Vagus Siniri Hasarı Belirtileri Nelerdir?

Vagus Siniri Hasarı Belirtileri Nelerdir? Vagus Sinirinin Görevi Nelerdir?, Vagus siniri nedir? Hakkında merak edilen bazı bilgileri bulabilirsiniz.

Vagus Siniri Hasarı Belirtileri Nelerdir? Vagus Sinirinin Görevi Nelerdir?

Vagus Siniri Hasarı Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Vagus Siniri Hasarı Belirtileri Nelerdir

Vagus kelimesi, latincede gezgin olarak ifade edilen vede vücudun farklı yerlerini gezen iletim ağı olarak isimlendirilmektedir. Genel olarak vagus siniri beyinden başlayan bir sinir lifi ağı olarak boynun iki tarafından göğüs bölümü üzerinden vücuda yayılmaktadır. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz vagus siniri nedir? vede vagus sinirler nerede bulunur? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Vagus siniri hasarı belirtileri nelerdir?

Beyin ile kalp arasında meydana gelen iletişim ağı vücudun bir çok oranı ile bağlantı kurmasını beraberinde getirmektedir. Eğer, bu iletişim ağında bir problem yaşanır ise, en çok safra kesesi, bağırsak, mide, akciğer, boyun, dil, karaciğer, kulak vede pakreas gibi organlar etkilenebilmektedir. Özellik ile son yıllarda epilepsi nöbetlerinin tedavisine destek uygulamalarda bu iletişim ağının düzeltilmesi bulunmaktadır. Gerekli tedavilerin sağlanmasıyla immun, sindirim, kalp atım fonksiyonları vede solunum işlevlerinin düzenlenmesinde de yardımcı rol aldığı tespit edilmektedir.

Vagus sinirinin tüm vücut fonksiyonlarıyla entegre olması bir ok metabolik olayda da bulunması gerekmektedir. Bu doğrultuda doğrudan etkili olduğu mekanizmalar arasnda tükürük vede mukus sentezi, ruh hali değşimleri, kan basıncı dengesi, deri vede kas tepkileri, konuşma vede tat alma duyusu, idrar atılımı, bağışıklık cevabını oluşması bulunmaktadır. Solunum sisteminin en önemli birimi olan diyafram ile iletişim ağı etkileşim halindedir. Gün içinde derin nefes aldığında bu iletişim ağı uyarılır vede bireyin rahatlaması gerçekleşebilmektedir. Vagus siniri anksiyete hastalığıyla ile de ilişkilidir. Bu durumun temelinde stresin vücutta kontrol edilemeyen düzeye çıkması bulunmaktadır. Eğer birey endişe veya stresli bir halde ise çoğunluk ile bağırsaktan korku, kaygı vede stres gibi sinyalleri beyne iletmektedir. Bu iletişim ağı sistemi de bireyin stresten kurtulmasını destekleyerek hastalık haline dönüşmesini engelleyebilmektedir. Yazımızın devamına giderek vagus siniri hasarı belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Vagus Sinirinin Görevi Nelerdir?

Vagus Siniri Hasarı Belirtileri

Bireyin hayat sevinci azalabilmektedir. Buna bağlı olarak nedensiz kilo kaybı vede iştahsızlık görülebilmektedir. Kan şekerinde dengezilikler olabilmektedir. Bu anlamda kan şekerinde ani yükselme veya düşme gözlemlenebilmektedir. Bağırsak sorunları ortaya çıkabilmektedir. Bu bağlamda şişkinlik, karın ağrısı vede kabızlık görülebilmektedir. Kalp atışının yükselmesine bağlı, kalp krizi riski vede hipertansiyon hastalığının oluşması söz konusu olabilmektedir. Boyun düzleşmesi vagus siniri söz konusu ise, bayılma veya baş dönmesi semptomları görülebilmektedir. Öğürme refleksinde azalma vede yutma güçlüğü gözlemlenebilmektedir. Mide fonksiyonalrının bozulmasına bağlı mide bulantısı, kusma, gastro özofageal reflü hastalığı tetiklenebilmektedir. Ses tellerinde hasarlara bağlı, ses kısıklığı veya hırıltı görülebilmektedir.

Vagus Siniri Kalp Atışını Nasıl Etkiler
Vagus Siniri Kalp Atışını Nasıl Etkiler

Bu iletişim lifi kalp atımı hızlandığında veya kan basıncı arttığında kalbin uyarılmasını sağlamaktadır. Bu sayede kan basıncı vede kalp atışının azalarak normale dönmesinde yardımcı olmaktadır. Özellikle yaş ile birlikte gelişen hipertansiyon belirilerinin minimize edilmesinde bu iletişim lifi oldukça etkildir. Vücutta iltihap veya enfeksiyon var ise, bu ilatişim ağının devreye girmesiyle bağışıklık sistemi harekete geçirilebilmektedir. Böylelikle bağışıklık sisteminde antikor üretimi artarak vücuudun savunma yeteneğinin yükselmesine destek olmaktadır. Sindirim sisteminin önemlli organları arasında mide vede bağırsak bulunmaktadır. Midedeki vagus siniri strese bağlı vücutta reflü oluşumunu engellemede yardımcıdır. Bunun yanında beyin vede bağırsak arasında iletişimi arttıran bu iletişim ağı hazımsızlık, şişkinlik veya sindirim sorunlarının da azalmasında yardımcı rolü bulunmaktadır.

Vagus siniri hasarı beliritleri arasında kusma, mide bulantısı, nefes darlığı, ses kısıklığı, ishal veya kabızlık bulunmaktadır. Kaygı vede endişenin kaynağında bağırsaktan gönderilen sinyaller etkili olabilmektedir. Bu durumda stresin kronikleşerek anksiyete haline gelmesine neden olabilmektedir. Bu süreç doğrudan vagus nöronun hasar alması ile bağırsak vede sindirim sistemini etkilemesinden kaynaklı olabilmektedir. Mide asidinin strese bağlı artmasına etkili olabilmektedir. Bu iletişim ağının düzelmesiyle, mide asidi kontrol altına alınabilmektedir. Bu iletişim sisteminde bir hasar kan basıncının vede kalp atışını yükseltebilmektedir. Düzeldiğinde de bu negatif etkiler ortadan kalkabilmektedir.

Vagus Siniri Egzersizleri Nedir?

Vagus siniri egzersizleri bir fizyoterapist eşlinde karar verilmesi lazım. Soğuk suya maruz kalarak yüzme vede suya dalma aktiviteleri yaparak stres düzeyi dengelenebilmektedir. Alannda tecrübeli bireyler ile bölgesel masaj yapılarak manuel yaklaşımlardan destek alınabilmektedir. Kafa derisinde iletişim ağının uyarabilen saç taraması, trigeminal nöronu uyarabilen gözün vede şakakların ovalanması gibi yöntemlere hekim kontrolünde başvurulabilmektedir. Şarkı söyleme, sosyal bağlantıları güçlendirme vede motivasyonu arttıran hobilerin hayata eklenmesi önerilmektedir.

Meditasyon tekniklerinin gerçekleştirilmesi tavsiye edilmektedir. Meditasyon uygulamaları ile sakinleşme, konsantrasyon sağlama, zihinsel arınma gibi süreçler desteklenebilmektedir. Stresin de kontrolünde etkili olan meditasyon teknikleri doğru nefes almayı da desteklemektedir. Böylelikle stresin azalması kortizol seviyesinin de dengelenmesinde yardımcı olmaktadır. Doğru nefes egzersizleir gerçekleştirilmesi vede bu sayede stresle baş etme yollarından en pratik alanı çalıştırabilmektedir. Bunun için temiz havada derin vede yavaş yavaş nefes alma iletişim lifini aktive eden bir özelliğe de sahip olmaktadır. Boyun vede omuz bölümüne masaj yapılması srresin azalması vede rahatlamada yadımcı olur iken, iletişim ağının uyarılmasında destekleyici rol oynayabilmektedir. Vagus siniri masajı yaptırılması kas vede eklemlerin hareketini kolaylaştırabilmektedir.

Özellik ile refleksioloji olarak isimlendirilen ayak masajı kan basıncının dengelenmesine destek olabilmektedir. Fizik tedavi vede rehabilitasyon eşliğinde ayak bileğinin uygun biçimde döndürülmesi, ayak tabanı destekleyen medikal cihazların kurulması, ayak parmaklarına doğru esnetme hareketleri yapma iletişim ağının uyarılmasını tetikleyebilmektedir. Yoga benzeir aktiviteler, aerobik fiziksl aktiviteler iletişim lifini aktive edebilmektedir. bunun yanında ideal kiloya ulaşmak için kardiyo yapma hayat ritminin yakalanması için oldukça önemldiri. Bu sayede kalp ritmi de dengelenebilmektedir.

Vagus Siniri Hasarı Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin de vagus siniri hasarı belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Vagus siniri hasarı belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı vagus siniri hasarı belirtileri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Oskültasyon Türleri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed