Sinestezi Belirtileri Nelerdir? Sinestezi Nedenleri Nelerdir?, Sinestezi nasıl tedavi edilir? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri hazırladık.
Sinestezi Belirtileri Nelerdir? Sinestezi Nedenleri Nelerdir?
Renkleri tatmak ya da sesleri hissetmek gibi duyusal geçişlerin yaşandığı durumua sinestezi denmektedir. Beynin duyusal bilgiyi birden fazla ilgisiz duyuya yönlendirerek aynı anda bir çok duyunun deneyimlenmesine neden olan olgusal durum olarak tanımlanmaktadır. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için sinestezi nasıl tedavi edilir? ve sinestezi nedenleri nelerdir? İle ilgili sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Sinestezi belirtileri nelerdir?
Sinestezi olan bireyler, sinestet olarak isimlendirilmektedir. Bu bireyler kelimelerin tadını alma ya da müziklerin renklerini görme gibi harmanlanmış duyulara sahiptir. Herhangi bir hastalık ya da tıbbi bir sorunun işareti saylmayan sinestezi beyin ile ilgili bazı durumların yansıması olabilmektedir. Sinestezinin en belirgin semptomu kelimelerin ya da renklerin tadnı almak gibi, birden fazla duyunun anormal bir biçimde harmanlanmasıdır. Özel bir testi bulunmayan sinestezinin aynı zamanda tedaviye ihtiyaç duyulmayan durum olduğu da bilinmektedir.
Beynin duyusal bölgeler arasındaki artan iletişimden kaynaklandığı değerlendirilir vede bu durum duyuların birleşmesine yol açmaktadır. Beyin tepkisi ya da reaksiyonunun artması da sinestezi durumunu ortaya çıkarabilmektedir. Sinestezinin en temel belirtisi, birden fazla duyunun birbirine karışması olarak anlaşılmaktadır. Kelimelerin ya da renklerin tadını almak, müziklerin rengini görmek ve aynı biçimde duyulan sesleri hissetmek ya da soyut şeylere anlam yüklemek sinestezi beliritleri arasında bulunmaktadır. Bu durum bireyin algısı ile ilgilidir. Yazımızın devamına giderek sinestezi belirtileri ile alakalı daha fazla blgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Sinestezi Nedenleri Nelerdir?
Sinestezi Belirtileri
– Görültüsüz hareketlerde bile sesler duyar,
– Soyut şeylere anlam yükler,,
– Duyulan sesleri hisseder,
– Müziklerin rengini görür,
– Kelimelerin tadnı alır.
Sinestezi Nedenleri
– Genetik faktör,
– Bazı ilaçların neden olması,
– Edinilmiş bir biçimde meydana gelmesi,
– Gelişimsel olarak meydana gelmesi,
– Beyin tepkisi ya da reaksiyonunun artması,
– Beynin duyusal bölgesindeki iletişimin artması.
Sinestezi Türleri
– Mizofoni,
– Kromestezi,
– Sözcüksel-tatlı sinestezi,
– Sesten renge sinestezi,
– Grafem-renk sinestezisi.
Belirli harfler ya da sayıların belirli renkler ile ilişkilendirildiği sinestezi türü grafem-renk sinestezisidir. Sesten renge olan sinestezi türünde belirli seslerin farklı renklerde şekiller görülmesi söz konusu olmaktadır. Bazı kelimeler ya da sesler farklu tatlar uyandırır. Sözcüksel-tatlı sinestezi oldukça nadir görülen bir sinestezi türüdür. Kromestezi türünde sesler renkler ile ilişkilendirilir ya da görsel renkleri ortaya çıkarmaktadır.Mizofoni durumunda bazı sesler kızgınlık, öfke, hayal kırıklığı vede üzüntü gibi güçlü duygulara neden olmaktadır. Mizofoninin yaygın tetikleyicileri arasında çiğneme, dudak şapırdatma ya da vurma sesleri bulunmaktadır.
Sinestezi tedaviye ihtiyaç duyulan hastalık ya da tıbbi durum değildir. Bu sebep ile özel bir tedavisi de bulunmamaktadır. Bazı bireyler duyusal olarak böyle bir durum ile karşılaşıp rahatsız oldukları zaman bu etkileri yönetmek ya da azaltmak adına yardım alabilir. İlaçların yan etkisi olarak meydana gelme ihtimali bulunan sinestezi için de, hekim kontrolünde ilaçların dozunda bir değişikliğe gidilebilmektedir. Bu değişiklik sinestezinin olası etkilerini azaltma konusunda bireye destek olabilmektedir.
Sinestezi Nasıl Anlaşılır?
Sinesteziye neden olan faktörler arasında genetiğin de olduğu kabul edilmektedir. Sinestezinin nörolojik temelli olmasının yanında psikolojik bir etkisinin olduğu da düşünülmektedir. Sinestezi otizmin bir türü değildir. Yalnız otizm olan bireylerde sinestezi görülme ihtimali daha yüksektir. Sinestet olan bir bireyde birden fazla duyunun birbirine karışması gözlemlenmektedir. Kelimelerin tadını almak ya da müziklerin renklerin igörmek buna örnektir. Sinesteziyi test etmek için belirlenmiş özel bir test bulunmamaktadır. Yalnız bireylerin tepki ya da reaksiyonlarına göre sinestezinin kişiler olarak varlığını tespit etmek mümkündür. Sinestezi, normalde bağlantılı olmayan duyuların birleşmesi ile sonuçlanan algısal durumdur.
Sinestezi Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin de sinestezi beliritleri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Sinestezi beliritleri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı sinestezi beliritleri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Çöl Tozu Neden Olur?