Evde Kaktüs Yetiştirilir Mi? Evde Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılır? Kaktüs nasıl dikilir? Hakkında merak edilen bazı bilgileri, yazımızda ayrıntılı hazırladık.
Evde Kaktüs Yetiştirilir Mi? Evde Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılır?
Kaktüs bitkisi, ofiste, evinizde, mutfakta vede aklınıza gelecek her yerde büyümeye uygundur. Bu bitki dikenli yapısı ile dikkat çekmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için kaktüs nasıl dikilir? vede evde kaktüs bakımı nasıl yapılır? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Evde kaktüs yetiştirilir mi?
Genellik ile bir elin büyüklüğünde, yer kaplayan bu bitkiler, bakımı kolay vede zahmetsiz olması yönüyle bir çok iç vede dış mekanda süsleme amacı ile tercih edilmektedir. Çöllerden, günümüze ve evlerimize kadar giren kaktüsler, bakımı yapıldığında uzun süre canlılığını koruyabilmektedir. Çiçekli vede çiçeksiz kaktüs olarak 2 grupta bulunmaktadır. Çoğunlukla koyu vede yeşil rengi ile ilgili görürler. Yuvarlak şekli ile, hem sempatik hem de estetik süs bitkisidir. Dikensiz büyüyen kaktüs çeşitleri de son yıllarda sukulent ismi ile popüler olmuştur. Kaktüs bitkisinin dönem dönem toprak değişimi istediğini bilmeniz gerekmektedir. İlk toprak değişimini aldığınız gün yapmalısınız. Toprağı yenilemden önce saksının tabanında irili ufak çakıl taşları yerleştirebilirsiniz.
Eğerki çakıl taşlarının üzerine topral ekler iseniz, kökleri fazla sudan korumuş olursunuz. Bu durum da kaktüsün yararına olur. Kaktüs toprağı değişimi yapmak istediğiniz de, çok uzun zaman dilimlerinde yapabilirsiniz .Kaktüs bir kaç yılda bir yapılan toprak değişimlerine uygun bir bitkidir. Dilerseniz her yıl Nisan ayında, isterseniz de, 2 yılda bir Nisan ayında toprağını değişebilirsiniz. Toprak seçimini kalın kum karışımlı olan topraklardan yapabilirisniz. Torf vede pomzadan bir karışım elde edip bu toprağı da kullanabilirsiniz. Eğerki torf vede pomza kullandıysanız dönem dönem suni gübre vermeyi ihmal etmeyiniz. Kaktüs toprağının sıkıştırılmaması lazım. Gevşek yapılı bitki toprağı kullanılır ise, kaktüs kökleri daha rahat yayılır vede büyümektedir. Düzenli olarak ilave edilen suyun daha iyi emilmesi sağlanmaktadır. Yazımızın devamına giderek evde kaktüs bakımı ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Evde Kaktüs Bakımının Püf Noktaları Nelerdir?
Evde Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılır?
Kaktüs bitkisini aldınız ve eve geldiniz. Yeni bir saksıya aktarır iken öncelikle saksının tabanının delikli olması lazım. Çöl bitkisi olan kaktüs, suyu çok sevmez. Eğerki fazla su verir iseniz, saksıdaki deliklerden fazla olan suyu atacaktır. Saksının çok çok büyük olmasına da gerek yoktur. Köklerin rahat biçimde yerleşeceği boyutlarda kaktüs saksısı tercihi yapabilirsiniz. Eski saksıdan bir nebze daha büyük bir saksıda rahat biçimde canlılığını koruyabilmektedir.
Saksıda yetişmeye adapte olan kaktüsler, en çok 45 derece sıcaklıkta canlı kalabilmektedir. Kış soğuklarında da, -20 dereceye kadar kendini koruyabilmektedir. Saksıyı konumlandırır iken, rüzgardan uzak tutmanız gerekmektedir. Çok rüzgarda kalan bitkinin yaprakları sarsılıp zarar görebilmektedir. Yakıcı sıcaklıklarda da canlılığını kaybedebilmektedir. Doğal ortamından saksı ortamına geçtiği için sıcaklık vede konum dengelenmelidir. Eğerki aldığınız kaktüs ebat olarak çok küçük ise, evde kullanmadığınız kupa ve fincanları saksı olarak değerlendirebilirsiniz. Özellikle de geri dönüşüme katkı olması amacı ile, sıfır atık anlayışına uygun olarak kırılmış kupalarınızı kullanabilirsiniz. Kaktüsleri fincanlara ekerek, yeni yerlerinde büyümesini sağlayabilirsiniz.
Evde Kaktüs Nasıl Dikilir?
Kaktüs dikimi için, saksının tabanına çakılları yerleştiriniz. Çakılların üzerine tercih ettiğiniz toprağı ilave edinz. Saksının yarısına kadar gelseniz yeterli olur. Şimdi kaktüsü toprağın üzerine yerleştiriniz. Kalan toprakları da çiçeğin etrafına doldurunuz. Her çiçekte olduğu gibi, kaktüse de can suyunu vermeniz gereklidir. Toprağın nemini kontrol edip, yeteri kadar can suyu vermelisiniz. İçme suyu ile can suyunu verebilirsiniz. Dikilen kaktüse gübre verirseniz, canlılığını daha uzun süre korumaktadır. Eğerki tohum alıp yetiştirmek istiyorsanız, kaktüs tohumu satın alarak dikim işlemini yapabilirsiniz.
Kaktüs sulama işlemini yaparken öncelik ile toprağın nemini analiz etmeniz lazım. Sadece görülen yerlerin değil, iç kısımların da kuru olması önemlidir. Sulamak istediğinzide toprağın yüzeyinin kuru olmasına dikkat ediniz. Daha sonra uzun bir kürdanla toprağı test ediniz .Eğerki kuruduğunu hissediyorsanız, gönül rahatlığıyala sulayabilirsiniz. Kökleri sudan uzak tutmanızda fayda vardır. Toprakların sulanması bu noktada önemlidir. Sulama periyoduna dikkat ederek, bitkinin ömrünü koruyabilirsiniz. Yaz sıcaklarında haftada 2 kez su isteyen kaktüs, kış soğuklarında haftada 1 kez sulama ile yaşayabilir. Sulamadan önce sıaksı tabağında su var ise, suyun dökülmesi gerekir. Aksi halde çürümeye neden olabilir. Can suyunu verdiğiniz bitkilerin tabağında eski suyun kalmamasına dikakt etmelisiniz. Bakteri oluşmasını önlemek adına, bu adıma oldukça dikkat etmelisiniz. Ufak saksılardaki kaktüsleri sulamak için, suyu sprey ile verebilirsiniz. Böylelikle ufak köklerin çok su almasına engel olup çürümenin önüne geçmiş olursunuz. Kaktüslerin düzenli sulanması sonucunda, daha verimli biçimde büyüdüğünü görebilirsiniz.
Evde Kaktüs Yetiştirilir Mi, eğer ki sizin evde kaktüs yetiştirilir mi, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Evde kaktüs yetiştirilir mi, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da evde kaktüs yetiştirilir mi, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Diz Kararması Nasıl Geçer?