Bacak Damar Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir?

Bacak Damar Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir? Bacak Damar Tıkanıklığı, Bacak damar tıkanıklığı nasıl iyileşir? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgiler.

Bacak Damar Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir? Bacak Damar Tıkanıklığı

Bacak Damar Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Bacak Damar Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir

Bacaktaki damarların kas, pıhtı, arter ya da diğer yapılar tarafından daralması, tıkanması veya sıkıştırılması durumuna bacak damar tıkanıklığı olarak tanımlanmaktadır. Oluşan bu daralma ya da tıkanma bacak damarlarındaki kan akışını engellemektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz bacak damar tıkanıklığı nasıl iyileşir? ve bacak damar tıkanıklığı nedenleri nelerdir? İle ilgili soruların cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Bacak damar tıkanıklığı belirtileri nelerdir?

Bacaklardaki kan akışının engellenmesi, bir takım semtomlara neden olmaktadır. Bacaklardaki ağrı ya da rahatsızlık, uzun süre ayakta durma ya da yürür iken kötüleşen ağrı, bacakları taşımakta zorluk çekiyormuş gibi hissetmek, bacak vede ayak bileği şişmesi vede özellikle baldırda kas ağrısı bacakta damar tıkanıklığının belirtileri arasında yer almaktadır. Bacak damarlarındaki kan akışı ne kadar fazla kesilir ise, durum o kadar şiddetli hale gelir ve acil tıbbi müdahale gerekebilmektedir. Yalnız tıkanıklık çok şiddetli değil ise, ilaçlar, yaşam tarzında değişimler, bacağı zorlamayacak biçimde egzersiz vede istirahat damar tıkanıklığına iyi gelmektedir.

Arter duvarlarında yağlı, kolesterol barındıran birikintilerin birikmesi bacak damar tıkanıklığına neden olmaktadır. Bu süreç arterlerdeki kan akışını azaltarak daralma ya da tıkanmalara yol açmaktadır. Obezite, diyabet, yaşlılık, sigara tüketimi, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol vede yüksek amino asit seviyeleri bacak damar tıkanıklığını tetikleyen faktörler arasındadır. Yazımızın devamına giderek bacak damar tıkanıklığı belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Bacak Damar Tıkanıklığı Neden Olur?

Bacak Damar Tıkanıklığı Belirtileri

Yaraların geç iyileşmesi,
Tıkanıklık ilerledi ise, bacaklarda dinlenir iken dahi ağrı,
Ayak parmaklarında yara oluşması ve daha ileri durumda kangren gelişmesi,
Ayaklarda soğukluk ve üşüme,
Bacaklarda ten renginde solgunluk ya da mavimsi ton oluşması,
Bacaklarda kızarıklık, şişlik ve hassasiyet,
Yürüme anında ya da ayakta dururken bacakta ağrı.

Bacak Damar Tıkanıklığı Nedenleri

Yüksek amino asit seviyeleri,
Genetik,
Hareketsizlik,
Yüksek kolesterol,
Yüksek tansiyon,
Sigara tüketimi,
Yaşlılık,
Obezite,
Diyabet.

Bacak damar tıkanıklığının en sık görülen belirtileri, özellikle yürüme vede merdiven çıkma gibi, ayağın hareket halinde olduğunda baldırda başlayan ve bacakta veya uyluklarda meydana gelen ağrılardır. Bacakların ten renginde solukluk, yaraların geç iyileşmesi, bacaklara kramp girmesi, bacaklarda soğuklukta yine görülen diğer belirtiler arasında yer almaktadır. Eğerki tıkanıklık aşırı derece ilerledi ise kangren de görülebilmektedir. Bacaktaki damar tıkanıklığının teşhisi için, öncelikle hasta kişi fiziki olarak muayene edilir ve yaşadığı belirtiler sorulmaktadır. Daha sonrasında etkilenen bölgedeki nabza bakılmaktadır. Eğerki tıkanıklık var ise, nabzın zayıf olması yüksek ihtimaldir. Bunların dışında hekim tarafından gerekli görülür ise, kan tahlili, MR, bacak ultrasonu vede arterlerdeki tıkanıklığı belirlemek adına görüntüleme testleri de istenebilmektedir.

Bacak Damar Tıkanıklığı Nasıl Tedavi Edilir?

Bacaktaki damar tıkanıklığı tedavisinde amaç damarlara giden kan akışını yeniden sağlamak olarak plan yapılır. Hafif vakalarda bu kan akışı zorlamayacak biçimde yürüyüşler, beslenme düzeninin değişmesi, sigaranın bırakılması vede istirahat ile sağlanmaya çalışılmaktadır. Biraz daha şiddetli bacak damar tıkanıklığı vakalarında kan sulandırıcı ilaçlar, damar genişletici vede ağrıları önlemek adına ağrı kesici ilaçlar tavsiye edilmektedir. Daha şiddetli bacak damar tıkanıklığında da ameliyat gerekebilmektedir. Bu ameliyat, tıkanan damarların açılmasını içermektedir. Anjiyografi, stent ve damar duvarlarındaki plakların iyileştirilmesini sağlayan özel cihazlar bu ameliyatın kapsamına girmektedir. Bacak damar tıkanıklığı ameliyatı bireyin yaşı vede mevcut hastalıkları da göz önünde bulundurularak hassas bir şekilde gerçekleştirilmelidir.

Bacak Damar Tıkanıklığı Nasıl Anlaşılır
Bacak Damar Tıkanıklığı Nasıl Anlaşılır

Bacak damar tıkanıklığı durumunda, kalp ve damar cerrahisi bölümü hekimlerinden randevu alabilirsiniz. Bacak damar tıkanıklığını iyileştirmek adına, tıbbi müdahale gerekiyor ise, bu yöntemler ile birlikte kan akışının yeniden sağlanması amaçlanmaktadır. Tıbbi müdahale gerekmiyor ise, kan sulandırıcı ilaçlar, damar genişletici ilaçlar, sağlıklı beslenme, sigaranın bırakılması, bacak egzersizleri vede kan şekerinin dengede tutulması bacak damar tıkanıklığına iyi gelmektedir. Bacak damar tıkanıklığı, hafif vakalarda standart tedaviler ile iyileştirilebilir iken, daha şiddetli durumlarda vede özellikle kan akışının tamamen kesilip kangrene dönüştüğü durumlarda tehlikeli hal alabilir ve müdahale edilmesi gerekmektedir. Bacaklarda uyuşma, karıncalanma, hissizlik var ise, bacakların ten renginde bir solukluk gözlemliyorsanız, bacaklarda çıkan yaralar iyileşmiyor ise, bu durum bacak damar tıkanıklığı şeklinde tanımlanmaktadır.

Bacak Damar Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin de bacak damar tıkanıklığı belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Bacak damar tıkanıklığı belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı bacak damar tıkanıklığı belirtileri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Polidipsi Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed