Kas Yırtılması Nasıl Anlaşılır? Kas Yırtılması Nasıl Tedavi Edilir?, Kas yırtılması nedenleri ile ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri yazımızda derledik.
Kas Yırtılması Nasıl Anlaşılır? Kas Yırtılması Nasıl Tedavi Edilir?
İnsanlar arasında lif kopması veya kas çekilmesi olarakta bilinen kas yırtılması, kas dokusunun bütünlüğünde kısmi ya da tamamını kapsayan kayıp oluşması ile meydana gelmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğmuz kas yırtılması nedenleri ve kas yırtılması nasıl tedav edilir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Kas yırtılması nasıl anlaşılır?
Kas yırtılması, kas dokusunun kapasitesinin üzerinde gerilmesi ani ya da devam eden aşırı zorlayıcı aktivitelere maruz kalması sonrasında meydana gelmektedir. Ağır yük kaldırma, kasın uzun süre yüke maruz bırakılarak direncinin azalması, travma ve kazalar kas yırtığının oluşmasındaki ana nedenler arasında yer almaktadır. Bu nedenlerin kas yırtığına yol açmasında, bireyin genel kas gücü kapasitesinin yanı sıra, mikroskobik düzeyde kas liflerinin yapısında zayıflamaya yol açtığından ileri yaş da önemli bir neden olarak sayılabilmektedir. Her ne kadar ileri yaş kas yırtılması için önemli bir neden olarak görünse de, kas yırtılması nedeniyle hastaneye başvuran hasta kişilerin çoğunluğu genç hastalardan oluşmaktadır. Bunun nedeni ise spor aktivitelerdir. Futbol, basketbol ve atletizm gibi dayanıklıulık ve devamlılık gerektiren zorlayıcı spor dalları kas yırtığı oluşması bakımından risk içermektedir. Halter ve ağırlık sporları gibi ani patlayıcı tarzda efor gerektiren branşları yapan sporcularda da kas yırtılmaları sıklık ile rastlanmaktadır.
Sporcuların vede amatör olarak spor yapan bireylerin, bu tarz sakatlıklardan korunmasında en önemli nokta da, egzersiz öncesi kasların uygun hareketler ile esnetilerek ısıtılmasıyla spor aktiviteye hazırlanmasıdır. Yeterince ısınma hareketi yapmadan yapılan spor aktivitelerde sakatlanma olasılığı ciddi artış göstermektedir. Isınma hareketlerinin miktarı ve süresi kişiden kişiye değişiklik göstermek ile birlikte, 10 dakikadan az olmamalıdır. Isınma hareketlerinin yanı sıra, uygulanan egzersiz ve sporun miktarı sporcunun kapasitesine uygun olarak kademeli olarak arttırılmalı ani zorlamalardan ve zorlayıcı yeni hareketlerden mutlaka kaçınılmalıdır. Yazımızın devamına giderek kas yırtılması ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarka ulaşabilirsiniz.
Kas Yırtılması Kaç Günde İyileşir?
Kas Yırtılması Nasıl Fark Edilir?
Kas yırtılması olduğu bölge vede yırtılmanın derecesine bağlı olarka değişik şikayetler meydana gelebilmek ile birlikte, en sık rastlanan belirti yaralanma bölgesinde ağrı ve dokunma ile ortaya çıkan aşırı hassasiyettir. Kas yırtılması yaşayan kişi ya da sporcu çoğunluk ile yaralanmanın gerçekleştiği bölgeyi kullanamaz. Bazı yırtılmalarda kas içine kanama olur. Bu durumlarda ciltte morluk ve şişlik fark edilebilmektedir. Bazı kas yırtılmalarda da, kas liflerinin birbirinden uzaklaşmasına bağlı olarak yırtık bölgede göçme ve kas devamlılığında kayıt fark edilebilmektedir. Kas yırtılması gerçekleştiğinde çoğu zaman kısa sürede iyileşeceği düşünülerek yeterince önem verilmemektedir. Bu durum hem iyileşme sürecini geçiktirir, hem de ilerde olası daha büyük sorunlara yol açabileceği için oldukça tehlikelidir. Bu belirtileri gösteren bireylerin öncelik ile en yakın sağlık kurumuna vakit kaybetmeden başvurmaları gerekir. Yırtılmanın ciddiyeti sağlık kurumunda değelendirildikten sonra, gerekli görülür ise, uzman doktora yönlendirilmelidir.
El ile muayene sonrasında uzman doktor tarafından gerekli görülür ise, tanıda direk grafi, ultrasonografi ve MR da istenebilmektedir. MR genellik ile omuz bölgesi ve aşil kas yırtıklarının değerlendirilmesinde gerekli olmaktadır. Profesyonel sporcularda, sporcunun ne kadar süre ile dinlendirilmesi gerektiği kas yırtığının derecesini saptamak ile mümkün olmaktadır. Bu amaç ile MR istenebilmektedir. Kas yırtılması kendi kendine geçmemektedir. Aksine yırtılan kası zorladıkça hasta kişiyi tedavi edilmesi zor bir sürece götürür. Kas yırtığı fark edildiği anda, cerrahi dışı işlemlerle tedavi planlanabilir. Yalnız ihmal edildikçe cerrahi zorunluluğu söz konusu olabilir.
Kas Yırtılması Nasıl Tedavi Edilir?
Kas yırtılmasında uygulanacak tedavi, kas yırtılmasının gerçekleştiği bölgeye ve yırtılmanın derecesine göre değişiklik gösterebilmektedir. Hafif yırtıklarda uygulanan tedavi olarak istirahat, ödem ve ağrı giderici ilaç verilmesi, buz uygulanması, masaj ve bandajlama sayılabilmektedir. Sadece istirahat, egzersiz kısıtlaması ve ilaç tedaviyle hafif yırtıkların büyük çoğunluğunu tedavi etmek mümkün olmaktadır. Daha ileri düzeydeki yaralanmalarda, kas içi kanama var ise, kanamayı durdurmaya ya da azaltmaya yönelik önlem ve tedaviler gerekebilmektedir. Bazı kas yırtılmalarının tedavisinde de, cerrahi işlemler uygulanabilmektedir.
Kas Yırtılması Nasıl Anlaşılır, eğer ki sizin kas yırtılması nasıl anlaşılır, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Kas yırtılması nasıl anlaşılır, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı kas yırtılması nasıl anlaşılır, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Kedi Tırmığı Hastalığı Neden Olur?