Ülseratif Kolit Belirtileri Nelerdir?

Ülseratif Kolit Belirtileri Nelerdir? Ülseratif Kolit Nedenleri, Ülseratif kolit kimlerde görülür? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgiler.

Ülseratif Kolit Belirtileri Nelerdir? Ülseratif Kolit Nedenleri

Ülseratif Kolit Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Ülseratif Kolit Belirtileri Nelerdir

Bir inflamatuvar bağırsak hastalığı çeşidine ülseratif kolit denmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırladığımız ülseratif kolit nasıl tedavi edilir? ve ülseratif kolit nedenleri ile ilgili sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Ülseratif kolit belirtieri nelerdir?

Kolon olarak da bilinen kalın bağırsakları etkileyen, uzun süre devam eden iltihaplanma oluşmasına vede ülsere yani, yaralara yol açan bağırsak hastalığı olarak bilinmektedir. Genelde kalın bağırsağın iltihaplanmasından sonra, yara oluşumu görüldüğünde bu hastalık gelişebilmektedir. Yaşam kalitesini oldukça kötü biçimde etkileyen ve güçsüz düşmeye, hatta ölüme bile neden olabildiğinden sürekli kontrol altında tutulması gereken hastalıktır. Kalın bağırsak yani, kolonun iç yüzeyindeki mukozayı etkilemektedir.

Sıklık ile daha az ciddi etkielere sahio olan irritabl bağırsak sendromu ve crohn hastalığıyla karıştırılabilmektedir. Ülseratif kolit ve crohn hastalığı arasındaç ok temel bir fark bulunmaktadır. Bu fark da ülseratif kolitin sadece kalın bağırsaklarda görülür iken, crohn hastalığının hem ince bağırsak, hem de kalın bağırsakta görülmesi olmaktadır. Ülseratif kolit hastalığının kadın ve erkeklerde rastlanma oranı aynıdır. Her yaş grubunda görülebilen hastalık tüdür. Genetik faktörler bu hastalığın görülme riskini az da olsa arttırmaktadır. Yazımızın devamına giderek ülseratif kolit belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Ülseratif Kolit Kimlerde Görülür?

Ülseratif Kolit Belirtileri

Göz merceğinin iltihaplanması,
Gözün dış tabakasının iltihaplanması,
Gözlerde meydana gelen kızarıklık ve yanma hissiyatı,
Karaciğer fonksiyonlaırnın bozulması,
Ciltte döküntüler görülmesi,
Rektal ağrı oluşması,
Makatta akıntı oluşması,
Kusma,
Halsizlik,
Ateş ve titreme,
Dışkıda kan görülmesi,
Mukuslu dışkılama,
Sürekli dışkılama isteği. Yalnız bazen dışkılayamama durumu,
İshal ya da kabızlık gibi çeşitli bağırsakları etkieleyen rahatsızlıklar,
İştahsızlık ve sonucunda görülen kilo kaybı,
Kansızlık,
Karında şişkinlik görülmesi,
Karın bölgesinde ve kramp hissedilmesi.

Ülseratif Kolit Nedenleri

Ülseratif kolitin nedeni kesin olarak bilinmemek ile birlikte, bulaşıcı bir hastalık olmadığı bilinmektedir. Ülseratif koliti, otoimmün hastalıklar sınıfına koymak da mümkün olmaktadır. Vücuttaki savunma sisteminin sağlıklı olan kısımlara saldırısı sonucunda otoimmün hastalıklar meydana gelebilmektedir. Savunma sisteminin sağlıklı dokulara saldırma nedeni tam olarak bilinmemek ile birlikte, bir çok faktörün bu konuda birlikte yol aldığı düşünülür. Yalnış beslenme de, ülseratif kolit oluşmasında önemli rol sahibidir. Yalnız beslenmeye bağlı olarak görülen, mide asidi bozuklukları da ülseratif kolite neden olabilen faktörler arasında yer almaktadır.

Ağır sanayi şehirlerindeki çevresel faktörler özellik ile, ülseratif kolit üzerinde etkili olmaktadir. Stresli yaşam sürmek, fazla şekilde ilaç kullanımı, hamilelik, sık sık enfeksiyonel hastalıklara yakalanma ve bağışıklık sistemine bağlı olarak görülen hastalıkların bulunması da ülseratif kolite neden olan faktörler arasında yer almaktadır.

Ülseratif Kolitin Neden Olduğu Diğer Hastalıklar

Omurilik kemikleri arasında bulunan eklemlerin iltihaplanması,
Pıhtılaşma riskinde artış görülmesi,
Bazı karaciğer rahatsızlıkları,
Belirtisi olan ishal nednei ile aşırı su kaybı oluşumu,
Kolon duvarında delik oluşması,
Kalın bağırsak duvarıdna kalınlaşma,
Kana bakteri ya da toksinlerin karışması durumu olan sepsis sonucunda bağışıklık sisteminin olumsuz yönde etkilenmesi,
Bağırsakta kanama ve bu kanamanın bazen dışkıda görülmesi.

Ülseratif Kolit Nasıl Tedavi Edilir?

Bu hastalığın tedavisi, diğer hastalıklarda olduğu gibi hastalığın türüne, hastalığın seyrinin hafif ya da ciddi olmasına, meydana gelen belirtilere, hasta kişinin şu anki sağlık durumuna, hastanın daha önce kullandığı ve halen kullanmakta olduğu ilaçlara, kullanılacak ilaçların olası yan etkilerine, hastanın tercihine ve bu hastalığın oluşum nedenine göre farklılık gösterebilmektedir. Bu tedavinin yapılma amacı da, hasta kişide meydana gelen belirtileri hafifletmek ve hastalığın daha sessiz olan dönemi olarak bilinen remisyon dönemini olabildiğince uzatmaktır.

Ülseratif Kolit Kendiliğinden iyileşir Mi
Ülseratif Kolit Kendiliğinden iyileşir Mi

Ülseratif kolit ilaçları; Hastalığın şiddetine göre, bu ilaçlar kendi başlarına ya da kombine biçiminde kullanılabilmektedir. Bu tedavi yöntemine ilgili doktor karar verebilmektedir. Kortikosteroidler ise kolonda hastalığa bağlı olarak meydana gelen iltihaplanmaları azaltarak belirtilerin de hafiflemesini sağlamaktadır. Kortikosteroid lavman ve köpükler; Rektum bölgesinde meydana gelen olumsuz etkilerin aza indirilmesini sağlamaktadır. Sulfasalazin; Bu ilacın bazı yan etkileri vardır. Bu yan etkilere örnek olarak ciltte döküntü, baş ağrısı, mide ağrıları, bulantı ve kansızlık sayılabilmektedir. Erkeklerd de geçici olarak sperm sayısını azaltabilmektedir. Bu neden ile çocuk sahibi olmak istenmesi durumunda doktora bilgi verilmesi lazım.

5-ASA grubu ilaçlar; İshal, baş ağrısı ve deri döküntüsü gibi yan etkileri görülebilir. Yalnız bu yan etkiler çok nadir ortaya çıkabilmektedir. Azatioprin; Bağışıklık sistmeini etkiler ve uzun dönemde hastalığın tekrar aktifleşmesini önlemektedir. Antibiyotikler; Bazı antibiyotikler rektumun çevre bölgelerinde rastlanan iltihaplanma üzerine etkili olmaktadır.

Ülseratif Kolit Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin ülseratif kolit belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Ülseratif kolit belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı ülseratif kolit belirtileri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Sarkoidoz Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed