Fallop Tüpleri Ne İşe Yarar?

Fallop Tüpleri Ne işe Yarar? Fallop Tüpleri Nelerdir?, Fallop tüplerini etkileyen hastalıklar nelerdir? Hakkında merak edilen bazı bilgileri derledik.

Fallop Tüpleri Ne İşe Yarar? Fallop Tüpleri Nelerdir?

Fallop Tüpleri Ne işe Yarar
Sayfa İçeriği: Fallop Tüpleri Ne işe Yarar

Kadının doğurganlığa evde gebe kalması konusunda önemli role sahip olan fallop tüpleri, yumurta için tutunma yeri olan döllenmenin gerçekleştiği alandır. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz fallop tüplerini etkileyen hastalıklar nelerdir? ve fallop tüpleri nelerdir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Fallop tüpleri ne işe yarar?

Yumurta kanalı olarak bilinen fallıp tüpleri, yumurtalıklaırn rahime bağlanmasında vede döllenmede önemli rol oynayan iki uzun tüptür. Kadın üreme sistemindeki yumurtalar yumurtalıktan fallop tüpleri aracılığı ile uterusa geçmektedir. Döllenme fallop tüplerinde gerçekleşerek, doğurganlığı etkileyen durumlar olduğunda da tedavi gerekebilmektedir. Her fallop tüpü ortalama 10 ila 13 cm uzunluğunda vede 0,5 ila 1,2 cm çapında olmaktadır. Çok sayıda kıvrımı bulunan fallop tüpleri mukoza zarı tabakası ile kaplı bir yapıya sahip olmaktadır.

Fallop tüpülerinde döllenmiş bir yumurta, rahme ulaşana kadar fallop tüplerinden geçerek burada bir fetüse dönüşmektedir. Fallop tüpü, bu noktada embriyoyu hareket ettiren güçlü kaslardan meydana gelmektedir. Cinsel ilişki sonrasında sperm önce vajinadan, sonrada rahimden geçerek fallop tüplerine doğrı ilerlemektedir. Burada yer alan yumurta spermle karşılaşınca döllenme gerçekleşebilmektedir. Kadınlarda adet döngüsünün bir parçası olarak yumurtalıklardan biri yumurta bırakmaktadır. Fallop tüpünün ucunda bulunan vede fımbria ismi verilen yapılar yumurtayı tüpe sürükleyerek yumurtayı döllenmeye bırakmaktadır. Tüpte yer alan yumurta bu alanda spermle karşılaşarak döllenmeyi beklemektedir. Yazımızın devamına giderek fallop tüpleri nelerdir, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Fallop Tüpleri Nedir?

Fallop Tüplerini Etkileyen Hastalıklar

Pelvik enfeksiyon,
Paratubal kistler,
Hidrosalpinks,
Miyomlar,
Fallop tüpü kanseri,
Endometriozis. Çikolata kisti,
Dış gebelik. Ektopik gebelik.

Fallop Tüpleri Ne İşe Yarar

Pelvik enfeksiyon, kadın üreme organlarında oluşan enfeksiyondur. Bu enfeksiyon bireyin fallop tüplerinin de etkilenmesine neden olarak hamile kalmayı zorlaştırabilmektedir. Bu sıvı dolu kitleler yumurtalıklarınızın vede fallop tüplerinizin yakınında meydana gelmektedir. İyi huyludurlar vede genellikle tedavi olmaksızın iyileşmektedir. Fallop tüpleri bir travma, yaralanma yada enfeksiyon sonrasında sıvı birikmesi nedeni ile tıkanabilmektedir. Bu tıkanıklık hamile kalmayı zor hale getirmektedir. Miyomlar, rahimde büyüyen bir yapıya sahiptir. Yalnız bazı durumlarda fallop tüplerinde de rastlanan miyomlar fallop tüplerini tıkayabilmektedir. Yumurtalık kanseri türü olarak değerlendirilen fallop tüpleri kanseri burada görülebilmektedir. Fallop tüplerinde oluşan kanser, bireyin gebe kalmasını zorlaştırabilmektedir. Rahmin iç duvarında oluşan anormallikler, fallop tüplerinin tıkanmasına neden olabilmektedir. Çikolata kisti de bireyin hamile kalmasını zor hale getirmektedir. Embriyo, rahim duvarı yerine, fallop tüplerine yerleştiği durumda dış gebelik oluşabilmektedir. Bu gebelik bebeğin gelişimi için yeterli değildir. Müdahale edilmediği durumda yaşamı tehdit edici bir duruma neden olabilmektedir.

Fallop Tüpleri Hastalıklarını Kontrol Etmek İçin Yapılan Testler

Fallop tüplerinin tıkalı olup olmasını görmek için laparoskopi,
Rahmin içinin gözlemlenmesi için histeroskopi,
Rahim vede fallop tüplerinin içini görüntülemek için rahim filmi,

Fallop Tüpü Zarar Görürse Ne Olur Fallop Tüpü Zarar Görürse Ne OlurFallop tüplerine yönelik uygulanabilecek tedaviler;

Salpingostomi,
Bilateral Salpingo-Ooferektomi,
Salpenjektomi.

Fallop Tüplerinin Tıkalı Olduğu Nasıl Anlaşılır

Salpingostomi, dış gebelik için uygulanan fallop tüpündeki tıkanıklığı gidermek ya da hasarlı dokuyu onarmak adına uygulanan cerrahi işleme denir. Bilateral salpingo-Ooferektomi, fallop tüpleri vede yumurtalıkların çıkarılmasını içeren cerrahi müdahale anlamına gelmektedir. Salpenjektomi, fallop tüplerinden birinin veya ikisinin çıkarılmasını içeren ameliyattır. Fallop tüpleri zarar gördüğü veya tıkandığı durumda üreme süreci olumsuz etkilenebilmektedir. Bu durumda kısırlık ortaya çıkma olasılığı bulunmaktadır. Tüplerin tıkanması kadınlardaki doğurganlığı etkileyen en önemli unsurdur. Fallop tüplerinde meydana gelen tıkanıklığı teşhis etmenin en önemli yolu laparoskopidir. Net bir biçimde görüntülenen fallop tüplerinin içerisinde meydana gelen anormallikler tespit edilmektedir.

Fallop Tüpleri Ne İşe Yarar, eğer ki sizin de fallop tüpleri ne işe yarar, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Fallop tüpleri ne işe yarar, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı fallop tüpleri ne işe yarar, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Baklanın Faydaları Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed