Diz Kapağı Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Diz Kapağı Ağrısı Nedenleri Nelerdir? Diz Kapağı Ağrısı Nasıl Geçer?, Diz kapağı ağrısı hangi hastalığın belirtisi ile ilgili bilmeniz gerekenleri derledik.

Diz Kapağı Ağrısı Nedenleri Nelerdir? Diz Kapağı Ağrısı Nasıl Geçer?

Diz Kapağı Ağrısı Nedenleri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Diz Kapağı Ağrısı Nedenleri Nelerdir

Diz kapağı ağrısı günümüzde nerede ise her kişinin başına gelebilecek rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için diz kapağı ağrısı hangi hastalığın belirtisi ve diz kapağı ağrısı nasıl geçer? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Diz kapağı ağrısı nasıl geçer?

Diz kapağının aşırı derece yük altında sürekli kullanılması ile, eklemde yer alan kıkırdak dokunun aşınması veya tamamen yok olarak kemiğe zarar vermesi ile meydana gelen osteoartrit, travma vede yaralanmalar, pozisyonel olarak diz kapağının kayması, diz kapağında yer alan tümörler, enfeksiyon, yağ dokusunun veya tendonların iltihaplanması, plika ismi verilen dokuların yıpranması gibi bir çok durum diz kapağı ağrısına neden olmaktadır. Hastalığın tipine göre ağrının şiddeti vede şekli farklılık göstersede, diz kapağı vede diz eklemi etrafında hissedilmektedir. Diz kapağı ağrısı tedavisi de, yine hastalığın kesin teşhisi sonrası uzman doktor tarafından planlanmaktadır. Bazı durumlarda cerrahi müdahale önem taşımaktadır. Diz kapağı ağrısı aslında her insanın başına gelebilecek rahatsızlıklardandır. Gün içinde sürekli yapılan yürüme, kalkma ve koşma gibi aktivitelerin yanında, vücudun tüm ağırlığını taşıyan diz eklemi oldukça büyük baskılara maruz kalmaktadır.

Diz kapağı ağrıları çoğunlukla yorgunluk, aşırı kullanım, zorlanma, yaşlılık, travmalar, pozisyonel kaymalar vede diğer hastalıklara bağlı olarak gelişmektedir. Tek bir nedeni olmayan diz ağrılarının kesin tanısı, hasta kişinin öyküsü, fizik muayenesi vede gereli görüldüğü durumlarda radyolojik görüntülemeler sonucunda konulmaktadır. Ağrının spesifik hareketlerde mi, istirahat sırasında mı yoksa yoksa sürekli mi olduğu da tanı olarak oldukça önemlidir. Bu yüzden doktor ile görüşür iken, öykünün doğru vede net bir biçimde anlatılması sonra derece önem taşımaktadır. Yazımızın devamına giderek diz kapağı ağrısı nasıl geçer, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Diz Kapağı Ağrısı Kaç Günde Geçer?

Diz Kapağı Ağrısı Hangi Hastalığın Belirtisi

Diz kapağı ağrısı bazı durumlarda kondromalazi patella, yani sinema belirtisine işaret etmektedir. Diz kapağının arka tarafında yer alan eklem kıkırdağı diz kapağının eklem oluğunda rahatça hareket etmesini sağlamaktadır. Bu kıkırdakta oluşan hasarlanmada dizin ön tarafında ağrı hissedilmektedir. Bu ağrı karakterize olarak merdiven kullanımı vede dizin 90 derece bükülü olduğu pozisyonlarda meydana gelmektedir. Bu nedenle de sinema belirtisi ismi verilmektedir.

Diz kapağında sürtünme sesi vardır. Yalnız bu tipik belirti değildir. Yük altında geçici olarak dizde boşalma, hareket kısıtlılığı vede kilitlenme görülebilmektedir. Fizik muayene sırasında sık olarak rastlanmasa da şişlik görülebilmektedir. Ağrının olmaması hastalığı ekarte ettirmese de, çoğunlukla dizin bükülerek yapıldığı işlerde ağrı artmaktadır. Hasta kişi uzun süre oturduktan sonra ayağa kalkmaya çalıştığında ağrı oluşur veya artar vede çıtırdama sesi duyulabilmektedir. Ses, kıkırdağın yumuşaması, yırtılması veya hasarlanmasından kaynaklanmaktadır. Ayrıntılı öykü vede fizik muayene sonrası doktor gerekli gördüğü durumlarda ek radyolojik tetkikler isteyebilmektedir. Eğer eşlik eden patolojik bir durum var ise teşhis konulmaktadır. Tedavide ilk basamak olarak, pozisyon önerileri vede ilgili kas gruplarının kuvvetlendirilmesi için egzersiz tavsiye edilmektedir. Yalnız hastalık ileri evrede ise ilaç tedavi uygulanarak, kıkırdak dokunun yıpranmaya devam etmesi durdurulmaya çalışılmaktadır. Hasalanmayı azaltmak adına, dize enjeksiyon uygulanabilmektedir. Gerekli durumlarda artroskopik cerrahi müdahalerde bulunulmaktadır.

Diz kapağı ağrısının bir diğer nedeni ise, diz kapağının pozisyonel olarak kayması sonucu meydana gelmektedir. Diz kapağı kayması sıklıkla oturarak çalışan bireylerde rastlanmaktadır. Kadınlara oranla erkeklerde daha sık görülen bu durum çoğunlukla bağdaş kurarak oturanlarda görülmektedir. Bu oturuş biçiminde diz kapağı dışa doğrı kaymaktadır. Sürekli yapıldığında diz kapağında yer alan kıkırdak yıpranarak ağrılara neden olmaktadır.

Diz Kapağı Ağrısı Neyin Belirtisi?

Diz kapağı kayması, sıklıkla bacak bacak üstüne atarak oturan vede uzun süre bu pozisyonda hareketsiz kalan bireylerde de görülmektedir. Hastalar genellik ile merdiven inip çıkarken, çömelip kalkarken, koşarken vede uzun süre otururken ağrı hissederler. Bazı durumlarda diz kapaklarında morluk vede şişme de görülebilmektedir. Bunun yanında hareket sırasında gıcırdama hissi vede dizin kilitlenmesi, kişinin kendi ağırlığını taşıyamaması vede boşalma hissi de görülebilmektedir. Ortopedi doktorunun önerdiği tedavi şekilleri ile hasta kişi tamamen iyileşebilmektedir. Hastalığın derecesine göre, egzersiz, diz korsesi, fizik tedavi veya ameliyat önerilmektedir. Eğerki hasta kişi erken dönemde başvurmuş ise ağrıyı azaltıcı vede kıkırdak dokuyu güçlendirici ilaç vede egzersiz programı önerilmektedir. İlerlemiş vakalarda da artroskopik cerrahi ile diz kapağı yerine oturtulur vede yıpranan dokular temizlenmektedir. Ameliyatın durumuna göre hasta kişi 3 ila 4 hafta sonra günlük normal hayatına dönebilmektedir. Gerekli durumlarda diz protezi de uygulanabilmektedir.

Diz Kapağı Ağrısı Nedenleri Nelerdir

Diz kapağı dizin ön tarafında yer alan bir oluğun üzerinde bulunan yassı bir kemiktir. Diz kapağının bu oluk üzerinde rahatça hareket edebilmesi adına, her iki yüzey de kıkırdak doku ile kaplıdır. Bu bölgedeki kıkırdakların zaman içinde aşınması, eklemin de deforme olmasına neden olmaktadır. Bu duruma patellofemoral artroz yani, diz kapağı kireçlenmesi denmektedir. Hastalar genellikle diz kapağında hassasiyet vede ağrı şikayeti ile doktora başvurulmaktadır. Bunun yanında merdiven inip çıkma, çömelip kalkma, ayağa kalkarken vede bazı durumlarda yürürken de ağrılar artış gösterebilmektedir. İleri evrelerinde dizlerden gelen gıcırdama vede sürünme sesleri diğer insanlar tarafından da duyulabilmektedir.

Diz Kapağı Ağrısı Ne Zaman Tehlikeli
Diz Kapağı Ağrısı Ne Zaman Tehlikeli

Diz kapağı kireçlenmesin de evreler halinde ilerleyen hastalıktır. Önceleri kıkırdak dokusunda yumuşama görülür iken, ilerleyen aşamalarda kemik üzerinde bulunan kıkırdak dokunun tamamen yok olduğu da görülebilmektedir. Bu yüzden tedavi yaklaşımı da hastalığın evresine göre belirlenmektedir. Hastalığın erken dönemlerinde gerekli ise kilo verme, egzersiz önerilir iken, ileri aşamalarda ilaç tedavisi veya cerrahi müdahale gerekebilmektedir. Cerrahi müdahale ile eklem yüzeyi düzleştirilir, gerekli ise kıkırdak nakli veya eklem protezi uygulanabilmektedir.

Diz Kapağı Ağrısı Kaç Günde İyileşir?

Diz kapağı tendiniti de, diz kapağı ağrısına neden olmaktadır. Diz kapağının altında yer alan kas kirişlerinin, yani tendonların iltihaplanması sonucu meydana gelmektedir. Genel olarak yoğun sporr yapan kişilerde rastlanmaktadır. Koşu vede zıpmala aktivitelerinin yoğun olduğu basketbol gibi sporları yapan bireylerde, direkt alınan darbeler veya zorlayıcı vede tekrarlayıcı travmalar sonucu meydana gelmektedir. Diz kapağının alt kısmında hassasiyet vede ağrı hissedilmektedir. Squat hareketlerinde, uzun süre oturduktan sonra ayağa kalkıldığında, merdiven inip çıkarken vede tekrarlayan aktivitelerde ağrı hissedilmektedir.

Hastalık, başlangıç döneminde belirti göstermediğinden, radyolojik görüntülemelerde de bulgular normal olabilmektedir. Genellikle bulgulara ağrının yanı sıra, şişlik de eşlik edebilmektedir. Akut gelişen durumlarda istirahat, şikayetlerin azalmasını sağlar. Yalnız sorunu ortadan kaldırmaya yetmez. Ortopedi vede travmaoloji uzmanı tarafından fizik muayene, öykü vede gerekli durumlarda radyolojik görüntülemeler ile tanısı konmaktadır. Tedavisi hastalığın evresine göre şekillenmektedir. Ameliyat sonrası çoğunlukla spora geri dönülmektedir.

Diz Kapağı Ağrısı Nedenleri Nelerdir, diz ağrılarının bir çok değişik nedeni olabilmektedir. Bu yüzden böyle bir şikayetiniz bulunuyor ise, ortopedi uzmanı doktoruna başvurmak, erken tanı vede hızlı tedavi için oldukça önemlidir. Eğer ki sizin diz kapağı ağrısı nedenleri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Diz kapağı ağrısı nedenleri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da diz kapağı ağrısı nedenleri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Spiral Nasıl Takılır?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed