Hiperemezis Gravidarum Nedir?

Hiperemezis Gravidarum Nedir? Hiperemezis Gravidarum Belirtileri, Hiperemezis gravidarum nasıl tedavi edilir? Hakkında merak edilen bazı bilgiler.

Hiperemezis Gravidarum Nedir? Hiperemezis Gravidarum Belirtileri

Hiperemezis Gravidarum Nedir
Sayfa İçeriği: Hiperemezis Gravidarum Nedir

Gebelik esnasında görülen şiddetli mide bulantısı vede kusma olarak bilinen hiperemezis gravidarum, genel olarak gebeliğin başında hormonal değişiklerdne dolayı mide bulantısı semptomları sabah saatlerinde görülebilmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz hiperemezis gravidarum nasıl tedavi edilir? ve hiperemezis gravidarum belirtileri nelerdir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Hiperemezis gravidarum nedir?

Hiperemezis gravidarum, kusma semptomalrı çoğunluk ile sabah saatlerinde olmasından dolayı ingilizce ifade ile morning sickness ismide almıştır. Hamilelik süresince bu durum normal kabul edilmektedir. Yalnız hiperemezis gravidarum belirtileri, hamile kadınların ortalama %1’inde görülen nadir hastalıktır. Şiddetli kusma halinden dolayı, bireyde kilo kaybı ve elektrolit bozukluğu hayati fonksiyonları da olumsuz etkilemektedir. Gebelik döneminde hastalığın başlama süreci ortalama olarak 4-6. haftadır. 8-12. haftalık süreçte şiddetini maksimuma çıkarır vede 16-20. hafta arası semptomları azalmaya başlamaktadır.

Oral yolla beslenmenin mümkün olmadığı süreçte anne adayının hamilelikten hemen önce sahip olduğu vücut ağırlığının altına düşmesi görülebilmektedir. İleri durumlarda ise ketonüri oluşabilmektedir. Bu neden ile şiddetli bir kusma reaksiyonu görülüyor ise hekime başvurularak kontrollü ilerlenmesi tavsiye edilmektedir. Diyet, dinlenme veya bazı hastalıkların tedavisiyle anne adayının gebelik süreci düzenlemeye çalışılmaktadır. Hiperemezis gravidarum belirtileri, kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Hayati fonksiyonalrı tehlikeye atabilecek semptomların klinik olarak değerlendirilmesi gerekebilmektedir. Yazımızın devamına giderek hiperemezis gravidarum belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntıl olarak ulaşabilirsiniz.

Hiperemezis Gravidarum Nasıl Tedavi Edilir?

Hiperemezis Gravidarum Belirtileri

Günlük aktivitelerinin yapılamayacak hale gelmesi,
Beslenme yetersizliğine bağlı olarak metabolik reaksiyonlarının aksaması,
Stres durumuna bağlı olarak, anksiyete vede depresyon durumunun görülmesi,
Cildin esnekliğini kaybetmesi,
Çarpıntı ve kalbin hızlı atması,
Düşük kan basıncı ve tansiyon sorunları yaşanması,
Aşırı yorgunluk ve halsizlik hali,
Sarılık belirtilerinin vücutta etkileri,
Sıvı kaybına bağlı olarak dehidrasyın yaşanması,
Kan şekeri düşen ve enerjisiz kalan bireyde bayılma hissinin görülmesi,
Kontrolsüz baş ağrısı ve baş ağrısındna gözleir açmakta zorlanma,
İdrar kesesinde sıvının boşalamaması vede idrara çıkmanın azalması,
Gıdalardan tiksinme, kokulara karşı intolerans yaşama ve yemek yiyememe hali,
Ağır derecede mide bulantısı vede kısma hali,
Beyin için gerekli enerjinin karşılanamamasından kaynaklı bilinç bulanıklığı görülmesi ve gebelik öncesi vücut kitlesinin ortalama olarak %5’ini kaybetmesi veya daha fazla kilo kaybı yaşama.

Hiperemezis gravidarum nedenleri, tam olarak literatürde de kesinleşmese de araştırmalarda, ilk gebelikte veya genç yaşta gebe kalan bireylerde daha sıklık ile meydana geldiği belirtilmiştir. Şişman olan bireyelrde veya ilk gebeliğinde hiperemezis ile yüzleşen bireylerde daha çok görüldüğü belirtilmektedir.

Hiperemezis Gravidarum Nedenleri

Karbonhidrar metabolizması bozuklukları,
Beslenme yetersizlikleri,
Otoimmun bozukluklar,
Psikolojik sorunların varlığı,
Mide vede bağırsak sorunları,
Hipertiroid belirtilerinin görülmesi,
Hamilelik hormonları.

Hamileliğin ilk 3 ayında gebelik hormonu olarak bilinen B-hcg hormonu en üst düzeye çıkmaktadır. Bu neden ile, hormon etkisi ile mide boşalması gecikir, sonuç olarak mide bulantısı vede kusma yaşanmaktadır. Gebelerin yarısından fazlasında tiroid hormonu normalden daha çok sentezlenmektedir. Hormon düzeyi 16-20. haftalık süreçte dengelenmeye başladığından semptomlar azalabilmektedir. Gebelik öncesi gastrit, reflü, ülser, peptid ülser veya gastroentrolojik hastalıklar mevcut ise hastalığı tetikleyebilmektedir. H.Pylori bakterisinin midede bulunması da tetileyici olabilmektedir. Bu hastalığı çeken hamile kadınların sinirlilik durumu dikkat çekmektedir. Hatta durum şiddetlenerek depresyon belirtilerine dönüşebilmektedir.

Birbirlerini etkilediği düşünülerek psikolojik hastalıkların tedavisi gebelik öncesinde önem kazanmaktadır. Bağışıklık sistemi hücrelerin gereğinden fazla salgılandığı, bu hastalarda gözlemlenmiştir. B1, B3, B9 vede B6 vitamini eksikliği, magnezyum, çinko ve bakır eksikliği gibi durumlar hamilelikte tespit edilmiştir. Diyabet hastaları, insülin direnci ve kan şekeri dengesilikleri tetikleyici faktörler nedenleri arasında yer almaktadır.

Hiperemezis Gravidarum Nasış Teşhis Edilir?

Hiperemezis gravidarum durumu yaşayan gebelerin durumu değerlendirilerek hastanede veya evde tedavisi yapılabilmektedir. Ciddi bir durum olduğu görülür ise, hastane koşullarında tüple beslenme, serum tedavisi veya ilaç tedavisi uygulanabilmektedir. Serum verilerek elektrolit kaybı telafi edilmeye çalışılmaktadır. Tüp ile beslenmeyla kaybedilen gıda depoları vücuda verilebilmektedir. Hayati fonksiyonları ciddi biçimde etkiliyor ise, cerrahi yöntem uygulanarak karın içinden veya mideden tüp yolu ile besin yüklemesi de yapılabilmektedir. Evde uygulanacak uygulamalar arasında da yatak istirahatı, zencefil ve nane gibi bitkisel çay tüketimi, akupunktur ve hipnoz tekniklerinin uygulanması, bazı ilaçların kullanımı bulunmaktadır.

Hiperemezis Gravidarum Ne Zaman Olur
Hiperemezis Gravidarum Ne Zaman Olur

Hiperemezis gravidarum hastalığının teşhis uzman hekim tarafındna fiziksel belirtilerin varlığı doğrultusunda konulabilmektedir. Öncelikle kusma vede mide bulantısı bu semptomların başında gelmektedir. Şiddetli yaşanan bu semptomlar 1.ayda başlamış veya 3. aydan sonra başlamış ise benzer belirtilere neden olabilecek hastalıklar gözden geçirilmektedir. Bu sebep ile pankreas ve karaciğer iltihabı, safra kesesi sorunalrı, mide ve on iki parmak bağırsağında ülser, tiroidlerin fazla çalışması, insülin kullanılan şeker hastalığı, beyin tümörleri gözden geçirilmesi gereken hastalıklar arasında yer almaktadır. Bu hastalıklardan biri gebede yok ise, hiperemezis gravidarum teşhisi konulabilmektedir.

Hiperemezis gravidarum rahatsızlığında kesin bir tedavi mevcut değildir. Tedavi semptomları azaltmak adına uygulamalar yapılabilmektedir. Hastalığın ne kadar süreceği de kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Hamilelik öncesi sindirim sistmeini etkileyen bir hastalık var ise, tedavisi oldukça önem taşımaktadır. Devamında trioid sorunları, diyabet veya diğer kronik hastalıklar kontrol altına alınması gerekmektedir. Genel olarak hamileliğin 4. haftasında başlayarak 20. haftasına kadar hastalık devam edebilmektedir. Hiperemezis gravidarum hastalığının bebeğe doğrudan bir zararı bulunmamaktadır. Bebeğin düşük ağırlıklı doğmasıyla veya gelişim geriliğiyle ilgili bir ilişkisi yoktur. Gebelikte bulantı ve kusma hali şiddetleniyor ise, hekime başvurularak semptomların ana nedenleri araştırılmalıdır.

Hiperemezis Gravidarum Hastalığında Beslenme Nasıl Olmalı?

Mide asidini yükseltebilecek portakal, limon, asitli içecekler, mandalina gibi besinlerden uzak durulmalı, bunun yerine muz vede kalsiyum açısından zengin gıdalar tercih edilebilmektedir. Çorba tüketimi önem kazanır, özellik ile tavuk suyu, pirinç veya şehriyeli çorba tercih edilebilmektedir. Özellik ile öğünlerde ekmek, peynir, makarna, haşlanmış patates veya yoğurt gibi kuru yiyecekler ilave edilebilmektedir. Kuru vede tuzlu gıdalar öğünlere ilave edilebilir. Sabah saatlerinde bulantıları önlemek için, çubuk kraker tüketilmesi avantajlı olabilmektedir. Az az sıvı alımı sağlanabilir vede günlük su tüketimine dikkat edilmesi de oldukça önemlidir.

Yağlı yiyeceklerin uzaklaştırılması ile birlikte porsiyonlar küçültülebilmektedir. Soğuk, ekşi veya çok tatlı içeceklerden uzak durulması, ağırlık ile bazı bitki çaylarının tüketimi sağlanabilmektedir. B vitaminler bakımından zengin gıdalar ile beslenme gerekebilmektedir. Yağsız, baharatsız, pişmiş vede lifsiz gıdaları öğünlere ilave ederek, hafif bir menü oluşturulabilir. Katı vede sıvı tüketilen besin grupları farklı zamanlarda alınabilmektedir. Hiperemezis gravidarun, semptomlarının azaltılmasında doğru beslenme oldukça önem taşımaktadır. Anne adayının tüketmesi gereken veya uzak durması gereken besin gruplarını barındıran bir liste uzman hekim kontrolünde değerlendirilmektedir. Bu doğrultuda, beslenme düzeninde yapılacak listeye uymanız gerekmektedir.

Hiperemezis Gravidarum Nedir, eğer ki sizin de hiperemezis gravidarum nedir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Hiperemezis gravidarum nedir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı hiperemezis gravidarum nedir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Safranın Faydaları Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed