Diş Lezyonu Belirtileri Nelerdir?

Diş Lezyonu Belirtileri Nelerdir? Diş Lezyonu Nasıl Tedavi Edilir?, Dişte lezyon nedir? Hakkında merak edilen bazı bilgileri yazımızda derledik.

Diş Lezyonu Belirtileri Nelerdir? Diş Lezyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Diş Lezyonu Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Diş Lezyonu Belirtileri Nelerdir

Diş vede diş çevresinde çürük ya da yaralanmalra bağlı oluşan hasara dişte lezyon denmektedir. En yaygın faktör, çürüklerdir vede zamanla mineyi aşındırarak iç kısma doğrı ilerlemektedir. Diğer yandan asitli besinlerin tüketilmesi sonucunda mine erozupnu meydana gelmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz dişte lezyon neden oluşur? ve diş lezyonu nasıl tedavi edilir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Diş lezyonu belirtileri nelerdir?

Diş yüzeyinde hassasiyete neden olan bu durum, lezyonalrı beraberinde getirmektedir. Aşırı kuvvet nedeni ile oluşan darbeler, diş kırılmasına sebebiyet vermektedir. Dişleri sert fırçalama alışkanlıkları da, yapıda deformasyonlara neden olmaktadır. Tüm bunlar diş lezyonu rahatsızlığının oluşumunda etkisi olan faktörlerdir. Lezyon, vücudun bir çok kısmında oluşan vede çeşitli nedenlere bağlı olarak meydana gelen doku bozukluğuna denmektedir. Deride, iç organlarda ya da diş çevresinde rastlanan bu hasar, bazı belirtiler ile kendini göstermektedir. Cilt üzerinde böcek ısırığından farklı bir görünümde olan kabarcık ile karakterize edilmektedir. İç organlarda da özellikle akciğerde görülen bu doku bozukluğu nefes darlığı vede öksürük semptomları ile meydana gelmektedir.

Dişteki lezyon bir çok belirtiyle kendini gösterir vede kişiden kişiye göre farklılık göstermektedir. Bu belirtilerin başında diş etlerinde şişme ve kanama, diş ağrısı, diş çürükleri vede kötü ağız kokusu gelmektedir. Bazı hasta kişilerde çok fazla belirti vede bulgu görülmez. Diş çevresidne gelişen lezyon, en fazla diş etlerinde şişme ile fark edilmektedir. Bazı durumlarda göz ile görülür büyüklüktedir. Yalnız kimi vakalarda çok küçük olduğundan sadece diş hekiminin teşhisi ile anlaşılabilmektedir. Bu neden ile düzenli kontroller oluşabilecek lezyonların vede sonuçlarının önlenmesi bakımından oldukça önemlidir. Yazımızın devamına giderek diş lezyonu belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Diş Lezyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Diş Lezyonu Belirtileri

Diş hassasiyeti,
Renk değişikliği,
Dişte çukurlaşma vede delik görünümü,
Kötü ağız kokusu,
Çene kökünden kulağa doğru ağrı,
Baş ağrısı,
Çürükler,
Diş etinde şişme vede kanama,
Dişlerde görülen çatlaklar,
Dişlerde hafif baskı ya da şiddetli ağrı.

Diş eti lezyonu tedavisi için, muayene sırasında teşhis edilmesi durumunda uzman diş hekimi tarafından yapılmaktadır. Erken tanı konulması iyileşme sürecini hızlandıracağından rutin kontrollerin önemi büyüktür. Çoğunluk ile ileri seviyede vakalara rastlanıldığından tedavi gerektirmektedir.

Diş Lezyonu Tedavisinde Uygulanan Yöntemler

Cerrahi müdahale,
Diş çekimi,
Diş kaplama,
Dolgu,
Kanal tedavi.

Diş altında lezyon ortadan kaldırılması adına kanal tedavi en çok kullanılan yöntemdir. Diş sinirlerini vede kan damarlarını etkileyen çürüklerin önlenmesi için, kanal tedavisi oldukça başarılıdır. Eğerki lezyonlar diş köküne kadar ilerlediyse vede pulpaya zarar verdi ise, bu yöntem ile birlikte apikal rezeksiyon uygulanmaktadır. Sorunlu bölgenin onarılmasını sağlayan kök ucu tedavileri sadece dişlere yapılmaktadır. Diş lezyonlarını vede çürükleri onaran en iyi yöntemlerden biride dolgu. Lokal anestezi altında uygulanmaktadır. Diş hekimi hasarlı dokuyu önce temizler vede sonrasında boşluğa seçilen malzemeden işlem yapılmaktadır. Boşluğun şekline göre yerleştirilen dolgu malzemesi, dişin doğal yapısına göre biçimlendirilmektedir. Yüzey parlatıldıktan sonra tüm işlem tamamlanmış olmaktadır.

Diş Lezyonu Kaç Günde iyileşir
Diş Lezyonu Kaç Günde iyileşir

Diş lezyonlarının kapatılması için uygulanan kaplama, ölçü alınarak dişin şekline göre hazırlanmaktadır. Laboratuvarda özel olarak üretildikten sonra hasarlı bölgeye yapıştırılmaktadır. Fonksiyonu destekleyen bu yöntem aynı zamanda esttetik görünümü de düzeltmektedir. Diş lezyonu ileri seviyede çürüğe neden oldu ise zarar gören diş çekilmektedir. Bu durumda diş kaybı oluşmaktadır. Çekim yapılmasının amacı lezyonun diğer dişere de hasar vermesini önlemektedir. bu süreçten sonra hasta kişinin de isteğine bağlı olarak kaybın yerine implant ya da protez uygulanması mümkün olmaktadır. Eğerki teşhis sürecinde büyük boyutlu kist vede tümör şüphesi barındıran lezyonlar tespit edildi ise, ameliyat yapılması zorunludur. Konservatif tedavilerin yanıtsız kaldığı durumlarda da uygulanmaktadır. Lokal ya da genel anestezi altında gerçekleşen cerrahi tedavinin iyileşme süreci hızlı geçmektedir.

Diş Lezyonu Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş Lezyonu Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci

Diş lezyonu tedavisi sonrası iyileşme süreci gerçekleştirilen işleme göre farklılık göstermektedir. Bu nedenle hasta kişinin, diş hekiminin talimatlarına uyması önemlidir. Ağrı vede acı kontrolünü sağlamak adına, evde buz uygulaması yapılabilmektedir. Diş hekimi tarafından önerilen ağrı kesici ilaçlarını da kullanmak mümkün olmaktadır. Beslenme alışkanlığının bir süre değiştirilmesi gerekmektedir. Yumuşak vede ılık gıdalar tüketilmeli, hassasiyete neden olabilecek aşırı soğuk vede sıcak besinlerden kaçınmak önemlidir. Enfeksiyonun dağılmaması için, özel ağız gargaralarının kullanımı önerilmektedir. Bununla birlikte yumuşak diş fırçası da daha rahat bir temizleme olanağı tanımaktadır. Eğerki ameliyat uygulandı ise bir kaç gün dinlenmek ve iyileşme sürecinde sigara vede alkol gibi alışkanlıklardan uzak durmak gerekmektedir. İyileşme planının yönetilmesi için, düzenli kontrollerin yapılması da oldukça önemlidir.

Kanal tedavili dişte lezyon, yapılan işlemelre bağlı olarak geçmektedir. bunun için başta kök kanal detaylı bir şekilde temizlenir ve enfeksiyon riski kontrol altına alınmaktadır. Hasarlı dişe açılan delik ile bakteriler vede ilgili doku bozukluğı çıkarılmaktadır. Daha sonra boşluğa uygun dolgu malzemesi yerleştirilir vede lezyonun tekrar oluşması önlenmiş olmaktadır. Lezyonlu diş çekilme gerekliliği teşhis edilen hasar seviyesine bağlı olarak değişmektedir. Eğer ileri seviyede çürük vede enfeksiyon tespit edildi ise çekilmelidir. Böylece çekim işlemi diş etinin vede diğer dişlerin de zarar görmesini engellemektedir. Eğerki dişin hasar seviyesi konservatif yöntemler ile tedavi edilmesine uygun ise, dişin çekilmesi yerine kaplama, kanal vede dolgu gibi işlemler uygulanmaktadır.

Dişte Lezyon Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Diş kökünde lezyon, tedavi edilmediği durumda başta enfeksiyon tehlikesi görülebilmektedir. Enfeksiyon, diş etine vede diğer dişlere de zarar verebilmektedir. Bununla birlikte ağrı vede rahatsızlık da yeme-içme, konuşma vede ısırma gibi eylemleri zorlaştırmaktadır. Gereken müdahalenin yapılmaması sinüslerde kan damarlarının enfeksiyonuna da yol açmaktadır. Gülümsemeyi de hemen etkileyen diş lezyonu, çürük vede lekelenmeye neden olmaktadır. Üstelik kötü ağız hijyeni, hoş olmayan kokulara sebebiyet vermektedir. Tedavi yapılmadığında tehlikeli komplikasyonlara neden olabilen bu rahatsızlık çene kemiği enfeksiyonuna kadar ilerleyebilmektedir.

Diş Lezyonu Belirtileri Nelerdir?, eğer ki sizin de diş lezyonu belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Diş lezyonu belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı diş lezyonu belirtileri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Peptit Ne İşe Yarar?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed