Avülsiyon Kırığı Belirtileri Nelerdir? Avülsiyon Kırığı Kaç Günde İyileşir?, Avülsiyon kırığı nasıl tedavi edilir? İle ilgili bilmeniz gereken bilgiler.
Avülsiyon Kırığı Belirtileri Nelerdir? Avülsiyon Kırığı Kaç Günde İyileşir?
Genellik ile kırıklar bir travmaya bağlı olarka meydana gelen kemik kırığı ya da çatlağı olarak karşımıza çıkmaktadır. Kırığa neden olan durum her zaman bir travmaya bağlı olmayabilmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için avülsiyon kırığı kaç günde iyileşir? ve avülsiyon kırığı belirtileri nelerdir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Avülsiyon kırığı belirtileri nelerdir?
Kemğe tutturulmuş bir tendon ya da ligamentin çekim gücü ile kemiğin bir parçasının koptuğu kırık türüne avülsiyon kırığı denir. Avülsiyon kemilesi latincede, kopma anlamına gelmektedir. İnsanlar arasında kopma kırığı olarakta bilinmektedir. Tendon ya da ligamentin çekim gücü ile meydana gelen kopma kırığıdır. Avülsiyon kırığında, kemiğe tutunmuş olan tendon ya da bağa bir kuvvet uygulanmaktadır. Gerilen tendon ya da bağ, kemiği çeker iken, küçük kemik parçasını koparmaktadır.
Avülsiyon kırığı oluştuğunda aniden meydana gelen şiddetli bir ağrı görülmektedir. Sonrasında hareket kısıtlılığı, şişma ve morarma gibi belirtiler meydana gelebilmektedir. Avülsiyon kırığı tedavisi için, bir sğalık kuruluşuna gidilmeli ve tıbbi yardım alınmalıdır. Hekim gerekli tetkikleri yaparak, sonrasında tedavi planlamasını uygulayacaktır. Avülsiyon kırığının büyük oranda nedeni çeşitli travmalar olmaktadır. Kemiğin ayrı bir yöne harekti sırasında tendon ya da ligamentin ters yöne çekilmesiyle ortaya çıkmaktadır. Ters yöne çekilen tendonlar ya da ligamentler, bu sırada bağlı olduğu kemiğin bir parçasını çekerek koparmaktadır. Genellik ile küçük kemik parçası kopmaktadır. Avülsiyon kırığı için, ters ve ani harketlerin bir arada olması gerekir. Esneme fırsatı bulamayan vücut yapıları nedeni ile kemikten bir parçanın koptuğu görülmektedir. Yazımızın devamına giderek avülsiyon kırığı belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Avülsiyon Kırığı Nasıl Geçer?
Avülsiyon Kırığı Belirtileri
– Hareket fonksiyonlarında kayıp,
– Hareketlerde kararsızlık,
– Kemik üzerine baskı uygulanınca artan ağrı,
– Hareketlerin kısıtlanması,
– Morarma,
– Kırık bölgesi ve çevresinde şişme,
– Kırık yerinde ani ve şiddetli ağrı.
Avülsiyon kırığının en sık rastlandığı vücut bölümleri; Diz, omuz, el bileği ve parmaklar, ayak ve ayak bileği, kalça vede dirsektir. Ortaya çıkan avülsiyon kırığının ilk ve en önemli belirtisi bir anda meydana gelen şiddetli ağrıdır. Bazı avülsiyon kırığı çeşitlerinde eklemin açma kapama işlevinde fonksiyon kaybı oluşabilmektedir.
Avülsiyon Kırığının Bazı Özellikleri
– Tedavi süresi diğer kırıklara göre nispeten daha kısa,
– Travmatik kırıklara göre, daha az hasar vardır,
– Spor yapan yetişkinlerde, daha sık rastlanır,
– Çocuklarda daha yaygın olarak meydana gelir,
– Ayak bileği, ayak, kalça ve parmaklarda daha yaygındır,
– Avülsiyon kırığı, vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebilir.
Avülsiyon kırıkların büyük bir kısmı ciddi değildir. Dinlenme ile büyük oranda tedavi edilebilir. Bunun dışında bazen ciddi avülsiyon yaralanması meydana gelebilmektedir. Ciddi avülsiyon kırıkları için, tıbbi yardım alınmalıdır. Şiddetli avülsiyon kırıklarının iyileşme sürecinde 6 ila 8 hafta alçı uygulanabilmektedir. Avülsiyon kırıklarının süresi farklılık gösterebilmektedir. Kırığın türü, yerleşimi, ek yaralanmanın varlığı gibi faktörer iyileşme sürecini etkilemektedir. Avülsiyon kırığı, iyileşme süreci ortalama 3 ila 12 hafta kadar sürebilmektedir. Bu süreçte kemiği dinlendirmek vede üzerine ağırlık vermemek oldukça önemlidir. Hekiminiz iyileşme sürecinden sonraki dönem için, size bazı egzersizler vede fizik tedavi programları tavsiye edecektir. Uzun süreli hasar riskini azaltmak için, hekiminzin tavsiyelerini dikkate alınız.
Avülsiyon Kırıkları Nasıl Tedavi Edilir?
Avülsiyon kırıklarında, kopan kemik parçası genellik ile yerleştiği yerden bir kaç santimetre uzağa çekildi ise, ameliyat gerektirebilmektedir. Avülsiyon kırığı, çoğu zaman basit aşamalarda kalır ve ameliyat gerektirmez. Sadece bazı ciddi vakalarda cerrahiye ihtiyaç duyulmaktadır. Hekiminiz kırılan kemiğin yerine yerleştirilmesine yardımcı olmaktadır. Diğer tedavi basamakları ile kopan kemik parçası normal pozisyonuna dönmektedir. Vücudun bir çok farklı kısımında avülsiyon kırığı görülür ve her birinin kendine göre tedavi seçenekleri vardır.
Avülsiyon Kırıklarında Tipik Tedavi Yöntemleri
– Kasları güçlendirmek,
– Etkilenen alanın dinlendirilmesi,
– Aralıklı buz uygulaması,
– Kemik iyileşmesine yardımcı olmak için, egzersizler uygulamak.
Avülsiyon Kırığını Önlemek İçin;
– Hızlı yön değşiklikleri vede ani hareketler yapmayın,
– Bükülmelere karşı dikkatli olun,
– Spor sırasında kendinizi çok zorlamayın,
– Spordan önce 5 veya 10 dakika açma-germe hareketleri yapın,
– Spor yapmadna önce, ısınma hareketleri yapın.
Avülsiyon Kırığı Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin avülsiyon kırığı belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Avülsiyon kırığı belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı avülsiyon kırığı belirtileri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Karaciğer Enfeksiyonu Nedenleri Nelerdir?