Kedi Tırmığı Hastalığı Neden Olur?

Kedi Tırmığı Hastalığı Neden Olur? Kedi Tırmığı Hastalığı Belirtileri, Hakkında merak ettiğiniz, bazı bilgileri yazımızın içeriğinde hazırladık.

Kedi Tırmığı Hastalığı Neden Olur? Kedi Tırmığı Hastalığı Belirtileri

Kedi Tırmığı Hastalığı Neden Olur
Sayfa İçeriği: Kedi Tırmığı Hastalığı Neden Olur

Bartonella henselae ismi verilen bakterinin neden olduğu, enfeksiyon ile meydana gelmektedir. Bu bakteriyi taşıyan kedilerin ısırması, tırmalaması veya açık bir yarayı yalaması sonucunda görülmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için kedi tırmığı hastalığı belirtileri ve kedi tırmığı hastalığ nasıl geçer? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Kedi tırmığı hastalığı neden olur?

Kedi tırmığı ateşi olarakta bilinen, bu hastalık genellik ile kediler ile daha fazla temas ettikleri için çocuklarda vede gençlerde sık rastlanmaktadır. Kediler bu bakteriyi salyalarında taşımaktadır. Araştırmalara göre kedilere bu bakterinin pirelerdne geçtiği düşünülür. 12 aylıktan daha küçük kediler daha fazla tırmalama eğilimi göstermektedir. Bu da küçük yaşta kedinin olduğu evlerde enfeksiyon görülme riskini artırır.

Kedi tırmağı hastalığı, özellik ile etrafında sürekli kedi bulunan kişileri risk altına almaktadır. Özellik ile daha oyuncu olan ve yanlışlıkla tırmalayabilen yavru kedilerin etrafında olan bireyler, bu hastalığa kolaylıkla yakalanabilmektedir. Bunun dışında kedi tırmaladığında veya ısırdığında o bölgenin temizliği hemen yapmayan kişiler, açık yaraları kendinin yalamasına izin verenler veya çevresinde pire salgını olan bir kedi bulunan bireyler risk grubunu oluşturmaktadır. Yazımızın devamına giderek kedi tırmığı hastalığı nedenleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Kedi Tırmığı Hastalığı Nasıl İyileşir?

Kedi Tırmığı Hastalığı Nedenleri

Kedilerin ve yavruların yaklaşık olarak %45’inin patilerinde ve ağzında bartonella henselae ismi verilen bakteri bulunmaktadır. Bu bakteri pirelerin kediyi ısırması ile kedilere geçmektedir. Kediler birbiri ile kavga ettiklerinde bakteriyi birbirlerine bulaştırabilmektedir. Kedilerin büyük kısmında herhangi semptom görülmemektedir. Yalnız çok şiddetli durumlarda nefes almada zorlanma, ağızda, gözlerde veya idrar yollarında enfeksiyon şeklinde rastlanmaktadır. Bartonella henselae, taşıyıcı kedilerin cilt katmanını yırtabilecek kadar şiddetli tırmalaması, ısırması veya açık bir yarayı yalamasıyla ya da yaraya sürtünmesi ile insanlara bulaşabilmektedir.

Kedi tırmığı hastalığı olsa da, bu hastalık tüm kedilerde bu rahatsızlık bulunmadığından, her kedi ısırığından veya tırmalamasından korkmaya gerek yok. Kedi tırmığı hastalığı, semptomlarını gösterdiğiniz durumda, bu enfeksiyona yakalandığınız anlaşılmaktadır. Kedi tırmığı hastalığında belirtiler hemen ortaya çıkmaz. Genellik ile bir kaç gün sonra görülmeye başlamaktadır. Ortaya çıkan ilk belirti ısırma veya tırmalama bölgesinde kırmızı şişlik, ağrı ve kabarma biçimindedir. Çok acımasa da şişlik sertleşir ve içinde enfeksiyon birikmektedir.

Bu hastalığın iyileşmesi ise, yaklaşık olarak 2 hafta sürmektedir. Yalnız bu esnada ateş, baş ağrısı, aşırı yorgunluk, iştah kaybı ve lenf düğümlerinde şişme oluşabilmektedir. Genellik iel ısırığın olduğu bölgeye yakın olan düğümlerde şişlik meydana gelmektedir. Çok nadir durumlarda kedi tiırmığı hastalığı, çok ciddi semptomlara neden olmaktadır. Bunun sonucunda kemiklerde, kıkırdaklarda, gözlerde, beyinde, kalpte veya diğer organlarda ciddi sorunlar oluşmaktadır. Genellik ile 5 yaşından küçük çocukalrda veya bağışıklık sistmei zayıf bireylerde hastalık bu denli sorunlu olabilmektedir.

Kedi Tırmığı Hastalığı Nelere Yol Açar
Kedi Tırmığı Hastalığı Nelere Yol Açar

Uzman doktora, bir kedi tarafından tırmalandığınızı veya ısırıldığını söylediğinizde ilk olarak enfeksiyon riski taşıyan bölgeyi muayene etmektedir. Belirtilere bakarak, enfekte olup olmadığınız belirlenebilmektedir. Bazı durumlarda kan tahlili gerekebilir. Kedi tırmığı hastalığı, şüphesi ciddi olduğunda da, lenf düğümlerinden doku örneği alınabilir.

Kedi Tırmığı Hastalığı Tedavi Edilir Mi?

Genel sağlık durumu iyi olan bireyler için, kedi tırmığı hastalığının tedavisine ihtiyaç duyulmamaktadır. Bu kişilerde bu rahatsızlığın geçmesi beklenmelidir. Bununla birlikte ağrıyı ve şişmeyi azaltmak adına ağrı kesici ilaçlar kullanılır. Şişmenin meydana geldiği bölgeye sıcak kompres yapmak da bölgenin rahatlaması açısından yardımcı olabilmektedir. Lenf düğümlerinin çok şiştiği ve gerildiği durumlarda da, hekimler içeride biriken sıvıyı alırlar. Bu hastalarda önemli bir rahatlama yaratmaktadır.

Bağışıklığı düşük olan hasta kişilerde de, en etkili kedi tırmığı hastalığı tedavi yöntemi antibiyotik kullanımı olmaktadır. Semptımların 2 ay boyunca geçmediği durumlarda da, uzman doktor antibiyotik tedavi uygulayabilir. Bu sayede enfeksiyonun kemik veya karciğer gibi vücudun başka bölgelerine sıçraması engellenmiş olmaktadır. Hastalığın şiddetli olduğu durumlarda birkaç ay ilaç kullanımı gerekebilir.

Kedi Tırmığı Hastalığı Önlenir Mi?

Kedi tırmığı hastalığı, bir kaç küçük yöntem ile önlenebilmektedir. Öncelikli olarak, sokak kedilerini sever iken dikaktli olmanız lazım. Sokak kedilerinde pirelenme yüzünden, bartonella henselae görülme olasılığı çok daha yüksek olmaktadır. Kediler ile oyun oynamanın dozunu kaçırmamak da bir diğer yöntemdir. Oyununuz sertleştiğinde, kediler istemeden de olsa sizi hasta edecek kadar tırmalayabilir veya ısırabilmektedir. Sokağa çıkan kedileriniz var ise, düzenli olarak aşı yaptırarak kedileriniz pire kapmasını önleyebilirsiniz. Bu da kedi tırmığı hastalığına yakalanmama şansınızı önemli derece önlemiş olur. Herhangi bir kedi, bir yerinizi ısırdığında veya tırmaladığında vakit kaybetmeden o bölgeyi yıkamanız ve dezenfekte etmeniz kedi tırmığı hastalığına yakalanma riskinizi büyük ölçüde önlemektedir.

Kedi Tırmığı Hastalığı Neden Olur, eğer ki sizin kedi tırmığı hastalığı neden olur, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Kedi tırmığı hastalığı neden olur, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı kedi tırmığı hastalığı neden olur, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Ülseratif Kolit Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed