Sarkoidoz Belirtileri Nelerdir?

Sarkoidoz Belirtileri Nelerdir? Sarkoidoz Nasıl Tedavi Edilir?, Sarkoidoz nasıl teşhis edilir? Hakkında merak edilen, bazı bilgileri yazımızda derledik.

Sarkoidoz Belirtileri Nelerdir? Sarkoidoz Nasıl Tedavi Edilir?

Sarkoidoz Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Sarkoidoz Belirtileri Nelerdir

Akciğer ve lenf düğümleri başta olmak üzere cilt, göz ve kalp gibi vücudun herhangi bir yerinde bağışıklık sistemindeki küçük inflamatuar hücre kümelerinin büyümesi ile karakterize edilen inflamatuar hastalığa sarkoidoz denir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için sarkoidoz nasıl teşhis edilir? ve sarkoidoz nasıl tedavi edilir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Sarkoidoz belirtileri nelerdir?

Sarkoidoz, oluştuğu yere ve boyutuna bağlı olarak granülomlar hafif ve şiddetli semptomlara neden olabilmektedir. Hiç semptom göstermediğ durumların da olduğu hastalık, fibrozise dönüşerek kalıcı akciğer yara izi oluşturmaktadır. Bağışıklık sisteminin neden olduğu, bir iltihaplanma olan granülom, bağışıklık sisteminin zararlı olduğunu düşündüpü bir şeyden, korunmaya çalışmak için vücudun geri kalanından ayıran beyaz kan hücresinden meydana gelmektedir. Granülomlar fibroz yani, yoğun doku ile çevrelenir ve bu da onları sert veya topak topak hissetirmektedir. Granülom, vücudun hemen hemen her yerinde oluşabilir. Yalnız en sık akciğerlerde veya lenf düğümlerinde bulunmaktadır. Ciltte, gözlerde ya da kaslarda belirgin granülom belirtileri olabilmektedir.

Pulmoner sarkoidoz de, akciğerleri etkisi altına alan akciğer sarkoidozu olarak bilinmektedir. Bunun yanında pulmoner sarkoidoz aşamalar ile tanımlanmaktadır. Akciğer sarkoidozu olan bir birey için aşamalar arasında geçiş yapabilir veya granülomlar tamamen yol alabilmektedir. Ciddi olan tek aşama, kalıcı akciğer hasarına neden olan dördüncü aşamadır. Aşama 0; Sarkoidoz görüntülenmeyebilmektedir. Akciğerler ve lenf düğümleri röntgende normal olarak görünmektedir. Aşama 1: Lenf düğümlerindeki granülımlar. Aşama 2: Lenf düğümleri ve akciğerlerdeki granülomlar. Aşama 3: Yalnızca akciğerlerdeki granülomlar. Aşama 4: Bu aşamada pulmoner fibrozisi veya akciğerlerde kalıcı yara izi meydana gelebilir. Yazımızın devamına giderek sarkoidoz nedenleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Sarkoidoz Nasıl Tedavi Edilir?

Sarkoidoz Nedenleri

Böbrek taşı,
Açıklanamayan kilo kaybı,
Şişmiş lenf düğümleri,
Gece terlemeleri,
Kaslarda zayıflık,
Kas ağrıları,
Yorgunluk,
Ateş,
Eklem ağrısı.

Gözde Rastlanan Belirtiler

Işığa duyarlılık,
Kırmızı ya da şişmiş gözler,
Göz ağrısı,
Görme kaybı,
Bulanık görme.

Akciğerlerde Rastlanan Belirtiler

Göğüste hırıltı,
Göğüs ağrısı,
Nefes darlığı,
Kuru öksürük.

Kalpte Rastlanan Belirtiler

Nefes darlığı,
Kalp yetmezliği,
Düzensiz kalp atışı,
Göğüs ağrısı.

Ciltte Rastlanan Belirtiler

Kaval kemiğinde kırmızı, hassas şişlikler,
Burunda veya yanaklarda kabarık, kırmızımsı-mor yaralar veya döküntüler
Açık ya da koyu lekeler,
Yara izleri veya dövmelerin etrafındaki ciltte büyümeler.

Sinir Sisteminde Rastlanan Belirtiler

Nöbetler,
Baş ağrıları,
Zayıf veya felçli yüz kasları,
İdrar miktarının artması,
Artan susuzluk,

Sarkoidoz Tehlikeli Mi
Sarkoidoz Tehlikeli Mi

Genetik veya çevresel faktörlerden dolayı sarkoidoz oluşma ihtimali olsa da, kesin olarak nedeni bilinmiyor. Bazı bireyelerin bağışıklık sistemi bakteri ve virüsler gibi belirli tetikleyicilere karşı aşırı tepki verme olasılığı yüksak olur. Bu durum da sarkoidoza neden olabilmektedir. Yine de hangi gen ve tetikleyici kombinasyonunun sarkoidoza neden olduğunu kesin olarak bilinmiyor. Bu hastalığın tanısı ve teşhisi genelde fiziki muayeneden sonra, göğüs röntgeni ve şüpheli görülen granülomlardan biyopsi alınması ile yapılmaktadır. Sarkoidoz, diğer rahatsızlıklara benzeyebileceğinden uzman hekim diğer hastalıkları dışlamak için ek testler talep edebilmektedir. Sarkoidoz teşhisi, görüntüleme testleri ve biyopsilerle olur. Uzman hekim semptomlara göre başka testler de isteyebilmektedir.

Sarkoidoz Tanısı Testleri

Elektrokardiyorgram,
Solunum fonksiyon testleri,
Biyopsi,
Emar – MR,
Pet – CT taraması,
Göğüs röntgeni.

Sarkoidoz Tedavi Edilir Mi?

Bu hastalığın tedavisinin amacı, semptomları yönetmek ve organ hasarını önleme ile yapılır. Granülomlar, bağışıklık hücrelerinin neden olduğu iltihaplanma alanları olduğundan sarkoidoz bağışıklık sistmeini baskılayan ilaçlar ile tedavi edilir. Bunun yanında tedavi granülomların vücutta neresinde olduğuna bağlı olarak farklılık göstermektedir. Sarkoidoz tedavisinde tercih edilen ilaçlar, bağışıklık sistemine etki ederek değiştiren veya baskılayan iltihaplanmayı azaltmayı amaçlayan ilaçlardır. Tercih edilen bazı sarkoidoz ilaçları;

Steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar; İnflamasyonun neden olduğu semptomları geçici olarka hafifletir,
Kortikosteroidler; Vücuttaki iltihabı azaltan ilaçlar,
Anti- tümör nekroz faktör-alfa ilaçlar; İltihabı azaltmak adına, bağışıklık sistemindeki spesifik bir kimyasalı hedef alır,
İmmünsüpresanlar; Bağışıklık sisteminin organ hasarına ve iltihaplanmaya neden olmasını engellemeye yardımcı olur.

Sarkoidoz Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin sarkoidoz belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Sarkoidoz belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı sarkoidoz belirtileri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Kasık Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed