Antisosyal Kişilik Bozukluğu Nedir?

Antisosyal Kişilik Bozukluğu Nedir? Antisosyal Kişilik Bozukluğu Belirtileri, Antisosyal kişilik bozukluğu nedenleri hakkında merak ettiğiniz bazı bilgiler.

Antisosyal Kişilik Bozukluğu Nedir? Antisosyal Kişilik Bozukluğu Belirtileri

Antisosyal Kişilik Bozukluğu Nedir
Sayfa İçeriği: Antisosyal Kişilik Bozukluğu Nedir

Kişinin toplumsal kuralları önemsemediği, başkalarının haklarını vede duygularını görmezden geldiği, kişilik bozukluğu türüne antisosyal kişilik bozukluğu denmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için antisosyal kişilik bozukluğı nedenleri ve antisosyal kişilik bozukluğu belirtileri sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilir ve öğrenebilirsiniz. Peki Antisosyal kişilik bozukluğu nedir?

Antisosyal kişilik bozukluğu, bulunan kişilerin davranışları saldırgan, dürtüsel ve manipülatiftir. Bu tür bozukluklar, çocukluk ve ergenlik döneminde asi vede saldırgan tutumlar biçiminde kendini gösterebilmektedir. Tedavisinde psikoterapi teknikleir vede bazı ilaçlar kullanılmaktadır. Kişilik bozuklukları, kişinin düşünme ve davranma şeklini etkileyebilmektedir. Antisosyal kişilik bozukluğu insanların davranışlarını etkileyerek, sosyal normlara uyum sağlayamamalarına neden olmaktadır.

Antisosyal kişilik bozukluğu bulunan yetişkinler, genellik ile 15 yaşından önce davranış bozukluğu belirtileri göstermektedir. Nedeni tam olarak bilinmese de bu konu üzerine yapılmış araştırmalar, bazı etmenlerin etkili olduğunu gösterir. Bu tür bozukluğa neden olduğu düşünülen risk faktörleri arasında; Hormonal bozukluklar, genetik faktörler, çevresel faktörler vede travmalar bulunmaktadır. Yazımızın devamına giderek antisosyal kişilik bozukluğu belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Antisosyal Kişilik Bozukluğu Kimlerde Görülür?

Antisosyal Kişilik Bozukluğu Belirtileri

Sorumsuz olmak ve iş ya da mali sorumlulukları yerine getirmemek,
Kendinin ya da başkalarının güvenliğini hiçe sayarak tehlikeli şeyler yapmak,
Başkalarına zarar vermekten suçluluk duymamak,
Başkalarına karşı saldırgan ya da tehditkar olmak,
Suç teşkil eden davranışlar da dahil olmak üzere, yasalar ile ilgili sorunlar yaşamak,
Üstünlük duygusuna sahip olmak ve son derece inatçı olmak,
Başkalarına karşı duyarlı ve saygılı olmamak,
Başkalarından yaralanmak için yalan söylemek,
Doğruyu ve yanlış görmezden gelmek,
Kişisel kazanç zevk veya başkalarını manipüle etmek adına çekicilik ya da zeka kullanmak.

Bu rahatsızlık için tehis edilecek herhangi bir kan testi ya da görüntüleme yöntemi yoktur. Bu durum alanında uzman bir psikolog ya da psikiyatrist tarafından belirlenmektedir. Uzman tarafından bireyin sağlık öyküsü dinlenir, kişiye fizik muayene yapılır ve semptomları incelenerek tanı konmaktadır. Bazı davranışsal özellikler uzmanlara antisosyal kişilik bozukluğu hakkında fikir verebilmektedir. Kişinin 18 yaşın üstünde olması davranış özelliklerinden en az 3 tanesini gerçekleştirmesi antisosyal kişilik bozukluğu olup olmadığı konusunda uzmanlara fikir verebilmektedir.

Antisosyal Kişilik Bozukluğu Davranışsal Özellikleri

Kendisine vede çevresine verdiği zarardan pişmanlık duymamak,
Çevresindeki kişilerin ve kendi güvenliğini önemsememek,
Öfke vede kıskançlık gibi duyguları sık sık yaşamak,
Değişen ruh hali,
Sorumsuz davranışlar sergilemek,
Yapılan davranışlardan pişmanlık duymamak,
Sık sık yalan söyleme vede insanları kandırma eğilimi,
Toplumsal kuralları çiğneme eğilimi.

Antisosyal Kişilik Bozukluğu Tedavi Edilebilir Mi?

Bu rahatsızlığın tedavisi, uzmanlar tarafından bireyde gözlemlenen semptomların seviyesine bağlı olarak uygulanmaktadır. Tedavi süresince hasta kişinin yakınlarının göstermiş olduğu katılım vede destek sonuçların olumlu ilerlemesi bakımından oldukça önemlidir. Antisosyal kişilik bozukluğunda uygulanan bazı tedavi yöntemleri;

İlaç tedavisi,
Psikoterap.

Antisosyal Kişilik Bozukluğu Ne Zaman Başlar
Antisosyal Kişilik Bozukluğu Ne Zaman Başlar

Psikoterapi tekniği, konuşma terapisi olarak da bilinmektedir. Antisosyal kişilik bozukluğu bulunan bireylerde sık tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Psikoterapi esnasında uzman, hasta kişinin davranışlarını, olumsuz alışkanlıklarını vede yaşamış olduğu olayları öğrenerek, bu olumsuzlukları yönetebilmesine yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Bu tür bozukluk için uygulanan vede onaylanmış herhangi bir ilaç tedavisi olmasa da, uzmanlar hastalık ile birlikte meydana gelebilen depresyon vede anksiyete gibi psikolojik sorunları engellemek için bazı ilaçlar tavsiye edebilmektedir. Antisosyal kişilik bozukluğunda heniz kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Bu rahatsızlıkta uygulanan tedavi, semptomları kontrol altına alabilmek için çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Tedavinin daha verimli olması vede olumlu sonuçlar alınabilmesi adına, terapi seanslarına hasta kişinin ve aile üyelerinin ara vermeden katılması gerekmektedir.

Antisosyal kişilik bozukluğu, kadınlara oranla, erkeklerde daha sık rastlanmaktadır. Bazı bireylerde bu durumun neden geliştiği belirlenemese de, hem genetik ve çocukluk çağındaki travmatik deneyimlerinin rol oynadığı bilinmektedir. Bu durumun tedavisi zor olsa da, bazı vakalarda uzun vadede tedavi vede yakın takip yardımcı olabilmektedir. Tedavi süresince hasta kişinin aile ve yakın çevresinin desteği de oldukça önem taşımaktadır.

Antisosyal Kişilik Bozukluğu Nedir, eğer ki sizin antisosyal kişilik bozukluğu nedir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Antisosyal kişilik bozukluğu nedir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da antisosyal kişilik bozukluğu nedir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Deliryum Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed