Sitomegalovirüs Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir? Sitomegalovirüs Nedenleri, Sitomegalovirüs enfeksiyonu nasıl tedavi edilir? İle ilgili bilmeniz gerekenler.
Sitomegalovirüs Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir? Sitomegalovirüs Nedenleri
Herpesviridae ailesinden olan herpes virüslerinin dahil olduğu yaygın virüs türüne sitomegalovirüs denir. Bu virüs insanlarda enfeksiyone neden olmaktadır. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırladığımız sitomegalovirüs enfeksiyonu nasıl tedavi edilir? vede sitomegalovirüs enfeksiyonu kaç günde iyileşir? İle ilgili soruların cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Sitomegalovirüs enfeksiyonu belirtileri nelerdir?
İnsanda hastalık yapan cmv türü insan herpes virüsü 5 olarak bilinmektedir. Yeni doğan bebeklerde daha sık rastlanır iken, vücut enfekte olduktan sonra sessizce cmv virüsü kalabilmektedir. Bir çok insanın vücudunda bu antijen bulunmaktadır. Yalnız kolay kolay hastalık yapmadığından sorun teşkil etmemektedir. Bununla birlikte, bireyin bağışıklığını zayıflatacak bir hastalık geçirmişse veya hamile ise bulaştığı taktirde ölümcül sonuçlara neden olabilmektedir. Organ nakli olan bireyler, en tehlikeli grup arasında bulunur iken, hamile kadınlarda cmv türü bebeğe geçerek risk yaratabilmektedir. Bu süreçte anne sütü, meni, tükürük, kan ve idrar gibi vücut sıvıları bulaşının yayılması için başlıca etkenler arasında yer almaktadır. Kişiden kişiye geçebilen sitomegalovirüsün bilinen kesin tedavisi de yoktur.
Sitomegalovirüs enfeksiyonun bulaşma yolları değişiklik gösterebilmektedir. Belirtileri ise soğuk algınlığı semptomlarına benzerlik göstermektedir. Çoğunluk ile hastalık çocuk yaşta geçirildiğinden, semptomlar belirgin gözlemlenebilmektedir. Eğerki bireyin savunma sistemi yeterince güçlü ise, enfeksiyon hafif semptomlar ile atlatılmaktadır. Hatta hiç belirti vermeden de enfeksiyon geçirilebilmektedir. Bağışıklık sistemi baskılanan bireyler enfeksiyonu ağır bir şekilde atlatabilmektedir. Bu açıdan hepatit B ve C hastaları, HIV taşıyanlar, organ nakli olan vede kemoterapi alanlar, otoimmun hastalıklara bağlı kortikosteroid türevli ilaç kullanan bireyler süreci zor geçirebilmektedir. Bu kişilerde belirtiler yemek borusu, akciğer, bağırsak vede akciğer iltihabı, yüskek ateş veya retina iltihabına bağlı körlük durumu gözlemlenebilmektedir. Bununla birlikte bebeklerde enfeksiyonun belirtileri büyüme geriliği, sinir hasarı ve işitme kaybıyla ortaya çıkabilmektedir. Yazımızın devamına giderek sitomegalovirüs enfeksiyonu belirtileri ile alakalı daha fazla bilgielre ulaşabilirsiniz.
Sitomegalovirüs Nedenleri Nelerdir?
Sitomegalovirüs Enfeksiyonu Belirtileri
– Bazı kişilerde karaciğer enzimlerinin yükselmesi,
– Bitkinlik ve yorgunluk hali,
– Ateşin yükselmesi,
– Eklem ağrıları,
– Boğaz ağrısı vede boğaz bölümünde aşınmaya bağlı öksürük,
– Lenf bezlerinde şişkinlikler.
Sitomegalovirüs, başka bir bireyin enfekte vücut sıvılarına teması, kan nakli, hamile anneden bebeğe geçişi, organ naklinde donörün enfekte olması gibi durumlar ile geçebilmektedir. Sitomegalovirüs enfeksiyonu, normal şartlarda hafif seyirli üst solunum yolu semptomlarıyla atlatabilmektedir. Yalnız bağışıklık sisteminin monosit, lökosit gibi antikor birimleri yeterince sentezlenmiyorsa veya gereğinden fazla oluşuyor ise sorunlar oluşabilmektedir. Enfeksiyonu yaşayan bireyin bağışıklık sistemi olması gereken cevabı veremiyor ise ağır bir süreç yaşanabilmektir. Bu durumda kişide ölümcül risk oluşabilmektedir. Özellikle yetişkin kişilerde komplikasyonlar gelişerek karaciğer, sindirim, sinir ve beyin sisteminde hasarlar oluşabilmektedir.
Sitomegalovirüs enfeksiyonu herhangi tedavi gerektirmeden vücut tarfından bağışıklık kazanabilmektedir. Sağlığı normal çocuklar ve yetişkin kişiler belirti vermeden de hastalığı geçirebilmektedir. Bu durumun aksine bağışıklık sistemi düzgün çalışmayan bireylerde ve yenidoğan bebeklerde tedaviye gereksinim oluşabilmektedir. Bunun yanında hamile ve enziren annelerde tanı pozitif çıkar ise, hızlıca tedavi planı çıkarılarak anne vede bebek korunmalıdır. Tüm bu sürecin yönetimi semptomların şiddetine ve süresine göre farklılık göstermektedir. Sitomegalovirüsün üremesini yavaşlatan veya çoğalmasını engelleyen antiviral ilaçlar hekimin ilk seçenekleri arasında yer almaktadır. Bu tarz ilaçlar sitomegalovirüsünü tamamen ortadan kaldırmaz. Yalnız vücudun savunma sisteminin antijeni yenmesi adına zaman kazandırabilmektedir. Spesifik olarak enfeksiyonun engellemesi için, aşı çalışmaları hala devam etmektedir.
Sitomegalovirüs Enfeksiyonu Kimlerde Görülür?
Sitomegalovirüs enfeksiyonu, genellik ile çocuklarda görüldüğü gibi, her yaşta kişilerde görülebilmektedir. Bağışıklık sistemi normal düzeninde çalışıyor ise, herhangi bir hastalık belirtisi vermeyebilmektedir. Eğerki yapılan tanı testinde sonuç pozitif çıkar ise, cmv enfeksiyonun vücutta olduğu netleştirilmektedir. Enfeksiyonun belirtilerinin görülmeye başladığında antijeni vücuda aldıktan srtalama 1 ay sonraya dayanmaktadır. Bağışıklık sistemi iyi olan bireyler enfeksiyonu hafif atlatarak 1 gün ile 1 hafta arasında hastalığın aktifliğini ortadan kaldırmaktadır. Yalnız bağışıklık sistemi zayıfsa antiviral ilaçlar ile tedaviye başlanabilmektedir.
Sitomegalovirüs vücutta ağır hasar bırakan bir tür değildir. Enfeksiyonu da hafif semptomlar ile geçirilebilmektedir. Eğerki bireyin sağlık profili iyi değil ise, bağışıklık baskılayıcı tedaviler uygulanıyor ise, hastalık tehlike yaratabilmektedir. Bununla birlikte, vücut zayıf düştüğünde virüs vücutta tekrar aktifleşerek semptomlar daha ağır seyredebilmektedir.
Sitomegalovirüs Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin de sitomegalovirüs enfeksiyonu belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Sitomegalovirüs enfeksiyonu belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı sitomegalovirüs enfeksiyonu belirtileri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Hiperemezis Gravidarum Nedir?