Nutcracker Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Nutcracker Sendromu Belirtileri Nelerdir? Nutcracker Sendromu Nedir?, Nutcracker sendromu nedenleri ile ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri derledik.

Nutcracker Sendromu Belirtileri Nelerdir? Nutcracker Sendromu Nedir?

Nutcracker Sendromu Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Nutcracker Sendromu Belirtileri Nelerdir

Sol renal venin aort vede üst mezonterik arter arasında sıkışması sonucunda gelişen sendroma nutcracker sendromu denir. Bu sıkışma böbrek toplardamarındaki kan akışını önler ve bu nedenle böbrek fonksiyonları bozulmaktadır. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz nutcracker sendromu nasıl anlaşılır? ve nutcracker sendromu nedenleri nelerdir? İle ilgili soruların cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Nutcracker sendromu belirtileri nelerdir?

Nutcracker sendromu eğer tedavi edilmez ise, ciddi böbrek hasarına vede diğer komplikasyonlara yol açabilmektedir. Diğer bir ismi ile fındıkkıran sendromu olan nutcracker sendromu ismini iki arter arasında sıkışmış bir cevizi kıran, ceviz kıracağına benzer görüntüsünden almaktadır. Nutcracker sendromunun nedeni, sol böbrek toplardamarının aort vede bağırsağı besleyen kan damarları olan üst mezenterik arter arasında şıkışmasıdır. Bu anatomik anormallik, genellik ile doğuştan gelen durumdur. Yalnız bazı durumalrda travma ya da aşırı kilo kaybı gibi faktörler de sendromun gelişimine katkıda bulunur. Nutcracker sendromu, beslenme düzeni vede yaşam tarzı değişikleri ile bazı durumlşarda yönetilebilmektedir.

Nutcracker sendromu bireylerde karın bölgesinde rastlanan ağrı en belirgin belirtisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Belirtileri her hastada değişiklik gösterebilmektedir. Nutcracker sendromu tedavisi, hastalığın ciddiyetine vede semptomların şiddetine bağlı olarak planlanmaktadır. Tedavi yöntemleri arasında, ilaç tedavisi, yaşam tarzı değişikleri vede cerrahi müdahaleler bulunmaktadır. Nutcracker sendromu tedavisinin ana maçları belirtileri hafifletmek vede böbrek fonksiyonlarını korumaktır. Yazımızın devamına giderek nutcracker sendromu belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşablirsiniz.

Nutcracker Sendromu Nasıl Anlaşılır?

Nutcracker Sendromu Belirtileri

Yorgunluk,
Varikosel,
Kadınlarda alt karında ya da genital bölgede ağrı,
İdrarda protein varlığı,
İdrarda kan görülmesi,
Solt alt karın bölgesinde ağrı,
Yan ağrısı.

Nutcracker Sendromu Nedenleri

Ergenlik döneminde hızlı büyüme,
Karın bölgesine uygulanan cerrahi operasyonlar,
Karın bölgesine uygulanan cerrahi operasyonlar,
Hızlı ya da aşırı kilo kaybı,
Damar yapısında doğuştan gelen anatomik farklılıklar.

Nutcracker sendromu, vücutta genel bir yorgunluk vede rahatsız hissine neden olabilmektedir. Bu durum, böbreklerin işlev bozukluğu vede vücutta biriken toksinler nedeni ile meydana gelmektedir. Sürekli yorgunluk, günlük aktiviteleri vede yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilmektedir. Nutcracker sendromu zararları, belirtileri tedavi edilmez ise daha da şiddetlenebilir vede böbrek fonksiyonları ciddi şekilde etkilenebilmektedir. Erkek hastalarda, sol testiste damarların genişlemesi, nutcracer sendromunun sık rastlandığı belirtisidir. Bu, sol renal venin sıkışması sonucu meydana gelen kan birikiminden kaynaklanmaktadır. Varikosel, testislerde ağrı vede rahatsızlık yaratabilir vede kısırlık problemlerine yol açabilmektedir.

İdrarda protein bulunması, böbrek fonksiyonlarının bozulduğunu vede böbreklerin proteinleri yeterince filtrelemediğini göstermektedir. Proteinüri, böbreklerdeki hasarın bir işaretidir vede eğer tedavi edilmez ise, böbrek yetmezliğine kadar ilerleyebilmektedir. Bu durum genellik ile rutin idrar testleri esnasında tespit edilir vede uzun vadeli böbrek sağlığı için ciddi bir uyarı işareti olarak kabul edilmektedir. İdrarda kan görülmesi, nutcracker sendromunun belirgin belirtilerinden biridir. Bu durum böbrek toplardamarından oluşan yüksek basınçtan dolayı böbreklerde kanama olduğunun bir işaretidir. Hemtüri makroskopik ya da mikroskopik olabilmektedir. İdrarın rengi koyu kırmızıdan, pembe renge kadar değişebilmektedir. Nutcracker sendromunun en yaygın belirtisi sol yan ağrısı olarak rastlanmaktadır. Bu durum böbrek toplardamarının sıkışmasından dolayı meydana gelir, genellikle sabit, keskin bir ağrı olarak hissedilmektedir. Ağrı günlük aktiviteleri zorlaştıracak kadar şiddetli olabilir vede aralıklı olarak kendini göstermektedir.

Nutcracker Sendromu Ameliyatı Nasıl Uygulanır?

Cerrahi bypass,
Stent yerleştirilmesi,
Oto-transpalantasyon,
Renal Ven Transpozisyonu,

Bazı durumlarda sıkışmış damarın, bypass edilmesi gerekebilmektedir. Bu işlemde kan akışını sağlamak için yeni bir damar yolu oluşturulmaktadır. Minimal invazv bir posedür olan stent yerleştirilmesi böbrek toplardamarının açık kalmasını sağlamak adına, küçük bir metal ya da plastik tüp yerleştirilmesini içeren operasyondur. Strent damarın sıkışmasını engeller vede kanın serbestçe akmasını sağlamaktadır. Bu prosedür genellikle daha az invaziv olduğundan, tercih edilir ve hasta kişinin iyileşme süresi daha kısa olmaktadır. Oto-transplantasyon yöntemi, böbrek yeni bir konuma taşınamtadır. Bu pozisyon böbrek toplardamarının sıkışmasını önler vede kan akışını düzenlemektedir. Renal ven traspozisyonu prosedürde sıkışmış olan sol renal venin anatomik konumu değiştirilmektedir. Ven, aort vede üst mezenterik arter arasından çıkarılarak daha uygun bir pozisyona yerleştirilmektedir. Bu işlem venin sıkışmasını önler vede normal kan akışını sağlamaktadır.

Nutcracker Sendromu Tedavi Edilmezse Ne Olur
Sayfa İçeriği: Nutcracker Sendromu Tedavi Edilmezse Ne Olur

Nutcracker sendormu tehlikelidir. Tedavi edilmez ise böbrek fonksiyonlarının bozulmasına vede ciddi komplikasyonlara yol açabilmektedir. Nutcracker sendromu genellik ile nefroloji ve damar cerrahisi uzmanları tarafından değerlendirilir vede tedavi edilmektedir. Eğer tedavi edilmez ise ciddi komplikasyonlara yol açabilmektedir. Böbrek toplardamarındaki sıkışma, böbrek dokusunda hasara neden olarak böbrek fonksiyonlarını bozabilir vede böbrek yetmezliğine yol açabilmektedir. İdrarda sürekli kan vede protein bulunması böbreklerin süzme işlevinin zarar gördüğü vde böbreklerin kronik olarak zarar görebileceğini göstermektedir. Özellik ile sol yan vede karın böglesindeki kronik ağrı hasta kişilerin yaşam kaliteisni düşürebilir ve günlük aktivitelerini kısıtlayabilmektedir. Erkeklerde sol testiste damar genişlemesi sonucu meydana gelen problemler de ağrı vede kısırlık gibi ek sorunlara neden olabilmektedir. Yüksek basınç nedeni ile damarların genişlemesi vede zayıflaması anevrizma gibi daha ciddi damar problemlerine yol açabilmektedir.

Nutcracker Sendromu Tehlikeli Mi?

Nutcracker sendromunun heniz genetik olduğu tam olarak bilinmemektedir. Bazı anatomik faktörlerin kalıtsal olabileceği düşünülür. Bu sendrom sol renal aort vede üst mezenterik arter arasında sıkışması ile meydana gelir ve bu anatomik yapıların pozisyonu bazı kişilerde doğuştan genel bir özellik olabilmektedir. Özellikle aile içinde benzer damar yapılarının vede sıkışmaların daha yaygın görülmesi genetik bir yatkınlığın münkün olabileceğini düşündürürmektedir. Nutcracker sendromu genellikle kadınlarda daha sık görülür vede belirtiler genellikle 30’lu ila 40’lı yaşlarda meydana gelmektedir. Çevresel ve fiziksel değişikler mesela hızlı kilo kaybı ya da hamilelik gibi faktörler de sendromun gelişimine kakıda bulunabilmektedir. Bu neden ile, genetik vede çevresel faktörlerin birlikte etkileşimi sendromun ortaya çıkmasında önemli rolu vardır.

Nutcracker Sendromu Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin de nutcracker sendromu belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Nutcracker sendromu belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı nutcracker sendromu belirtileri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Ananas Suyunun Faydaları Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed