Rabdomiyoliz Belirtileri Nelerdir?

Rabdomiyoliz Belirtileri Nelerdir? Rabdomiyoliz Önlenebilir Mi?, Rabdomiyoliz sırasında kaslara ne olur? Hakkında merak edilen bazı bilgileri hazırladık.

Rabdomiyoliz Belirtileri Nelerdir? Rabdomiyoliz Önlenebilir Mi?

Rabdomiyoliz Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Rabdomiyoliz Belirtileri Nelerdir

Yoğun egzersiz veya yaralanma sonucunda kasların parçalanarak kas liflerinin dolaşım sistemine katılması ile gerçekleşen kas yaralanmasına rabdomiyoliz denir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz rabdomiyoliz sırasında kaslara ne olur? ve rabdomiyoliz önlenebilir mi? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Rabdomiyoliz belirtileri nelerdir?

Parçalanan kas liflerinin toksik etkisi dolaşıma girdiğinden böbreklerin etkilenmesine vede zarar görmesine neden olabilmektedir. Rabdomiyolizin en yaygın görülen belirtileri arasında ise kasların zayıflaması, kas sertliği vede idrar renginden oluşan değişikler bulunmaktadır. Bu semptomlar görüldüğü durumda hemen müdahale edilmesi oldukça önemlidir. Böyle bir durumda uzman hekime başvurmak gerekmektedir.

Rabdomiyoliz, fiziksel bir hareket, yaralanma veya biyolojik faktörler nedeni ile kas dokusunda hasar oluşmasıdır. Oluşan bu ani bozulmalar kas hücrelerinin kana karışmasına neden olmaktadır. kna karışan maddeler arasında bulunan miyoglobin, böbrekler tarafından süzülerek vücutta atılması sırasında böbrek dokusuna zarar vermektedir. Bu da çeşitli böbrek problemlerini beraberinde getirebilmektedir. Yazımızın devamına giderek rabdomiyoliz belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Rabdomiyoliz Önlenebilir Mi?

Rabdomiyoliz Belirtileri

Mide bulantısı,
İdrar miktarında azalma,
Yüksek sıvı kaybı,
Koyu renkli idrar,
Kas ağrısı vede kaslarda hassasiyet,
Kasların zayıflaması,
Kaslarda şişme.

Rabdomiyolizin en yaygın rastlanan belirtileri arasında kaslarda görülen zayıflık, vücudun belirgin bölgesinde şişme, dirar renginde değişikliktir. Rabdomiyoliz belirtileri bireyin genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterebilmektedir. Rabdomiyoliz semptomları kasların zarar görmesinden sonra bir ila üç gün kendini göstermektedir. Bazı bireylerde kas ağrısı fark edilmeyebilmektedir.

Rabdomiyolize nedenleri

İlaçlar vede çeşitli hastalıklar,
Yüksek yoğunluklu egzersiz yapmak,
Dehidrasyon vede vücudun aşırı ısınması,
Yaralanma veya travmalar.

Bireyin kullandığı antipsikotik, antidepresan vede antiviral gibi ilaçlar kas yıkımına neden olabilmektedir. Özellikle diyabet ya da karaciğer hastalığını tedavi eden ilaç türleri rabdomiyolize yol açmaktadır. Bunların yanında McArdle hastalığı vede Duchenne kas distrofisi gibi genetik durumlar da rabdomiyoliz neden olabilmektedir. Isınmadan yüksek youn tempoda bir antrenmana başlamak kasların etkilenmesine neden olabilmektedir. Bu durum kasların zarar görerek parçalanmasına sebebiyet verir vede rabdomiyolize yol açmaktadır. Vücudun susuz kalması vede aşırı ısınmasından kaynaklı olarak kaslar hızlı bir biçimde parçalanabilmektedir. Bu da böbreklerin atması gereken sıvıyı dışarı atmamasına neden olur vede rabdomiyolize beraberinde getirmektedir. Yaralanma, yanıklar, ezilme veya darbe alma sonucunda kaslar etkilerek kas liftlerinin parçalanmasına neden olabilmektedir. Bu parçalanma sonucunda da bireyde rabdomiyoliz görülerek böbrek problemlerine zemin hazırlamaktadır.

Rabdomiyoliz Nasıl Anlaşılır
Rabdomiyoliz Nasıl Anlaşılır

Uzman hekim, rabdomiyoliz teşhisi yapar iken, bireyin fiziksel aktivitesine vede kullandığı ilaçlara bakmaktadır. Sonrasında bireyin idrarında miyoglobin oranına bakılmaktadır. Bu da idrar testi ile ortaya çıkarılmaktadır. Bunun yanında kasların parçalandığında salgıladığı bir protein olan kreatin kinaz seviyelerini ölçmek için kan örneği alınabilmektedir. Rabdomiyoliz tanısı konulan bireyden uzman doktorun önerisi ile kas biyopsisi testi istenebilmektedir.

Rabdomiyoliz Tedavi Edilir Mi?

Rabdomiyoliz teşhisi sonrası, bireye çeşitli tedaviler uygulanabilmektedir. Bunlar içerisinde sıvıları vede elektrolitleri intravenöz olarak almak bulunmaktadır. Bu sıvılar ile kana karışan toksinler sistemden temizlenmektedir. Diğer bir rabdomiyoliz tedavisi de fizik tedavidir. Kasların güçlenmesi hedeflenerek bu tedavi şekil uygulanabilmektedir. Eğerki bileşenler böbreklere zarar verdi ise, bireye diyaliz uygulanabilmektedir. Diyaliz kanın bir kısmını çıkarır, toksinleri atar vede filtrelenmiş kanı geri vermektedir.

Rabdomiyoliz olduğu durumda kaslar parçalanarak bozulmaktadır. Kas hücreleri, kan dolaşımına dahil olarak bireyin etkilenmesine neden olmaktadır. Kasların parçalanması sonucunda kana fosfat, potasyum, miyoglobin, kreatin kinaz vede ürat karışmaktadır. Böbrekler bu bileşenleri kandan uzaklaştırmak ile sorumlu olduğundan büyük miktarlarda görülen bu bileşenleri atmakta zorlanmaktadır. Bu da böbrek yetmezliği gibi durumlara neden olabilmektedir. Rabdomiyolizin tüm etkileri önlenemeyebilmektedir. Özellikle altta yatan bir rahatsızlık veya yaralanma durumu var ise, önlenemz bir hastalık türüdür. Yoğun egzersiz kaynaklı bir durumda vücudun dinlendirilmesi vede doğru programla hareket edilmesi oldukça önemlidir.

Rabdomiyoliz Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin de rabdomiyoliz belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Rabdomiyoliz belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı rabdomiyoliz belirtileri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Çift Terapisi Teknikleri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed