Lateks Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Lateks Alerjisi Belirtileri Nelerdir? Lateks Alerjisi Nedenleri Nelerdir?, Lateks alerjisi nasıl tedavi edilir? Hakkında merak ettiğiniz bazı bilgiler.

Lateks Alerjisi Belirtileri Nelerdir? Lateks Alerjisi Nedenleri Nelerdir?

Lateks Alerjisi Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Lateks Alerjisi Belirtileri Nelerdir

Tropikal kauçuk ağacı da dahil olmak üzere, bazı bitkiler tarafından üretilen sütlü özsuya lateks denir. Doğal madde olması nedeni ile bir çok alanda tercih edilmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için lateks alerjisi nasıl tedavi edilir? ve lateks alerjisi nedenleri nelerdir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Lateks alerjisi belirtileri nelerdir?

Lateks alerjisi, kauçuk ağacından üretilen, lateks maddesi içindeki bazı proteinlere karşı alerjik reaksiyon gelişmesi ile ortaya çıkmaktadır. Latekse karşı alerjiniz var ise, bu ürün ile temas ettiğinizde vücudunuzda çeşitli tepkiler meydana gelir. Özellik ile ciltte döküntüler ortaya çıkmaktadır. İçinde lateks bulunan bir çok ürüne karşı alerji geliştirilebilmektedir. Genellik ile temizlik ürünlerinde bulunan lateks, deri ile temas edince kurdeşen ve kaşıntıya neden olabilmektedir. Özellik ile lateks içeren eldivenleri kullandıktan sonra ellerinizde kaşıntı ve döküntüler oluşuyor ise, bu durum lateks alerjinizin olduğunu göstermektedir.

Latekse karşı alerjiniz var ise, doktora gitmenizde fayda var. Uygulanacak testler ile lateks alerjisi teşhisi konulabilmektedir. Lateks alerjisi ortaya çıkış özelliklerine göre türlere ayrılmaktadır. Lateks alerjisinin en yaygın türleri lateks aşırı duyarlılığı, alerjik kontakt dermatit, irritan kontant dermatittir. Bir çok kişide alerjik kontatk dermatt ismi verilen bir rahatsızlık vardır. Bu kişiler alerjik maddeler ile temas ettiğinde ciltlerde çeşitli belirtiler meydana gelmektedir. Latekse bağlı olarak alerjik kontakt dermatit gelişebilir. Bu tür alerjiler gecikmiş cilt reaksiyonlarıdır. Yazımızın devamına giderek lateks alerjisi belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Lateks Alerjisi Nasıl Tedavi Edilir?

Ciltte kanama,
Ciltte çatlamalar,
Kurdeşenler,
Döküntü bölgesinde ısı artışı,
Ellerde kaşıntı.

Latekse karşı alerjiniz bulunuyor ise, eldiven ya da balon gibi lateks barındıran ürünlere dokunduktan sonra semptomlarınız gelişebilmektedir. Lateks eldivenleri çıkardıktan sonra havaya salınan parçacıklar da semptomlar oluşabilmektedir. Lateks alerjisinin semptomları hafif ya da şiddetli olabilir. Gelişecek alerjik reaksiyon latekse ne kadar duyarlı olduğunuza ve lateks ne kadar maruz kaldığınıza göre değişmektedir. Latekse karşı gelişen alerjik reaksiyonlar, sıklık ile temas noktasında kontakt dermatit olarak bilinen döküntü biçiminde meydana gelmektedir.

Lateks alerjisinde, bağışıklık sistemi lateksi zararlı bir madde olarak görülmektedir. Lateks ile karşılaştığında onun ile savaşmak için bazı antikorlar üretmektedir. Üretilen antikorlar nedeni ile histamin ve bazı kimyasalların kan dolaşımına salınmasına neden olmaktadır. Histamin ve kimyasallar nedeni ile alerji belirtileri meydana gelmektedir. Latekse ne kadar uzun süre maruz kalırsanız, vücudunuz o kadar güçlü tepki vermektedir. Ortaya çıkacak belirtilerin şiddeti de aynı oranda artacaktır.

Lateks Alerjisi En Çok Kimleri EtkileR?

Prezervatif kullanıcıları,
Otomobil lastiği üretiminde çalışanlar,
Kauçuk endüstrisinde çalışanlar,
Lateks ürünlerin üretimini ya da dağıtımını yapanlar,
Astım hastası olanlar,
Egzeması olanlar,
Omurga cerrahisi geçirmş hastalar,
Kauçuk uçlu idrar kateterine aralıklı ya da sürekli ihtiyacı olan bireyler,
Kemik iliği hücrelerinde kusur bulunan kişiler,
Çocukluk döneminde çoklu cerrahi prosedürler geçiren çeşitler,
Sağlık çalışanları.

Lateks Alerjisi Tedavi Edilir Mi?

Latekse karşı alerjisi olan birini duyarsızlaştırmak için, mevcut bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Lateks alerjiniz varsa ve lateks ile temas ederseniz alerji gelişebilmektedir. Gelişen alerjileri kontrol alında tutmak adına, kullanılabilecek bir çok farklı ilaç bulunmaktadır. Bunların bazıları; Adrenalin, steroidler, antihistaminiklerdir.

Lateks Alerjim Olduğunu Nasıl Anlarım
Lateks Alerjim Olduğunu Nasıl Anlarım

Lateks alerjisini tedavi etmenin en etkili yolu, latets barındıran tüm ürünlerden kaçınmaktadır. Lateksden nasıl uzak durabileceğinizi öğrenmekten geçmektedir. Lateksin yerine kullanılan bazı polimerler yardımı ile alerji geliştirmekten korunabilirsiniz. Lateks yerine kullanılan bazı maddeler; Neopren, elestan, vinil, butil, nitrildir. Bu tür sentetik ürünler, lateks yerine kullanılmakta ve bir çok maddenin üretiminde kullanılmaktadır. Bazen hasta kişilerin hassasiyeti çok fazladır, lateks yerine kullanılan maddelere karşı da alerji gelişebilmektedir. Lateksden kaçınmak için, elinizden geleni yapmanıza rağmen yine temas edebilirsiniz. Ciddi seviyede alerji geliştiriyor iseniz, yanınızda epinefrin taşımanız yararlı olur. Daha düşük şiddetli belirti geliştiriyor iseniz, reaksiyonunuzu kontrol alında tutmak adına kullanacağınız ilaçları doktorunuz reçete edecektir.

Lateks Alerjisi Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin lateks alerjisi belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Lateks alerjisi belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da lateks alerjisi belirtileri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Bambu Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed