Bademcik Enfeksiyonu Nedenleri Nelerdir? Bademcik Enfeksiyonu Nedir?, Bademcik enfeksiyonu belirtileri, hakkında merak ettiğiniz bazı bilgileri derledik.
Bademcik Enfeksiyonu Nedenleri Nelerdir? Bademcik Enfeksiyonu Nedir?
Bademcik enfeksiyonu, bademciklerin iltihaplanmasıyla meydana gelmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için bademcik enfeksiyonu belirtileri vede bademcik enfeksiyonu nedir? İle ilgili sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Bademcik enfeksiyonu nedenleri nelerdir?
Bademcikler, boğaz arkasında bulunan lenfoid doku yumrularıdır. Bağışıklık sistemi için önemli rol oynayan bademcikler, değişik mikroorganizmalar tarafından enfekte olabilirler. Bu durum ise, en sık viral ya da bakteriyel nedenler ile meydana gelmektedir. Viral enfeksiyonlar genellikle soğuk algınlığı vede grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanır iken, bakteriyel enfeksiyonlar da streptokok ismi verilen bakteri türünden kaynaklanmaktadır. Bu ise streptokok boğaz enfeksiyonu olarak bilinmektedir. Yazımızın devamına giderek bademcik enfeksiyonu nedenleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Bademcik Enfeksiyonu Neden Olur?
Bademcik Enfeksiyonu Belirtileri
– Yutma güçlüğü,
– Boğaz ağrısı,
– Kızarmış ve şişmiş bademcikler,
– Ağız kokusu,
– Öksürük,
– Ateş,
– Baş ağrısı,
– Boyun lenf düğümlerinde şişlik.
Bademcik enfeksiyonu belirtileri eğerki sizde görünüyor ise, bir hekime başvurmanızda ve tedavi için gerekli muayeneler yapılmasında fayda var. Hekim muayene ederek, semptomlara vede fiziksel bulgulara dayanarak hastalığın nedenini belirleyebilir vede uygun tedavi yöntemini tavsiye edebilir. Bademcik enfeksiyonu tedavisi genellikle dinlenme, sıvı tüketimi, ağrı kesiciler vede antibiyotikler gibi duruma bağlı olarak değişebilmektedir. Bakteriyel enfeksiyonlar, özellikle streptokok enfeksiyonları, tedavi edilmediğinde ciddi komplikasyonlara yol açabileceği için zamanında vede uygun tedavi oldukça önemlidir.
Bademcik enfeksiyonu, iltihaplanmaya vede şişmeye neden olabilmektedir. Bu durumun bir çok nedeni olabilmektedir. Bunların başlıcaları;
– Mantarlar,
– Bakteriler,
– Virüsler,
– Hava kirliliği,
– Bağışıklık sisteminin zayıflığı,
– Kişisel temas,
– Mevsim,
– Sigara dumanı.
Sigara dumanına maruz kalmak, bademcik enfeksiyonu hastalığına yatkınlığı artırabilmektedir. Kış aylarında soğuk vede kuru hava nedeni ile bu hastalık daha yaygın olabilmektedir. Enfekte kişiler ile yakın temas enfeksiyonların bulaşmasına neden olabilmektedir. Kirli hava solunum yolu enfeksiyonlarına yatkınlığı artırabilir vede bademcikleri etkileyebilmektedir. Zayıf bağışıklık sistemi, bademciklerin enfeksiyonlara karşı direncini azaltabilir vede enfeksiyon riskini artırabilmektedir. Nadir rastlanan bir neden olmasına rağmen, mantarlar da bademcik enfeksiyonuna neden olabilmektedir. Streptokok ismi verilen bakteriler, bademciklerin enfekte olmasına vede bademcik iltihabına yol açabilmektedir. Streptokok enfeksiyonu, bademciklerin üzerinde beyaz ya da sarı lekeler vede iltihaplanma ile belirgin olabilmektedir. Bademcik enfeksiyonu genellik ile soğuk algınlığı vede grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan virüsler tarafından tetiklenmektedir.
Bademcik enfeksiyonda tedavi teknikleri, hastalığın nedenine vede şiddetine bağlı olarak farklılık göstermektedir. En yaygın tedavi teknikleri arasında sıvı alımı, dinlenme, ağrı kesiciler vede ateş düşürücüler, antibiyotikler, gargara, antiseptik pastiller ya da spreyler, topikal ağrı kesiciler, ilaç destekli tedaviler bulunmaktadır. Enfeksiyon esnasında vücut, enfeksiyon ile savaşmak için enerji harcamaktadır. Dinlenmek, bağışıklık sisteminin enfeksiyon ile daha etkin mücadele etmesine yardımcı olmaktadır. Bol miktarda su tüketmek, vücudu hidrate eder vede toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olmaktadır.
Bademcik Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?
Bademcik enfeksiyonunda doktorun önerdiği dozlarda ağrı kesiciler ya da ateş düşürücüler alınabilir. Yalnız çocuklara aspirin verilmemelidir. Çünkü reye sendromu riski bulunmaktadır. Tuzlu su ile gargara yapmak, baoğazdaki ağrıyu vede iltihabı azaltmaya yardımcı olabilmektedir. Boğaz ağrısını hafifletmek adına eczanelerde bulunan antiseptik pastiller ya da spreyler tercih edilebilir. Topikal ağrı kesiciler, boğazdaki ağrıyı hafifletmeye vede rahatlatmaya yardımcı olabilmektedir.
Beta mikrobundan dolayı meydana gelen bademcik enfeksiyonu 10 günlük antibiyotik tedavisiyle gerilemektedir. Tedavi edilmez ise, ileride romatizmal kalp hastalığı veya nefrit oluşma riski bulunmaktadır. Ağrının giderilmesi, ateşin düşürülmesi, yeterli sıvı alımı vede dinlenme de tedaviyi tamamlamaktadır. Bademcik şişmesi genellik ile bir hastalık değil semptomdur. Genellikle enfeksiyon sonucunda görülmektedir. Bu enfeksiyonlar virüs veya bakteri kaynaklı olabilmektedir. Boğaz enfeksiyonlarının ortalama %70’i virüs kaynaklı rastlanmaktadır. Bademcik şişmesi aslında tonsilit denen, bademcik iltihabının neden olduğu durumlardan biridir.
Bademcik Enfeksiyonu Nedenleri Nelerdir, bademcik enfeksiyonu ciddi olabilir vede evde tedavi edilemeyebilir. Eğerki şiddetli ağrı, yüksek ateş, nefes alma güçlüğü, boyunda şişlik gibi belirtiler var ise, vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna gitmenizde fayda var. Uzman hekim hastalığın nedenini belirleyecek vede uygun tedaviyi reçete ederek gerekli önlemleri alacaktır. Eğer ki sizin bademcik enfeksiyonu nedenleri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Bademcik enfeksiyonu nedenleri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da bademcik enfeksiyonu nedenleri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Premenstrüel Sendrom Belirtileri Nelerdir?