Hiperkeratoz Nedenleri Nelerdir? Hiperkeratoz Nasıl Tedavi Edilir?, Hiperkeratoz belirtileri hakkında merak ettiğiniz, bazı bilgileri yazımızda derledik.
Hiperkeratoz Nedenleri Nelerdir? Hiperkeratoz Nasıl Tedavi Edilir?
Cildin dış katmanlarının kalınlaşması anlamına gelen tıbbi terime hiperkeratoz denir. İnsan cildinin herhangi bir kısmında normale göre daha kalın bir hal alabilmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız hazırlamış olduğumuz hiperkeratoz belirtileri ve hiperkeratoz nasıl tedavi edilir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirisniz. Peki Hiperkeratoz nedenleri nelerdir?
Keratin ismi verilen protein vücudun bir çok dokusunda vardır. Keratin, vücudu koruyucu rolü üstlenmektedir. Keratinin en fazla bulunduğu vücut bölümleri; Deri, vücut kılları, saç ve tırnaklardır. Keratin ismi verilen bu protein bazı nedenler sonucunda olması gerekenden daha fazla üretilmektedir. Bu durumda özellik ile deride kalınlaşma meydana gelir ve bu durum hiperkeratoz olarak adlandırılmaktadır.
Hiperkeratozun meydana gelişi bazen genetik nedenler dolayısı ile olabilir iken, bazen de çevresel etkenler sonucunda meydana gelmektedir. Deri kalınlaşması genellik ile yaşamın ileri yıllarında gelişen nedenler sonucunda meydana gelir. Tanısı kolaydır ve kısa sürede tedavi adımlarına geçilebilmektedir. Hiperkeratozun bir çok farklı tipi bulunmaktadır. Çoğu vaka önleyici tedbirlerin alınması ve ilaç tedavileri ile kısa sürede iyileşebilir. Yazımızın devamına giderek hiperkeratoz nedenleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Hiperkeratoz Belirtileri Nelerdir?
Hiperkeratoz Nedenleri
– Cildin tahriş olması,
– İltihaplanma,
– Sürekli yaralanma,
– Aşırı basınç.
Hiperkeratozun meydana gelmesine yol açan bir dizi çevresel faktör vardır. Belirli bir cilt bölgesinin sürekli olarak tahriş olması ya da sürekli olarak aşırı basınca maruz kalması sonucunda hiperkeratozun oluştuğu görülebilmektedir. Vücut, sürekli tahriş olan ya da sürekli aşırı basınca maruz kalan bölgeyi koruma altına almak ister. Bu neden ile ekstra keratin üretir. Keratin miktarı artan doku sertleşecek ve farklı doku yapısına dönüşecektir. Bu durum hiperkeratozun meydana gelme mekanizmasıdır. Hiperkeratoz, oluşumuna yol açan diğer neden ise kalıtsal etkenlerdir. Gen yapısındaki bozukluklar nedeni ile, keratin üretimi normale göre daha fazla olabilir. Bu durum bir çok vücut bölümünde hiperkeratoza yol açabilmektedir.
Hiperkeratoz Belirtileri
– Pullu ya da pütürlü cilt bölgesi,
– Farklı renklerde lezyonların oluşması,
– Etkilen en bölgede kızarıklık,
– Hiğerkeratotik bölgede ağrı,
– Ciltte çatlaklar,
– Etkilenen bölgede kuruluk,
– Ciltte kalınlaşma.
Hiperkeratoz Özellikleri;
– Egzema ve psöriozis gibi durumlar hiperkeratoz tipleridir.
– Cilt kalınlaşması bazı deri kanserlerinin ön belirtisi olabilir.
– İltihap nedeniyle ya da fazla basınca maruz kalma sonucunda oluşabilir.
– Hiperkeratozun bazı tipleri, kalıtsal kökenlidir.
– Keratin üretiminin artması sonucunda oluşur.
– Cildin dış katmanlarının kalınlaşması anlamına gelmektedir.
Hiperkeratoz lezyonlarının bazıları, kanserli büyümelere benzer. Yalnız çok büyük bir oranda iyi huylu cilt lezyonlarıdır. Cilt lezyonları hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için, hekiminize danışabilirsiniz. Eğer hiperkeratoz aşağıdaki semptomlara yol açıyor ise, yakın zamanda bir hekime muayene olabilirsiniz.
– Enfekte bir görünüme sahipse,
– İrin dolduysa ya da apseleştiyse,
– Kızarık ya da şişse,
– Sürekli olarak kaşınıyorsa,
– Rahatsızlık veriyorsa,
– Ağrı oluşturuyorsa.
Cildinizde herhangi bir kısımda meydana gelen kalınlaşma için hekime gitmeniz faydalı olacektir. Kalınlaşma düzeyi artıyorsa ve ek belirtileriniz bulunuyorsa yakın zamanda bir sağlık kuruluşuna gitmelisiniz. Hekiminiz öncelik ile şikayetlerinizi dinleyecek ve tıbbi öykünüzü alacaktır. Ciltteki kalınlaşmaya yol açan nedenleri belirlemek adına ise bazı sorular soracaktır. Daha sonra da, fiziksel muayenenizi yapacak ve cilt kalınlaşmasını detaylı olarak inceleyecektir. Lezyonun özelliğine göre bazı tanı testleri de yaptırmanız gerekecektir. Hiperkeratoz çeşitlerinde bazıları için, deri biyopsisi yapılması gerekebilmektedir. Kanserli bir görünüme sahip , cilt lezyonları için patolojik örnekleme yapılması oldukça önemlidir. Hiperkeratozun teşhisi büyük oranda, fiziksel muayeneyle yapılır. Bazı noktalarda ayrıcı tanı testlerine ihtiyaç duyulabilmektedir.
Hiperkeratoz Nasıl Tedavi Edilir?
Hiperkeratoz Tanı Testleri
– Cilt biyopsisi,
– Çeşitli görüntüleme testleri,
– Çeşitli hormon testleri,
– Kan biyokimyası,
– Tam kan testi.
Hiperkeratoz tedavisi, büyük oranda lezyonun hangi formda olduğu ile ilgili olmaktadır. Lezyonun çeşidine vede özelliklerine göre tedavi seçenekleri farklılık gösterebilmektedir. Hiperkeratozun diğer seçenekleri için de, ayrı ayrı bir çok tedavi seçeneği vardır. Öncelik ile lezyonun tipi belirlenmeli ve lezyon tipine uygun tedavi yaklaşımı sergilenmelidir. Hiperkeratozun bazı çeşitleri kendiliğinden geçer iken, bazıları uzun süreli tedavi gerektirebilmektedir. Hekiminiz hiperkeratoz tedavisi için sizlere en iyi tedavi planlaması hakkında bilgi verecektir.
Hiperkeratozun Diğer Çeşitlerinin Tedavisinde Uygulanan Yöntemler
– Cerrahi tedavi,
– Gen terapi,
– Küretle kazıma,
– Sistemik ilaçlar,
– Merhemler,
– Kremler,
– Kriyoşirürji.
Hiperkeratoz Önlenebilir Mi?
– Güneşe çıkar iken şapka ve uzun kollu giysiler giyin,
– Güneş kremi kullanın,
– Deri iltihaplanmasına yol açabilecek durumlardan korunun,
– Çok sıcak ya da çok sıcak ortamlardan korunun,
– Sert kimyasallar ve parfümlü sabunlar gibi maddeleri cildiniz üzerinde kullanmayın,
– Nasır ya da korn üzerine tampon görevinde bir cisim takmalısınız,
– Rahat ve ayağınıza uygun ayakkabılar giyinin,
– Mantar yoğunluğu fazla olan yerlerde, yalın ayak gezmeyiniz,
– Kuru hayava uzun süre maruz kalmayın. Kuru havanın etkilerinden korunmak için vücudunuzu nemlendirin.
Acıya neden olamayacan bir çok hiperkereatoz çeşiti bulunmaktadır. Siğiller ve nasırlar gibi bazı çeşitler küçük bir kesiyle çıkarılabilir iken, diğer tipler çeşitli ilaçlarla tedavi edilebilmektedir. Vücudunuzda kalınlaşmış deri varsa, bu durumun ilerlediğini ya da ek belirtilerin olduğunu farkediyorsanız bir dermatologa başvurabilirsiniz. Ciltte kalınlaşmayı önlemek her zaman mümkün olmayabilir. Yukarıda vermiş olduğumuz tavsiyeleri dikkate alarak, yeni hiperkeratotik lezyonlardan korunabilir ya da hiperkeratoz cilt lezyonlarını daha iyi yönetmeniz mümkün olabilir.
Hiperkeratoz Nedenleri Nelerdir, eğer ki sizin hiperkeratoz nedenleri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Hiperkeratoz nedenleri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı hiperkeratoz nedenleri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Avülsiyon Kırığı Belirtileri Nelerdir?