Safra Kanalı Tıkanıklığı Nasıl Anlaşılır? Safra Kanalı Tıkanıklığı Belirtileri, Safra kanalı tıkanırsa ne olur? Hakkında merak ettiğiniz bazı bilgiler.
Safra Kanalı Tıkanıklığı Nasıl Anlaşılır? Safra Kanalı Tıkanıklığı Belirtileri
Karnın sağ üst kısmında karaciğerin hemen altında yer alan armut biçimindeki organa safra kesesi denir. Bağırsaklara salgıladığı sarı-yeşil renkteki safra ile, vücudun sindirim işlevlerine önemli katkı sağlamaktadır. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için safra kanalı tıkanıklığı belirtileri vede safra kanalı tıkanırsa ne olur? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Safra kanalı tıkanıklığı nasıl anlaşılır?
Safra kesesi, karnın sağ bölgesinde, karaciğerin hemen altında yer alan küçük, içi boş organdır. Karaciğer her gün, 1 litreye kadar sarı-yeşil ile kahverengimsi safra sıvısı üretir vede bu safta kanallarından safra kesesine akmaktadır. Orada safra kalınlaştırılır vede depolanmaktadır. Safra, safra kesesinden koledok yolu ile ince bağırsağa taşınmaktadır. Burada yiyeceklerden yağları ayırır vede böylelikle bağırsaklardan emilmesine yardımcı olmaktadır. Safra böylelikle özellikle yağlı yiyeceklerin sindirimini desteklemektedir. Safranın bileşenleri su, tuzlar, kolesterol, yağlar vede bilirubin gibi pigmentlerdir. Bilirubin, kırmızı kan hücreleri parçalandığında karaciğerde üretilmektedir. Safra kesesi tıkanıklığı, safra kanalları tıkandığında oluşmaktadır. Bu, safra girişini ya da çıkışını önlemektedir. Ana neden ise, safra taşlarıdır. Yazımızın devamına giderek safra kanalı tıkanıklığı belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ulaşabilirsiniz.
Safra Kanalı Tıkanıklığı Neden Olur?
Safra Kanalı Tıkanıklığı Nedenleri
– Safra kanallarının, bakteriler ile enfeksiyonunun sonucu,
– Safra kesesi muayenesi esnasında meydana gelebilecek, safra kanallarında bir yaralanma,
– Safra kanalları, safra kesesi ya da pankreasın akut ya da kronik iltihabı,
– Karın yaralanmaları,
– Hem safra kesesinde, hem de safra kanallarında safra taşları vede safra çamuru.
Nadiren, safra kesesi tıkanıklığına, doğuştan yatkınlık bulunmaktadır. Mesela; LPAC sendromunun genetik nedenleri gibi. LPAC, ingilizce low phospholipid-associated cholelithiasis teriminin kısaltılmış halidir. Bu sendromu olan hasta kişilerde, kolesterol safra taşları genç yaşta daha sık meydana gelmektedir. Safra kesesi taşı olan bir çok kişi, çok az rahatsızlık hissederken ya da hiç rahatsızlık duymaz iken, safra kesesinin tıkanması genellik ile genel rahatsızlığa vede orta ila şiddetli ağrıya neden olmaktadır. Bunlar sağ üst karın kısmında meydana gelir vede sağ omuza ya da sırta yayılabilmektedir. Bu ağrı genellik ile ani nöbet şeklinde ya da kramp benzeridir. Bu neden ile biliyer kolik olarak da isimlendirilmektedir. Ağrının kademeli olarak artması vede en az 30 dakika sürmesi tipik olmaktadır. Bir kaç saat sonra tamamen kaybolana kadar tekrar azalmaktadır. Bu tür kolikler aralıklar ile meydana gelir, her gün olması şart değildir.
Safra Kanalı Tıkanıklığı Semptomları
– Gaz,
– Mide bulantısı,
– Kusma,
– Terleme,
– Ateş,
– Kilo kaybı,
– Gıda intoleransı, özellik ile yağlı vede baharatlı gıdalar.
Safra Kanalı Tıkanıklığı Risk Faktörleri
– Genetik yatkınlık, safre kesesi hastalıklarının ailede sıklıkla görülmesi,
– Seks hormonu östrojen içeren, doğum kontrol hapları kullanmak,
– Hamilelik,
– Cinsiyet, safra kesesi bozuklukları kadında erkeklere göre daha sık görülür,
– Kolesterol gibi kandaki belirli faktörlerin artan seviyesi,
– Safra kesesi ya da safra kanallarının mevcut iltihabı,
– Tip 2 diyabet gibi kronik hastalıklar,
– Uzun süreli yapay beslenme,
– Fazla kilo kaybı,
– Aşırı kilo vede adipozite,
– Yüksek kalorili, düşük lifli diyet,
– Az fiziksel aktivie.
Safra Kanalı Tıkanıklığı Tedavi Edilir Mi?
Safra kesesi tıkanıklığında, bazı durumlarda safra kesesinin önünde ya da içinde çok fazla sıvı birikmektedir. Tedavi edilmez ise, bu durum safra kanalları, safra kesesi ya da pankreasta akut ya da tekrarlayan iltihaplanmaya yol açabilmektedir. Kronik enflamasyon ya da irin birikimi gibi karaciğer hastalıkları da riski artırmaktadır. Düzenli fiziksel aktivite, safra kesesi tıkanıklığını önleyebilmektedir. Dengeli vede sağlıklı beslenme vede normal vücut ağırlığını korumak da aynı derecede yararlı olmaktadır.
Tıkalı safra kesesi genellik ile tedavi edilmesi gereken sorunlara yol açabilmektedir. Bu özellik ile safra kanalları, safra kesesi ya da diğer organlar iltihaplanmış ise geçerli olmaktadır. Tedavi için ilaçlar, endoskopik işlemler ya da cerrahi müdahaleler tercih edilmektedir. Diklofenak gibi iltihap önleyici ağrı kesiciler ağrıya karşı yardımcı olmaktadır. Hekimler, aktif bileşen ursodeoksikolik asit ile safra kesesindeki küçük safra taşlarını ya da birikintileri çözmeye çalışabilmektedir. safra kesesinin sağlıklı olması vede iyi çalışması oldukça önemlidir. Bakteriler safra kesesi ya da safra yollarında iltihaplanmaya neden olmuş ise, tedavide uygun antibiyotikler kullanılmaktadır.
Safra yolu taşları genellik ile, endoskopik retrograd kolanjiyografi yolu ile çıkarılmaktadır. Esnek bir tüp ya da ince bir metal tüp ağızdan, mideden vede ince bağırsaktan safra kanallarına itilmektedir. Daha sonra bir kontrast madde enjekte edilmektedir. Bu, safra kanallarının röntgen muayenesinde görünür gale getirilmesini sağlamaktadır. Safra kesesi hala taş içeriyor ise, komplikasyonları önlemek adına, daha sonra ameliyat ile çıkarılabilmektedir. ERC, 100 kişiden yaklaşık olarak 5 ila 10’unda pankreas iltihabı ya da safra kanalı vede gastrointestinal sistem yaralanmaları gibi komplikasyonlara yol açar.
Safra Kanalı Tıkanıklığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Safra kesesi genellik ile tıkandıktan ya da iltihaplandıktan sonra ameliyat ile çıkarılmaktadır. Bu işleme kolesistektomi denmektedir. Hekimler, genellikle safra kesesini karın duvarındaki küçük açıklıktan çıkarnaktadır. Safra kesesi iltihaplanırsa ya da şiddetli ağrı var ise, tanıdan 24 ila 72 saat sonra kolesistektomi yapılmaktadır. Bazı durumlarda safra kesesinin tıkanması için, hiçbir neden bulunamayabilmektedir. Bununla birlikte, ciddi vede tekrarlayan şikayetler meydana gelebilmektedir. Bu durumda da uzman doktorlar sıklıkla safra kesesini çıkarmaktadır.
Safra Kanalı Tıkanıklığı Nasıl Anlaşılır, safra kesesinin tıkanması, karaciğerin işlevini de etkiliyor ise, sarı cilt ya da sarı mukoza vede koyu renkli idrar gibi sarılık belirtileri de bulunmaktadır. Eğer ki sizin safra kanalı tıkanıklığı nasıl anlaşılır, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Safra kanalı tıkanıklığı nasıl anlaşılır, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da safra kanalı tıkanıklığı nasıl anlaşılır, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Pankreas Kuyruk Kanseri Belirtileri Nelerdir?