Ayak Sararması Ne Zaman Tehlikeli?

Ayak Sararması Ne Zaman Tehlikeli? Ayak Sararması Nedenleri Nelerdir? Ayak sararmasında hangi durumlarda doktora gidilmeli, hakkında bilmeniz gerekenler.

Ayak Sararması Ne Zaman Tehlikeli? Ayak Sararması Nedenleri Nelerdir?

Ayak Sararması Ne Zaman Tehlikeli
Sayfa İçeriği: Ayak Sararması Ne Zaman Tehlikeli

Ayaklarda sarımsı, renk değişimi aslında oldukça yaygın durumdur. Çoğu zaman endişe nedeni değildir. Bunun ile birlikte ayak sararması bazı durumlarda bir hastalığın belirtisi olarak gelişebilmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için ayak sararmasında hangi durumlarda doktora gidilmeli? ve ayak sararması nedenleri nelerdir? İle ilgili soruların cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Ayak sararması ne zaman tehlikeli?

Ayaklar, vücudun en çok baskı altında olan noktalarındandır. Bu neden ile, ayakların kızarması, cildin sertleşmesi ya da sararması normal durumdur. Kızarma, deri soyulması ve nasır gibi yaygın şikayetler dikkat çekici olsa da, özellik ile tabanlardaki sarımsı renk değişimi geç fark edilebilmektedir. Ayak sararmasının bir çok nedeni olduğu gibi, bazı nedenler hastalık belirtisi olmasa da, çoğu ayak sararması bir hastalığın habercisi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Nasır, vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebilen, yaygın olarak el vede ayaklarda rastlanmaktadır. Nahoş görünümlü vede bazı durumlarda rahatsız edici olmasına rağmen, cildin kendisini hasardan koruma yoludur. Cilde uygulanan aşırı baskıya tepki olarka gelişmektedir. Sonuç olarakta zorlu şartlara uyum sağlayabilen sert tabaka oluşturmaktadır. Bazı nasırlar pürüzlü vede kuru görünerek potansiyel olarka çatlamış topuklara yol açar iken, bazıları da lastik gibi hissedilebilir vede sarı bir görünüme sahiptir. Nasır nedeni ile meydana gelen sarımsı rengin edeni, kalın deri katmanının cilde pembemsi rengini veren kanı ya da kılcal damarları örterek sarımsı cilt görünümüne nedne olmasıdır. Nasırlar, çoğu zaman ağrıya neden olmaz vede tedavi gerektirmez. Bununla birlikte, nadir durumlarda ağrıya yol açan ya da görünümü rahatsız eden nasırlar için, bir dermatoloji bölümüne başvurabilirsiniz. Yazımızın devamına giderek ayak sararması nedenleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Ayak Sararması Hangi Hastalığın Belirtisi?

Ayak Sararması Nedenleri

Sarılık ve Anemi,
Zerdeçal,
Karotenemi,
Nasır.

Sarılık, cildin vede mukuza zarının sarardığı durum için kullanılan tıbbi bir terimdir. Bilirubin normal kan seviyelerinin üzerine çıktığında oluşmaktadır. Bilirubin, safrada yer alan vede karaciğer fonksiyonunun bir göstergesi olarak görev yapan sarı pigmenttir. Sarılık nedeni ile ayaklarınızın rengi serımsı hale geldi ise, muhtemelen bu renk değişimi yalnızca ayak üstü ya da tabanlarınız ile sınırlı değldir. Sarılık olarak meydana gelen sararmanın yalnızca ayaklarda oluşması beklenen durum değildir. Sararmaya nedne olan bir başka faktör de, anemi hastalığıdır. Yalnız bu durumda renk parlak sarı değil, soluk sarı olmaktadır. Bu durum kırmızı hücrelerdeki hemoglobin konsantrasyonu normalin altına düştüğünde olmaktadır. Anemide genellik ile yorgunluk vede halsizlik gibi eşlik eden başka semptomlarda bulunmaktadır. Anemi vede sonucunda demir eksikliği olup olmadığı sağlık kuruluşlarında yapılan basit kan testi ile beli olmaktadır. Bu durumda, hekiminiz demir takviyeleri tavsiye edebilir ya da bazı besinlere öncelik vermeniz önerilmektedir.

Ayak Sararmasına Hangi Doktor Bakar
Ayak Sararmasına Hangi Doktor Bakar

Karotenemiye benzer biçimde, ciltte sararmaya neden olabilecek bir dğer rahatsızlıkta zerdeçaldır. Zerdeçalın ağızdan alınmasından sonra ciltte sarı renk değişikliğindne tıbbi literatürde söz edilmez. Bunun ile birlikte 2015 yılında yapılan klinik çalışma, aşırı zerdeçal tüketiminin ayaklarda sararmaya yol açabileceğini belirtmektedir. Çalışma kapsamında, 68 yaşındaki kadın incelemeye alınmıştır. 120 gün boyunca ise, günde 500 mg zerdeçal kökü alan kadının, kapsülleri almayı bırakmasından sonra ayak sararması kendiliğinden geçmiştir. Yalnız bu konuda yapılan çalışmalar sınırlıdır. Yalnızca tek bir klinik çalışma geneli yansıtmaz. Aşırı zerdeçal tüketiminin ayak sararmasına yol açabileceği ihtimali unutmamak lazım.

Ayak Sararması Hangi Durumlarda Tehlikeli?

Ayak tabanları vede avuç içlerinde meydana gelen sarılığın en yaygın nedeni, yüksek karotenoid seviyeleridir. Bu durum yüksek miktarda vede uzun süre boyunca karoten bakımından zengin gıdaları tükettiğiniz zaman meydana gelmektedir. Karotenoidler, bir çok meyve vede sebze türünde bulunan pigmentlerdir. Genellik ile sarı renkten sorumludurlar. Bu pigmenti barındıran gıdalar normal miktarda tüketildiğinde vücuttan idrar, ter ya da dışkı yolu ile atılırlar. Yalnız yüksek dozlarda ciltte sarımsı renk değişimine neden olabilmektedir. Karotenemiye neden olabilecek besinlerin daha az tüketilmesi ile, söz konusu ayak ya da el sarılığı kendiliğinden geçmektedir.

Ayak Sararmasında Ne Zaman Doktora Gitmeliyim?

Baş dönmesinde,
Nefes darlığında,
Göğüs ağrınızda,
Kanlı kusmanızda,
Şiddetli karın ağrınız olduğunda,
Dışkının kanlı ya da siyah olduğunu fark ettiğinizde,
Açıklanamayan biçimde cildinde morarma sorunları yaşandığında,
Zihin karışıklığı ya da uyuşukluk gibi bilişsel sorunlar yaşadığınızda,
Yüksek ateşinizde vakit kaybetmeden mutlaka sağlık kuruluşuna gitmenizde fayda var.

Ayak Sararması Ne Zaman Tehlikeli, eğer ki sizin ayak sararması ne zaman tehlikeli, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Ayak sararması ne zaman tehlikeli, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da ayak sararması ne zaman tehlikeli, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Ayak Altı Sertleşmesi Neden Olur?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed