Konfüzyon Belirtileri Nelerdir?

Konfüzyon Belirtileri Nelerdir? Konfüzyon Kimlerde Görülür?, Konfüzyon nedenleri, hakkında bilmeniz gereken bazı bilgileri yazımızda derledik.

Konfüzyon Belirtileri Nelerdir? Konfüzyon Kimlerde Görülür?

Konfüzyon Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Konfüzyon Belirtileri Nelerdir

Konfüzyon, bilinç bulanıklığı veya kafa karışıklığı olrak bilinmektedir. Dikkat, hatırlama ve karar verme kabiliyetinin azalıp, normalde olduğu kadar net ve hızlı gerçekleşemediği zihinsel durum değişikliği olarakta tanımlanır. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz konfüzyon nedenleri ve konfüzyon kimlerde görülür? İle ilgili soruların cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Konfüzyon belirtileri nelerdir?

Konfüzyon rahatsızlığını yaşayan bireyler, ayakta iken kendini sersem gibi hissederler ve kafalarını toparlayamazlar. Tıbbi açıdan ele alındığında da, beyin bulanıklığı olarak tanımlanabilir ve bireyin yaşam kalitesini önemli derecede düşürebilmektedir. Günlük yaşamına devam ederken, bireyin şaşkın halde olması, olayları anlayamaması ve odaklanma sorunu yaşaması dikkat çekicidir. Hasta kişide en çok görülen semptomlar arasında yer vede zaman algısı hatırlayamaması bulunmaktadır. Hasta kişi etrafı ile iletişimine devam ederek normal vücut aktivitelerini sürdürebilmektedir. Konfüzyon çevresel vede genetik faktörlerden veya bazı hastalıklardan kaynaklı meydana gelebilmektedir. Bu doğrultuda, psikolojik olarak kendini iyi hissetmeyen vede bilişsel performansı düşmüş bireylerde hastalığın görülme riski daha fazla olmaktadır.

Konfüzyon, uyku apnesine sahip bireylerde, kafa travması yaşayanlarda veya nörolojik bir sorun yaşayan bireylerde görülebilmektedir. Belirtileri arasında geçici vede kalıcı olarak bireyde meydana gelebilmektedir. Bununla birlikte bilinç bulanıklığı aniden veya zamanla bireyde gelişebilmektedir. Kafa bölgesini bir yere çarpma veya şiddetli darbe alma sonucu bilinç bulanıklığı oluşabilmektedir. Hastalığın nedenleri incelendiğinde en çok travmatik durumların hastalığı tetiklediği dikkat çekmektedir. Vücuda toksik dozda alkol alımı zihinsel bulanıklığın yaşanmasında etkendir. Sarhoş iken benzer semptomlar göstermesi nedeni ile anlaşılamayabilir, birey alkol etkisinden geçtikten sonra zihinsel bulanıklık devam ediyor ise hastalıktan şüphe duyulabilmektedir. Migren atakları esnasında beyinde kan damarların kontrolsüz kasılıp gevşemesi bazı hasarlar bırakabilmektedir. Uzmanlar, bilinç bulanıklığının bir nedeninin migren atakları esnasında yaşayan olumsuzluklar olduğunu belirtmektedir.

Akciğerlere yeterli oksijenin alınmamasına bağlı beyine gerekli oksijen ulaşmadığı zaman bilinç bulanıklığı görülebilmektedir. Bu nedenle, bireyin gün içinde açık havada nefes alması tavsiye edilmektedir. Bazı ilaçlar vücutta serbest radikallerin oluşmasına neden olarak, beyin hasarı oluşturabilmektedir. Bu durum da hastalığın bireyde ortaya çıkmasına neden olur. Tüm bunların yanında vücutta kan şekerinin dengesiz olması, hormonal bozukluklar, epilepsi gibi ataklı hastalıklar, uyuşturucu madde kullanımı gibi durumlar hastalığı tetikleyebilmektedir. Yazımızın devamına giderek konfüzyon belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Konfüzyon Kimlerde Görülür?

Konfüzyon Belirtileri

Hareketlerinde yavaşlama vede olayları kavramada yavaşlık,
Mantık dışı hal vede hareketler sergileme,
Konuşma ve yazma eylemini beraber yürütememe,
Konsantrasyon ve dikkat eksikliği sorunları,
Yer algısını ve zaman kavramını karıştırma,
Huzursuzluk ve sinirlilik hali,
İşitsel ve görsel olarak gerçek dışı olaylar yaşama.

Konfüzyon En Sık Kimlerde Görülür?

Beyine oksijen gitmesini engelleyen kalp ve akciğer hastalıklarına sahip bireylerde,
Kafa travması yaşayan veya kafa bölgesinden yaralanan kişilerde,
Gün içinde yeterli su içmeyen vede buna bağlı elektrolit kaybı yaşayan bireylerde,
Madde ve alkol bağımlılığı olan kişilerde,
Uyku apnesinde olduğu gibi, uzun süre uykusuzluk yaşayan bireyelerde,
Psikolojik hastalıklardan bipolar bozukluk, anksiyete, panik atak ve depresyonu taşıyan bireylerde,
Hormonal ve metabolik dengesizliklere bağlı kronik hastalıkları taşıyan bireylerde,
Beyin vede beyin sapını etkileyebilecek inme, sara, epilepsi, beyin tümörleri, Alzheimer hastalığına sahip bireylerde konfüzyon rahatsızlığı sıklıkla görülmektedir.

Konfüzyon Ne Kadar Sürer
Konfüzyon Ne Kadar Sürer

Konfüzyon tanısı koyulur iken öncelik ile hasta kişide görülen belirtiler hekim tarafından değerlendirilmektedir. Bu açıdan nöroloji, dahiliye vede nöroşiruji alanında uzman hekimler belirtileri beraber takip ederek hastalık tanısını daha hızlı koyulabilmektedir.

Konfüzyon Tanısı İçin Gerekli İncelemeler

Elektroensefalografi ve elektrokardiyografi çekimi,
Beyin-omurilik sıvısı alınarak test edilmesi,
Kanda oksijen ve karbondioksit basıncı ölçümü,
Karaciğer enzimlerin kan düzeyinde ölçülmesi,
Beyin için bilgisayarlı tomografi çekme,
Akciğer grafisi,
Üre ve kreatin gibi değerlerin idrar tahlilinde belirlenmesi,
Mineral seviyesine bağlı elektrolit seviyesinin tespiti,
Tiroid hormonlarının ölçümü,
Kanda glukoz miktarının ölçülmesi.

Konfüzyon Tedavi Edilir Mi?

Konfüzyon rahatsızlığı için bilinen kesin tedavi bulunmamaktadır. Bireyde hastalığa neden olan etmeni belirledikten sonra, ona göre bir tedavi planı uygulanabilmektedir. Bunun yanında bireyin kan basıncının ve nabzının dengelenmesi, nefes alış verişinin düzgün sağlanabilmesi, elektrolit dengesinin kurulabilmesi vede kan şekerinin dengelenmesi oldukça önemlidir. Diğer bir taraftan, kişinin beslenmesi adına bir diyet programı çıkarılabilir, günlük yeterli su alması sağlanabilir ve uyku düzensizliği giderilebilmektedir. Bireyin bieysel olarak kendine özel bir ajanda tutarak gününü programlaması büyük katkı sağlamaktadır. Zihinsel olarak bireyin rahatlaması adına spor, meditasyon, resim vede müzik gibi alanlarda hobi edinmeside konfüzyon rahatsızlığına iyi gelebilmektedir.

Beyin sağlını destekleyecek bazı magnezyum, aminoasitlerini, potasyum, selenyum gibi mineralleri, omega 3 yağ asitlerini, B12, D3, B9 ve C vitamini içerikli besinleri tüketmekte rahatsızlığa iyi gelmektedir. Beyin sisi zihinsel yorgunluk olarak tanımlanmaktadır. Daha çok stres ve kaygı sorunlarını yoğun yaşayan bireylerde yaşanmaktadır. Bunun aksine konfüzyon zihin bulanıklığıdır ve nedenleri daha çok fiziksel travmalara bağlı olmaktadır. Konfüzyon süresi kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Bir kaç günde sürebilir veya kronikleşerek yıllarca kişide görülebilmektedir. Demans zihnin yitirilmesi kavramı olarak kullanılabilmektedir. Ciddi bir hafıza kaybını beraberinde getirmektedir. Konfüzyon da geçici bir durum olabilir, bireyin zihin bulanıklığı yaşamasını ifade etmektedir.

Konfüzyon Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin de konfüzyon belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Konfüzyon belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı konfüzyon belirtileri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Antibiyotik Faydaları Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed