Bacakta Sivilce Nedenleri Nelerdir? Bacakta Sivilce Nasıl Geçer?, Bacakta oluşan sivilceye ne iyi gelir? Hakkında merak edilen bazı bilgileri derledik.
Bacakta Sivilce Nedenleri Nelerdir? Bacakta Sivilce Nasıl Geçer?
Bir çok insan yüzünde çıkan sivilceler ile mücadele etse de, bu iltihaplı şişliklerin mesken tutabildiği bir çok bölge bulunmaktadır. Kalça, sırt, bacaklar, omuzlar gibi yağ bezlerinin yoğun olarak bulunduğu üst vücut bölgesinde zaman zaman sivilceler ile karşılaşmanız olağanüstüdür. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için bacakta oluşan sivilceye ne iyi gelir? ve bacakta sivilce nasıl geçer? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Bacakta sivilce nedenleri nelerdir?
Cildin ürettiği doğal yağ olan sebum, bakteriler vede ölü deri hücrelerinin bir kombinasyonu gözenekleri tıkayarak siyah noktaları, daha sonra iltihaplı sivilceleri oluşturmaktadır. Cildiniz ne kadar yağlı ise sivilce riskiniz de o kadar yüksek olmaktadır. Bununla birlikte, kuru cilt tipine sahip kişiler bile, bazı zamanlarda sivilceler ile karşılaşabilmektedir.
Sivilceler tipik olarak kırmızı ya da beyaz renklidir, kaşıntılı olabilir vede dokunulduğunda ağrı yapabilmektedir. Her ne kadar can sıkıcı olsalar da, geçmesi için hiçbir şey yapmasanız bile çoğu durumda ömürleri yalnızca bir kaç gün olmaktadır. Hem erkeklerin hem de kadınların bacaklarında gerçek sivilce çıkması mümkün olmak ile birlikte, kurdeşen, folikülit ve keratosis pilaris gibi sivilce benzeri şişliklere yol açabilen durumların meydana gelmesi daha yaygın durumdur. Yazımızın devamına giderek bacakta sivilce nedenleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilir ve öğrenebilirsiniz.
Bacakta Oluşan Sivilceye Ne İyi Gelir?
Bacakta Sivilce Nedenleri
Kurdeşen Nedir? Kurdeşen Nasıl Geçer?
Kurdeşen kaşıntılı, kabarık ve kırmızı benzer görünümleri nedeni ile sıklık ile sivilceleri le karıştırılabilmektedir. Ürtiker adıyla da bilinen bu cilt rahatsızlığı bacaklar da dahil olmak üzere vücudun herhangi bir yerinde rastlanabilmektedir. Genellik ile aniden ortaya çıkarlar. Belirli alerjenlere tepki olarak ya da bilinmeyen nedenler ile kurdeşen geliştirebilirsiniz. Kurdeşenlerin boyutu değişir ve geniş plaklar halinde daha büyük alanlar oluşturmak adına bir araya gelebilir. Genellikle soladna önce, bir kaç saat ila tam gün arasında sürer. Bulaşıcı değildir ve çoğu durumda bir kaç saat içinde ya da en geç 24 saat sonra kendiliğinden geçmektedir.
Kurdeşenle birlikte başka semptomlar meydana gelmediği sürece genellik ile ciddi bir şey değildir. Yalnız, kızarık, kabarcıklar sürekli tekrarlıyorsa ve uzun süre geçmiyor ise bir cildiye uzmanına muayene olmanız gerekmektedir. Hekiminiz gerekli testlerden sonra antihistaminik ilaçları reçete edebilir ve çeşitli önerilerde bulunabilmektedir.
Keratosis Pilaris Nedir? Keratosis Nasıl Geçer?
Sivilce benzeri şişkinliğe benzer, bu cilt rahatsızlığını ifade etmenin en kolay yolu, tavuk derisi görünümü olmasıdır. Cildinizde, soğukta üsüdüğünüzde tüylerinizin diken diken olması gibi ya da pürüzlü tavuk derisi benzeri bir görünüm oluşturmaktadır. Genetik olarak aile geçmişinden gelen, keratosis pilaris zararsızdır ve ağrıya-sızıya neden olmamaktadır. Tek olumsuz yönü, ciltte oluşturduğu pürüzlü görünümdür. Tam olarak nedeni bilinmemek ile birlikte, cilt yüzeyinde koruyucu tabaka oluşturan, keratin adlı proteinin bilinmeyen nedenden dolayı, cilt gözeneklerinde birkmesi nedeni ile oluştuğu düşünülür. Gençlerde ve çocuklarda daha yaygın görülmektedir. İlerleyen yaş ile birlikte şiddeti azalabilir ya da kendiliğinden geçebilmektedir.
Keratosis pilaris için kesin ve %100 sonuç veren tedavi bulunmamaktadır. Pürüzlü görünümü hesaba katılmaz ise, tedavi edilmesine gerek yoktur. Yine sorun ediyorsanız, duştan sonra cildinizi nemlendirmeyi ihmal etmeyiniz. Lanolin, gliserin ya da vazelin içeren ürünleri tercih edebilirsiniz. Cildinizi yumuşak tutmanız, keratin oluşumunu önlemeye yardımcı olabilmektedir. Laktik asit, adapalen, alfa hidroksi asit ya da salisilik asit barındıran reçetesiz satılan kremleri tercih edilebilirsiniz.
Bacakta Sivilce Nasıl Geçer?
Folikülit Nedir? Folikülit Nasıl Geçer?
Folikülit, iltihapli kıl kök demenin üslü bir yoludur. Bacaklar, kalça, kasık bölgesi ve koltuk altındaki iltihaplı yumruların birincil suçlusu olmaktadır. Bir nesne sürekli olarak cilde sürtündüğünde, ter kalıntıları ve ölü cilt hücreleri ile kıl kökleri ya da cilt gözenekleri tıkanabilmektedir. Sürtünme devam ettikçe, gözenekler daha fazla tahriş olarak iltihaplanmaya başlamaktadır. Jilet ile istenmeyen tüylerin tıraş edilmesi, obez olmak ve bacak arasında ya da diğer bölgelerde meydana gelen fazla ter folikülite zemin hazırlamaktadır.
Bacaktaki Kıl Kökü İltihaplanması Belirtileri
– Kıl köklerinin çevresinde küçük kırmızı ya da beyaz renkli yumrular,
– Şişlik ve tahriş,
– Dokunmaya karşı hassasiyet, kaşıntı ya da hafif yanma hissi.
Kıl kökü iltihaplanmalarının büyük çoğunluğu, ek bir tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden geçmektedir. Nadir durumlarda daha ciddi, bir enfeksiyona dönüşerek tedavi gerektirebilmektedir. Benzoil peroksit barındıran sabun, krem ya da duş jellerini tercih edebilirsiniz. Sıcak kompres uygulamak ve hidrokortizon kremlerini sürmek, bölgeyi rahatlatmaya vede iltihabı azaltmaya yadımcı olabilmektedir.
Bacağınızda meydana gelen küçük yumrular gerçek bir sivilce ya da folikülit olabilmektedir. Nedeni her ne olursa olsun, bunun için endişelenmeniz gerekmez. Bunlardan kurtulmak adına, yalnızca biraz zamana ihtiyacınız vardır. Muhtemelen bir kaç gün içinde, bacağınızdaki sivilceler kendiliğinden geçecektir.
Bacaktaki Çıkan Sivilcelerde Dikkat Edilmesi Gerekenler
– Sık sık bacak siivlcelerinden şikayetçi iseniz, bir cildiye doktoruna muayene olunuz. Hekiminiz topikal ya da oral antibiyotikleri reçete edecektir.
– Antibakteriyel sabun ile günde 2 defa bacaklarınızı yıkayınız.
– Rahatlama sağlamak adına, bir bezi sıak suda ıslatıp kompres yapınız.
– Tretin krem gibi, içeriğinde tretinoin bulıunan bir sivilce kremi satın alarak kullanabilirsiniz.
– Salisilik asit, glikolik asit ya da benzoil peroksit içeren temizleyicileri deneyiniz.
– 1 bardak suya, 1 çay kaşığı tuz ilave ederek bacaklarınızı siliniz.
– Sürtünmeyi azaltmak için, dar pantolon ya da taytlar yerine geniş olanları tercih ediniz.
Bacakta Sivilce Nedenleri Nelerdir, eğer ki sizin bacakta sivilce nedenleri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Bacakta sivilce nedenleri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da bacakta sivilce nedenleri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Burun Üstü Terlemesi Nasıl Geçer?