk sokumu bölgesinde oluşarak kabızlık, karın ağrısı, ağrılı idrar yapma şeklinde meydana gelmektedir. Yazımızın devamına giderek teratom belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Teratom Nasıl Teşhis Edilir?

Teratom Belirtileri

Alfa-fetoprotein düzeylerinde artış görülmesi,
Şişlik,
Kanama,
Ağrı,
Beta HCG seviyesinde artış görülmesi.

Teratom türleri

Teratomları türleri kendi içerisinde olgun vede olgunlaşmamış olarak 2 şekilde incelenebilmektedir. Olgun teratom iyi huylu tümörler olarak tanımlanmaktadır. Her yaştaki kişiyi etkileyerek özellikle üreme yıllarında yaygın olarak görülmektedir. Olgunlaşmamış teratomlar da kanserli yapıya sahiptir. Çocuklarda yaygın olarak rastlanılmaktadır.

Teratomlar vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebilmektedir. Yumurtalık teratom kadınlarda rastlanan teratom türüdür. Yumurtalıkta gelişen bu teratom türü genellikle kistlik yapıdadır. İyi huylu vede küçük bir yapıda gelişmektedir. Testis teratom erkeklerde görülen genellikle kötü huylu olarak tanımlanan kanser türüdür. Sakrokoksigeal teratom, çocuklarda yaygın olarak rastlanan kuyruk sokumu bölgesinde gelişen tümör türüdür. Vücuttaki germ hücrelerinin farklılaşmaya başladığı durumda teratom gelişebilmektedir. Germ hücreleri, normalde sperm vede yumurta hücrelerine dönüşmesi gereken hücrelerdir. Yalnız bazen bu hücreler kontrolsüz çoğalacak şekilde teratomlar oluşturabilmektedir.

Teratom Nedenleri

Çevresel faktörler,
Hormonal dengesizlikler,
Genetik faktörler,
Embriyonik gelişim sırasında gelişen bozukluklar.

Doğum öncesinde anne karnında radyasyona maruz kalma, kimyasal maddeler ya da diğer çevresel toksinler, embriyonik gelişimde anormal hücre büyümesine neden olarak teratom oluşumuna neden olmaktadır. Özellikle ergenlik ya da gebelik gibi hormonal durumlarda teratomların gelişme olasılığı daha yüksektir. Teratom oluşumunda genetik faktörler de etkili olabilmektedir. Özellikle aile öyküsünde germ hücre tümörleri bulunuryor ise, bireylerde teratom gelişme riski artabilmektedir. Germ hücreleri embriyonik gelişim sırasında kontrolsüz şekilde büyüme gösterebilmektedir. Bu da içerisinde çeşitli doku tiplerini barındıran tümörlere neden olmaktadır.

Teratom En Sık Nerede Görülür
Teratom En Sık Nerede Görülür

Teratomun her türü kanser olarak görülmeyebilmektedir. Çoğunlukla iyi huylu olarak meydana gelebilmektedir. Teratom tehlikeli olarak görülmese de, iyi huylu olduğu zamanlarda da büyüyebilmektedir. Bu nedenle cerrahi müdahale alınması gerekebilmektedir. Uzman hekim fiziksel bir muayeneden sonra bireyin semptomlarını inceler ve tıbbi geçmişine dair bilgiler edinmektedir. Tanıyı doğrulamak adına testler bireye tavsiye edilmektedir.

Teratom Tedavi Edilir Mi?

Teratom iyi huylu veya kötü huylu da olsa ilk adımda biyopsi yapılarak alınabilmektedir. Kanserli bir yapıda olmasa bile teratom büyüyerek oluştuğu konuma zarar verebilmektedir. Bu da çaşitli sağlık problemlerini beraberinde getirmektedir. Teratom kötü huylu ise, uzman hekim tedavi yöntemlerinde Kemoradyoterapi, Radyasyon tedavisi vede Kemoterapi dahil edilebilmektedir. Teratom teşhisinde, teratom tümörünün boyutunu vede yerini belirlemek adına BT tarama, röntgen, manyetik rezonans görüntüleme vede ultrason gibi görüntüleme testleri istenebilmektedir. Hormon seviyelerinin kontrolü vede tümörün detaylarını öğrenmek adına kan testleri ve teratomun iyi veya kötü huylu olup olmadığını belirlemek için biyopsi yapılabilmektedir.

Teratom Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin de teratom belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Teratom belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı teratom belirtileri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Renin Nerede Üretilir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed