Servisit Belirtileri Nelerdir? Servisit Nasıl Tedavi Edilir?, Servisit nedir? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri yazımızda hazırladık.
Servisit Belirtileri Nelerdir? Servisit Nasıl Tedavi Edilir?
Diğer adı ile rahim ağzında yara olarak bilinen servisit, en sık karşılaşılan jinekolojik sorunlardan biridir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için servisit nedir? vede servisit nasıl tedavi edilir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Servisit belirtileri nelerdir?
Kadınların yarısından fazlası, hayatlarının bir döneminde servis hastalığına yakalanmaktadır. Yaşı ne olursa olsun, cinsel yönden aktif her kadın servisit için uygun adaydır. Kasık ağrısı vede vajinal akıntısı olan kadınların çoğunda başka bir hastalık ile bir arada veya tek başına mutlaka servisit hastalığı bulunmaktadır. Servisit iltihabı, vücudun normal çalışan savunma mekanizmalarının bir sonucudur. Herhangi bir dokuda yaralanma, irritasyon veya enfeksiyon olduğunda beyaz kan hücreleri yani, akyuvarlar o bölgeye göç ederler vede bu bölgedeki kan akımı artmaktadır. Bu olay servisitte olduğunda, normalde açık pembe olan servisit kızarır vede şişmektedir. bu durum muayenede yara şeklinde görülebilmektedir. Servisit tanısı genelde jinekolojik muayene ile konsa da, tanıdan emin olmak vede ayrıcı tanı yapabilmek adına bazı ek tetkikler gerekmektedir. Yazımızın devamına giderek servisit belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Servisit Neden Olur?
Servisit Belirtileri
– Vajinal akıntı,
– Vajinal kanama,
– Vajinal kaşınma,
– Vajinada yanma,
– İlişki sırasında ağrı,
– İdrar yaparken yanma,
– Bel ağrısı.
Servisitin belirtileri diğer bir çok hastalığa benzediği vede spesifik yakınmalar yaratmadığı için kişinin kendi kendine servisitten şüphelenmesi oldukça zordur. Genelde başka bir nedenden dolayı yapılan jinekolojik muayene ile fark edilmektedir. Genel anlamı ile servisit, rahim azğı dokusunun iltihabıdır. Çok büyük bir olasılık ile bir enfeksiona bağlıdır. Yalnız bazen irritasyon veya travma sonrası da meydana gelebilmektedir. Servisitin ilk belirtisi adet kanamasının bitişini takip eden dönemde ortaya çıkan vajinal akıntıdır. Diğer belirtiler arasında ise anormal vajinal kanama, kaşınma, vajinada yanma, ilişki sırasında ağrı, idrar yaparken yanma vede bel ağrısı vardır.
Hafif vakalarda herhangi bir bulgu olmayabilir. Yalnız olay ilerledikçe kötü kokulu vede iltihabi akıntı ortaya çıkmaktadır. Uzamış vede tedavi edilmemiş bir servisit mukus yapımını bozarak spermlerin servikal kanala girişini bozabilir vede kısırlığa yol açabilmektedir. Servisiti olan gebe bir kadında da düşük vede erken doğum riski vardır. Bu tür annelerden doğan bebeklerde doğum sonrası akciğer ile göz enfkesiyonları normalden daha fazla görülmektedir.
Servisit Tedavi Edilir Mi?
Servisit durumu uzamışsa vede altta yatan etkenin tedavisine rağmen servisit tablosunda gerileme yok ise, serviskteki anormal hücreleri tahrip etmek adına, bazı küçük cerrahi girişimler yapılabilmektedir. Bunlardan en sık kullanılan koterizasyon vede krioterapidir. Koterizasyon ısı yardımı ile tahrip etmektir. İnsanlar arasında bu işleme yara yakma ismi verilmektedir. Krioterapi de sıvı karbondioksit ya da azot yardımı ile anormal dokuların dondurulmasıdır. Buna da insanlar arasında yara dondurma adı verilmektedir. Son olarak lazer ile hücrelerin tahribi uygulanabilmektedir. Tedavi şekli ne olursa olsun, hücrelerin tahrip edilmesini takiben 1 ila 2 hafta kadar süren bol sulu vajinal akıntı görülmektedir. Bu süre zarfında lekelenme şeklinde kanamalar olabilir. Bu nedenle işlemlerden sonra, 2 hafta kadar cinsel illişkiden kaçınmak lazım. Tamamen iyileşme süresi 6 ila 8 hafta kadar sürebilmektedir.
Koter yöntemi, kronik servistitteki en eski vede en klasik yöntemdir. Kalam şeklinde bir probun ucundan elektrik akımı geçirilerek ısı elde edilmektedir. 3 yöntem arasında en son tercih edilmesi gereken tedavi şeklidir. İşlem sırasında çok hafif ağrı olabilir. İşlem sonrası meydana gelen nedbe dokusu rahim ağzı kanalında tıkanmalara yol açabilmektedir. Kriyoterapi yöntemi, kotere göre bazı avantajları bulunmaktadır. Daha az ağrıya neden olmaktadır. Daha kontrollü bir doku tahribine olanak tanımaktadır. Daha az nedbe dokusu oluşmasını sağlamaktadır. Bu neden ile servikal kanalda daralmaya yol açmaz. Tabanca şeklinde bir cihaz ile uygulanmaktadır. Bu tabancanın ucunun değdiği yerler donmaktadır. İşlem herhangi bir anestezi uygulanmadan yapılabilmektedir. Son derece basit vede yaklaşık 10 dakika süren işlemdir. Lazer yöntemi, dokuların lazer ile tahrip edilmesidir. Kriyoterapiye bir üstünlüğü yoktur.
Servisitten Korunmak İçin Nasıl Önlem Alınmalı?
– Servisten korunmak veya erken dönemde teşhis edilmesini sağlamak adına, bazı basit önlemler yeterli olmaktadır.
– Kokulu tampon, deodoran gibi irritan maddeler kullanmayınız.
– Herhangi bir şikayetiniz olmasa bile, yılda 1 defa jinekolojik muayeneden geçiniz.
– Vajinal akıntı varlığında muayene olmayı geciktirmeyiniz.
– Partnerinizde gonore belirtileri var ise, hemen doktorunuz ile görüşünüz.
– Çok emin olmadığınız kişiler ile ilişkiye girmeyiniz.
Servisit Belirtileri Nelerdir, servisit hastalığında uzamış vede tedavi edilmemiş ise mukus yapımını bozarak spermlerin servikal kanala girişini bozabilir vede kısırlığa yol açabilmektedir. Servisit hastalığı olan gebe bir kadında da düşük vede erken doğum riski vardır. Eğer ki sizin servisit belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Servisit belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da servisit belirtileri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Kredi Kartı Aidatını E-Devletten İadesi Nasıl Alınır?