Akciğer Sulanması Belirtileri Nelerdir?

Akciğer Sulanması Belirtileri Nelerdir? Akciğer Sulanması Nasıl Geçer?, Akciğer sulanması nedenleri ile ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri derledik.

Akciğer Sulanması Belirtileri Nelerdir? Akciğer Sulanması Nasıl Geçer?

Akciğer Sulanması Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Akciğer Sulanması Belirtileri Nelerdir

Plevra, göğüs boşluğunu çepeçevre saran zarlardan oluşmaktadır. Aynı zamanda akciğerin dış bölgesinde de bulunur. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için akciğer sulanması nasıl geçer? ve akciğer sulanması nedenleri ile ilgili soruların cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Akciğer sulanması belirtileri nelerdir?

Akciğer sulanmasında, plevra boşuluğu akciğerin solunum sırasında rahatça hareket edebilmesi için, kaygan sıvı ile kaplanmaktadır. Yaklaşık olarak 20 mL ölçüsündeki sıvı, akciğerde yer alan plevra zarından salgılanır vede göğüs boşluğundaki zarlardan geçerek emilim sürecini tamamlamaktadır. Böylelikle akciğerin normal biçimde çalışması kolaylaşmaktadır. Plörezi, zarlar arasında dolaşan sıvının salınım miktarının artması veya emilimin normal düzeyde olmamasına bağlı olarak, plevra boşluğunda meydana gelen sıvı artışı sonucu gerçekleşmektedir. İnsanlar arasında akciğerin su toplaması olarak da bilinen, bu hastalığın tıptaki diğer karşılığı da plevral efüzyondur. Yazımızın devamına giderek akciğer sulanması belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Akciğer Sulanması Nasıl Geçer?

Akciğer Sulanması Belirtileri

Akciğer sulanması belirtileri arasında, en sık rastlanan unsur, göğüs kafesinin yan kısmında oluşan şiddetli ağrıdır. Plevral boşlukta biriken fazla sıvı, miktarına göre bir süre sonra göğüs kafesine baskı yapmaya başlamaktadır. Bu durum ise özellik ile hareket sırasında hastayı rahatsız eder. Göğüsteki ağrının yanı sıra anlık gerçekleşen nefes darlığı da, plörezi belirtileri arasında yer almaktadır. Meydana gelen sıvının özellikle uyku sırasında akciğer sıkışması, nefes alıverişinde hastaya sıkıntı yaratır. Bununla birlikte nefes darlığı esnasında, plevra boşluğunda çıkan sürtünme sesi de, sıvı birikmesine işaret olabilmektedir.

Her hasta da olduğu gibi, plörezinin de erken teşhis edilmesi, hastalığın tedavi sürecinin sağlıklı şekilde sürdürülmesi adına oldukça önem taşımaktadır. Akciğerde sulanma genellik ile başka bir hastalık tetiklediği için, plörezi tek başına ölümcül risk taşımamaktadır.

Akciğer Sulanması Nedenleri

Vücutta plörezi hastalığının meydana gelmesi, bir çok dışsal faktör neden olabilir. Akciğer sulanması nedenleri konusunda verem hastalığı ilk baş nedenler arasındadır. Verem hastalığının bir etkisi olarak, plevra boşluğunda gerekenden daha fazla sıvı birikmesi oluşur vede bundan dolayı plörezi görülebilmektedir. Akciğer kanserinde akciğeri saran plevranın kanserli hücrelerin istilasına uğraması, plevra duvarını zayıflatmaktadır. Bundan dolayı emilen sıvının miktarı azalır vede plevra boşluğundaki sıvı artmaktadır. Bu yüzden akciğer sulanması kanser nedeniyle meydana gelebilmektedir. Bakteriler sonucu vücutta tespit edilen enfeksiyonlar da, plörezi hastalığının kaynağı olabilmektedir. Zattüre gibi solunum yolu hastalıkları, akciğer embolisi vede asbest gibi zararlı maddelerin solunması da, akciğeri zayıflatıp vücutta plörezi meydana gelmesine neden olmaktadır.

Akciğer Sulanması Kaç Günde iyileşir
Akciğer Sulanması Kaç Günde iyileşir

Akciğer sulanması tedavisinde, akciğerin nedne sulandığını öğrenmek, doğru tedavi yöntemi belirleme konusunda oldukça önem taşımaktadır. Plörezinin oluşmasına neden olan durum, enfeksiyon kaynaklı oluşması durumunda antibiyotik takviyeli ilaç tedavisiyle hastalık kolay biçimde iyileşmektedir. Verem hastalarında da, plörezii giderecek ilaç tedavisi, uzman hekimin de görüşü alınarak ana tedaviyi destekleyecek şekilde uygulanmaktadır. Kalp yetmezliği görülen hasta kişilerde de, idrar sökücü ilaçlar tedavi için tercih edilmektedir.

Akciğer Sulanması Nasıl Tedavi Edilir?

Akciğer sulanması, akicğer kanseri gibi daha ağır hastalıklarda rastlanan plörezinin tedavisi, onkoloji biriminin tavsiyesi ile gerçekleşmektedir. Hastalığın ileri safhalarında gerçekleşen drenaj, plöridez vede dekortikasyon gibi cerrahi müdahaleler ile akciğer duvarında biriken fazla suyun tahliyesi sağlanmaktadır. Kanserli hücrenin plevra duvarına yerleşmesi durumunda da, cerrahi operasyon ile plevradaki kalınlaşma temizlenerek, her iki plevral yaprağın yapışarak tekrar sıvı birikmesine engel olmaya çalışabilmektedir.

Akciğer Sulanması Belirtileri Nelerdir, akciğer sulanması tedavi süreci, plöreziyi tetikleyen hastalığın tehlike durumuna göre farklılık göstermektedir. Akciğer sulanması tedavisinde tercih edilen ilaçlar yardımı ile, bu süreç günler ile ifade edilir iken, cerrahi müdahale gerektiren tedavi de daha uzun sürebilmektedir. Eğer ki sizin akciğer sulanması belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Akciğer sulanması belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da akciğer sulanması belirtileri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Kalça Çatlağı Nasıl Geçer?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed