Boğaz Şişliği Nedenleri Nelerdir? Boğaz Şişliği Nasıl Geçer?, Boğaz şişliği nasıl tedavi edilir? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri derledik.
Boğaz Şişliği Nedenleri Nelerdir? Boğaz Şişliği Nasıl Geçer?
Sindirim sistemi içinde bulunan ağız ve yemek borusunun da dahil olduğu, boynun ön bölgesinde bulunan ve tüp biçiminde olan boğaz kısmında bazı nedenlere bağlı şişlik görülebilmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için boğaz şişliği nasıl tedavi edilir? ve boğaz şişliği nasıl geçer? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilir ve öğrenebilirsiniz. Peki Boğaz şişliği nedenleri nelerdir?
Çene altı vede boyun kısmında yumru ve şiş oluşumu görülen hasta kişiler bu durumun nedenini merak etmektedir. Boğaz şişiği bir çok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenler arasında enfeksiyonlar, alerjik reaksiyonlar, diş apseleri, kızamık, guatr, kabakulak, farenjit, larenjit, reflü, romatizmal hastalıklar, panik atak, stres vede bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olan diğer hastalıklar olabilmektedir.
Boğaz şişliğinin en sık rastlanan nedeni enfeksiyonlardır. Virüslerin neden olduğu gribal enfeksiyonların yanı sıra, cilt enfeksiyonları, kulak enfeksiyonu vede bademcik iltihapları da boğaz şişliğine neden olan enfeksiyon çeşitleri arasındadır. Grip ve soğuk algınlığı özellik ile kış mevsiminde sıklık ile görülen hastalıklardır. Hasta kişilerin çoğunda, bu gribal enfeksiyonlara bağlı olarak boğaz ağrısı ve şişliği görülmektedir. Bu hastalıklar için antibiyotik tedavisine gerek duyulmasa da bakteri kaynaklı enfeksiyon hastalıklarında antibiyotik tedavisi uygulanması gerekmektedir. Yazımızın devamına giderek boğaz şişliği nedenleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Boğaz Şişliği Nasıl Geçer?
Boğaz Şişliği Nedenleri
Alerjik reaksiyonlar da, boğaz şişliğine neden olabilmektedir. Toz, polen, böcek ısırması, hayvan tüyleri, bazı yiyecekler vede kullanılan ilaçlar ciltte dökülmelere neden olabilceği gibi nefes darlığı gibi problemlerin ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Boğaz şişliği ise genellik ile çok şiddetli alerjik reaksiyonlarda, baş dönmesi, kalp çarpması, solunum güçlüğü ve öksürük gibi belirtiler ile birlikte kendini belli etmektedir.
Daha nadir olarak rastlanan bazı belirtiler de, daha ciddi hastalıkların habercisi olabilmektedir. Bu durumda boğaz şişliği, kulak ağrısı, tükürükte kan, deri dökülmeleri, yüksek ateş, boyun ve çene altında rastlanan büyük yumrular, boyun ile birlikte yüzde de görülen şişlikler, konuşurken veya yemek yerken ağrı hissi ve nefes darlığı gibi belirtiler ile kendini belli etmektedir. Bu belirtilerin yanı sıra, genel anlamda belirtilerin çoğu şiddetli seyretmesi, boğaz ağrısının 7 günden uzun sürmesi veya kronik hale gelmesi, ses kısıklığının 14 günden uzun sürmesi vede sık aralıklar ile tekrar etmesi gibi geçmeyen boğaz şişliği vakalarında da vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulması oldukça önemlidir.
Boğaz Şişliği Belirtileri
– Bademciklerde iltihaplanmaya bağlı irin görülmesi,
– Bademciklerin kırmızı renkte ve şiş olması,
– Ses tellerinde tahribat,
– Ağız kokusu,
– Yorgunluk ve halsizlik,
– Yutkunmada zorluk,
– Boğazda kaşıntı ve hassasiyet,
– Boğaz ağrısı.
Enfeksiyon Kaynaklı Boğaz Şişliği Belirtileri
– Bulantı ve kusma,
– Ateş,
– Öksürük,
– Burun akıntısı,
– Baş ağrısı,
– Eklemler başta olmak üzere vücudun çeşitli yerlerinde görülen ağrılar.
Boğaz şişiğinin ciddi bir hastalığın belirtisi olarak meydana gelmediği ya da üst solunum yolları ile ilişkili olduğu durumlarda rahatsızlığın ortalama 7 gün içinde geçeceği söylenebilmektedir. Bununla birlikte 7 ila 10 günden uzun süren boğaz şişliklerinde mutlaka bir doktora danışılmalıdır. Boğaz şişliğinin hafif semptomlar ile seyrettiği ve ağrı dışında hastalarda herhangi bir şiddetli belirtinin görülmediği durumlarda da hastaların 7 günden daha hızlı iyileşeceği belirtilmektedir. Bu durumda, evde doğal tedavi yöntemlerinin uygulanması vede antiviral ilaçların kullanılması hem belirtilerin şiddetini azaltır, hem de boğaz şişliğinin daha kısa sürede iyileşmesini sağlamaktadır.
Boğaz Şişliğine Ne İyi Gelir?
– Boğaz kurumasının önüne geçmek adına, ortamı mümkün olduğunca havalandırmak,
– Fiziksel aktiviteleri sınırlandırarak istirahat etmek,
– C vitamini başta olmak üzere, vitamin ve mineral oranı yüksek yiyecek, içecekleri tercih etmek,
– Sigara dumanından uzak durmak,
– Boğaz şişliğinin artmasına neden olacak baharatlı ve katı gıdalardan kaçınmak,
– Kafein içeren kahve ve kola gibi içecekleri tüketmemek,
– Boğazın yumuşamasını sağlayacak ılık içecekleri tercih etmek,
– Gün içinde bol sıvı tüketmek.
Boğaz Şişliği Nedenleri Nelerdir, eğer ki sizin boğaz şişliği nedenleri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Boğaz şişliği nedenleri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da boğaz şişliği nedenleri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; İnce Bağırsak Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?