Brokoli Hangi Mevsimde Yetişir?

Brokoli Hangi Mevsimde Yetişir? Brokoli Nereye Ekilir?, Brokoli ne zaman ekilir? Hakkında merak edilen bazı soruların cevaplarını yazımızda hazırladık.

Brokoli Hangi Mevsimde Yetişir? Brokoli Nereye Ekilir?

Brokoli Hangi Mevsimde Yetişir
Sayfa İçeriği: Brokoli Hangi Mevsimde Yetişir

Brassica olearacea ismi verilen bitki türünün üyesi olan brokoli, yetiştiriciliği ile ilgili merak edilen soruların cevaplarnı yazımızın içeriğinde hazırladık. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırladığımız brokoli ne zaman ekilir? ve brokoli nereye ekilir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Brokoli hangi mevsimde yetişir?

Çiçek açmamış tomurcukları ve kalın yeşil sapları bulunan bir bitkinin yenilebilir kısmına brokoli denir. C vitamini, A vitamini, folik asit, potasyum ve lif gibi önemli besin maddeleri barındırmaktadır. Diyet vede sağlıklı beslenme listelerinde besin çeşitliliği sağlamak adına, sıkça tercih edilmektedir. Brokoli, sonbahar dönemi geldiğinde, market ve pazar tezgahlarında sıkça görülmektedir. Uygun yetişme alanı bulunduğunda, her mevsim yetişebilmektedir. Yalnız en yüksek verimi almak için ılıman hava koşulları gerekir.

Evde veya saksıda brokoli yetiştiriciliği için, en uygun mevsimler, genellik ile ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. İlkbaharda, brokoli tohumlarını ya da fidelerin idikerek bitkilerin iyi koşullarda büyümesini sağlamanız mümkün. Sonbahar aylarında da brokoli bitkisini yetiştirebilirsiniz. Brokoli soğuk havalarda büyümek için uygun yapıdadır. Aşırı sıcağı ve sert soğuğu sevmediğinden, mevsim geçişleri brokoli için ideal olmaktadır. Her mevsim bulunan brokoli, özellile de sonabahar ve kış aylarında tüketilmektedir. Uzmanların tavsiyesine göre Ekim ayı ile Şubat ayı arasında hasat edilen brokolileri tüketmek daha sağlıklı olmaktadır. Yazımızın devamına giderek brokoli yetiştiriciliğ ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Brokoli Nereye Ekilir?

Brokoli Ne Zaman Ekilir?

Sağlıklı ve verimli brokoli yetiştirmek için, iyi kalitede brokoli tohumları seçmeniz gerekmektedir. Yerel bahçe merkezlerinde ya da tohum şirketlerinden kaliteli tohumlar alarak, brokolinin tohumunu uygun topak için hazırlayabilirsiniz. Eğerki daha önce brokoli yetiştirdi iseniz, geçen seneden kalan tohumları çimlendirerek ekime başlayabilirsiniz. Brokoliyi toprağa ekmek için, uygun dönem kış mevsimidir. Çünkü brokoli serin mevsim sebzesidir. Genellik ile soğuk hava koşullarında büyüyen brokoli, ilkbahar ya da sonbahar döneminde ekilebilmektedir. Brokoli yetiştirmek için, ideal zaman ilkbahar ve sonbahar dönemleri olmaktadır.

Nemli ve verimli topraklarda büyüyen brokoli, iyi drene edilen topraklar, yetiştirmek için ideal olmaktadır. Toprağı organik maddeyle zenginleştirebilirsiniz. Bu aşamada verim almak için, toprağa kompost ya da iyi yanmış gübre ilave edebilirsiniz. Gübre ile brokoli sağlıklı büyümektedir. Gübre desteğine diler iseniz, hindistan cevizi torfu ilave edebilirsiniz. Su tutma kapasitesi yüksek topraklar, brokoli yetiştirmek için daha ideal olmaktadır. Brokoliyi tohumdan ekmek veya fideden dikmek istediğinizde, tohumları bir kaç santimetre derinliğine ekmelisiniz. Tohumları 0,5 ila 1 cm derine ve aralıklı olarak eker iseniz büyüme döneminde fidelere uygun açıklığı sağlamış olursunuz. Bitkiler araısnda yaklaşık 45 ila 60 cm mesafe bırakmanız tavsiye edilmektedir. Çünkü brokoli fideleri açılarak büyüyeceği için, oksijen alması için açıklığın olması lazım.

Brokoli Hangi Ayda Ekilir
Brokoli Hangi Ayda Ekilir

Hava sıcaklığının 30 dereceyi aştığı coğrafyalar brokoli üretimine elverişli değildir. İyi bir verim için optimum sıcaklık 20 derece civarındadır ve bitki çiçeklenme evresinde bu sıcaklık aşılmamalıdır. Brokoli, gölgeli alanda kalır ise, çiçek başları daha geç büyür ve olgunlaşmaktadır. 15 ila 20 derece hava sıcaklığı, yeterli gün ışığı ve ılıman hava brokolinin yetişmesi için uygun sıcaklığı sağlamaktadır. Brokoli bitkisi düzenli vede yeterli sulama gerektirir. Toprağın sürekli nemli kalmasını sağlamalısınız. Yalnız aşırı sulamaktan kaçının. Fazla sulama, köklerin çüremesine neden olabileceği için kontrollü sulama yapılmalıdır. Toprakta durgun su birikmesine izin vermeden, az az su ilave ederek bitkinin su ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Düzenli sulama yapmak için serin havalarda 2 günde, 1 kez sulama yapabilirsiniz. Çok sıcak günlerde de, her gün az miktarda su vererek brokolinin gelişimini takip edebilirsiniz.

Brokoli Yetiştiriciğinde Hastalıkların Kontrolü

Evinizde brokoli yetiştirme bazen beklenmedik sonuçlar oluşturabilmektedir. Eğerki brokolide böcek görür iseniz, hastalıkları kontrol etmek adına zaman kaybetmemelisiniz. Brokoli bitkileri, bazı zararlı böceklerin ve hastalıkların hedefi olabilir. Bitkileri düzenli olarka kontrol etmek ve gerektiğinde zararlıları ya da hastalıkları kontrol etmek bitkinin sağlığını korumak adına oldukça önemlidir. Zararlıları doğal yollar ile kontrol etmek için, uygun böcek ilaçları tercih edebilirsiniz. Doğal böcek kontrol yöntemleri kullanmak için saksının zaman zaman açılıp havalanması toprağın değişmesi de etkili olmaktadır. Brokoliyi ayrı bir saksıda fide halinde büyütüp daha geniş alana almak ister iseniz, Ekimden yaklaşık 6 hafta sonrasını değerlendirebilirsiniz. Köklerin daha narin olduğu bu dönem, yeni bir saksıya geçiş daha kolay olur. Eski saksıdan brokoli fidesini almak için, öncelik ile toprağı sulayınız, daha sonra hafifçe sallayınız. Böylelikle elinizdeki fideyi topraktan çıkarmak daha kolay olacaktır. Yeni saksıda uygun toprağı hazırladıktan sonra, fideyi yeni büyük saksıya koyabilirsiniz.

Brokoli dikimi aşamaları uyguladıktan sonra, brokoliden ürün almak için uygun zamanın gelmesini beklemesiniz. Brokoli başları olgunlaştığında hasat edilebilecğeini ifade etmektedir. Brokolinin başları sıkı ve yoğun şekilde oluştuğunda hasat edilmeye hazır olduklarını anlayabilirsiniz. Hasat döneminde başları kesip, kökten ayırmanız gerekmektedir. Başları keser iken, bitkinin temeline yakın bir yerdne kesmeye dikkat ediniz. Böylelikle bitki yeniden büyüme şansı bulur ve sonraki hasat döneminde aynı kökten ürün vermeye devam edebilmektedir. Fideden dikilen brokoliyi hasat etmek için, dikimden 2 veya 3 ay sonrayı yani, ortalama 60 ya da 90 gün beklemelisiniz. Bu süreçte bitkiyi takip ederek bakımını yapmalısınız. Düzenli bakım ile bitki güçlenir ve ürün vermek için hazır hale gelmektedir.

Brokoli Hangi Mevsimde Yetişir, eğer ki sizin brokoli hangi mevsimde yetişir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Brokoli hangi mevsimde yetişir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı brokoli hangi mevsimde yetişir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Böğürtlenin Faydaları Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed