Sinüzit Ameliyatı Ne Zaman Yapılır? Sinüzit Ameliyatı Riskli Mi?, Sinüzit ameliyatı nasıl oluyor?, Hakkında merak edilen bazı soruları yazımızda hazırladık.
Sinüzit Ameliyatı Ne Zaman Yapılır? Sinüzit Ameliyatı Riskli Mi?
Sinüzitten kaynaklanan problemleri gidererek, hastaların yaşam kalitesini yükseltmek için uygulanan cerrahi operasyona sinüzit ameliyatı denir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız içinh sinüzit ameliyatı nasıl oluyor? ve sinüzit ameliyatı riskli mi? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Sinüzit ameliyatı ne zaman yapılır?
Halk arasında her 8 kişiden 1’i sinüzit problemi yaşamaktadır. Hasta kişilerin şikayetleri vede bu şikayetlerin şiddeti kişiden kişiye farklılık olsa da yaşam kalitelerinin önemli düzeyde düştüğü bilinmektedir. Eğer ki çeşitli tedavilerle hasta kişilerin şikayetleri giderilemez ise, ameliyat ile bu soruna köklü bir çözüm getirilmektedir. Sinüzit, üst solunum yollarında sık rastlanan vede sinüslerin iltihaplanması olarak tanımlanabilecek rahatsızlıktır. Sinüzitte bir çok şikayet görülebilmektedir. Bunların bazıları; Yüksek ateş, yorgun hissetme, ağız kokusu, boğazda ağrı, göz yaşarması, göz çevresinde ağrı, koku vede tat alma duyusunda azalma, geniz akıntısı, burunda tıkanıklık veya akıntı, baş ağrısıdır. Her yaştan kişide sinüzit problemi görülebilmektedir. Özellikle de kış aylarında daha da şiddetlenmektedir. Eğer ki söz konusu şikayetleriniz 3 aydan daha uzun sürüyor ise, bu durumda kronik sinüzitten söz edilebilmektedir. Kronik sinüzitte, tedavi seçenekleri arasında sinüzit ameliyatı da bulunmaktadır. Tedavide cerrahi olmayan yöntemler de yer almaktadır. Yalnız bu yöntemler her hastayı rahatlatmakta yeterli değildir. Bu durumda ise devreye cerrahi müdahale girmektedir. Yazımızın devamına giderek sinüzit ameliyatı ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Sinüzit Ameliyatı Riskli Mi?
Sinüzit Ameliyatı İle İlgili Bilmeniz Gerekenler
Sinüzit ameliyatı günümüzde genellik ile endoskopik sinüs cerrahisi yöntemi ile gerçekleştirilmektedir. Bunun için tedavi planlaması;
– Sinüslerdeki anatomik bozuklukların giderilmesi,
– Sinüs havalanma vede boşalma kanallarındaki tıkanıklığın giderilmesi,
– Sinüslerin buruna bağlanan kanallarının genişletilmesi,
– Alerjik rinit sorununun giderilmesi.
Endoskopik yöntem ile gerçekleştirilen sinüzit ameliyatı farklı sorunların giderilmesinde de kullanılan bir yöntemdir. Sinüslerde meydana gelen tümör tedavisinde, kafa tabanındaki kemik yaralanmalarının tedavisinde veya göz çukuru hasarlarının giderilmesinde de aynı yöntemle ameliyat uygulanmaktadır. Sinüzit ameliyatı, genel anestezi altında uygulanmaktadır. Ameliyat planlamasının ise titizlik ile yapılması lazım. Bu operasyon, anatomisi son derece karmaşık bölgede gerçekleşmektedir. Genel anestezi uygulandıktan sonra, endoskop adlı tıbbi materyal ile burun içerisinden girilir vede sinüslere ulaşılmaktadır. Çevre dokulara hiçbir zarar verilmemesi son derece önemlidir. Bu bölgedeki sinüsler temizlenir vede doğal hava kanalları açılmaktadır. Eğer varsa mevuct diğer sorunlara da müdahale edilerek fizyolojinin yeniden düzenli şekilde çalışması sağlanmaktadır. Endoskoplar burun vede sinüslerin en ince ayrıntısına kadar görüntülenmesini sağladığı için, ameliyat neticeleri de olukça başarılı geçmektedir.
Çoğu zaman sinüzit ameliyatı sonrasında, sinüzit tekrarlamamaktadır. Yalnız bunun için ameliyatın başarılı sonıçlanması vede sinüzitin de doğru şekidle teşhis edilmesi lazım. Operasyon sonrasında yılda 1 veya 2 atak görülmesi durumu bile ender yaşanabilmektedir. Polipli sinüzitlerde de durum farklıdır. Bu hastalarda sinüzitin operasyon sonrası tekrarlama olasılığı vardır. Düzenli takip vede kontrol ile hastaların rahatlaması sağlanmaktadır.
Sinüzit Ameliyatı Sonrası Bilmeniz Gerekenler
– Kontrol muayenelerini aksatmamak oldukça önemlidir.
– Yüksek ateş veya burun, geniz bölgesinden kötü koku akıntı gelmesi gibi beklenmedik durumlarda derhal hekime bilgi verilmelidir.
– Ameliyatı takiben 3 ila 4 hafta boyunca havuz, deniz, sauna veya hamam gibi ortamlardan uzak durulması lazım. Yoksa enfeksiyon riski ortaya çıkabilmektedir.
– Operasyon sonrasında burun iç yüzeyi kabuk bağlamaktadır. Bu neden ile hafif burun tıkanıklığı olabilmektedir. İyileşme sonrasında bu sorun kendiliğinden yok olacaktır.
– Ameliyat sonrasında bir kaç gün boyunca geniz akıntısı olabilir vede bu durum normal bir süreçtir. Geniz akıntısının kanlı olması da beklenen durumdur.
– Operasyon sonrasında hafif ağrı olabilmektedir. Yalnız sadece hekim tarafından teçete edilen ağrı kesiciler, önerilen dozajda kullanılmalıdır. Gelişigüzel ağrı kesici kullanılmamalıdır.
– Tütün ürünleri vede alkol kullanımından uzak durulmalıdır.
– İlk 3 veya 4 gün boyunca yüksek yastıkta yatılması lazım.
– Burun temizliğinin çok sert şekilde yapılmasından kaçınılmalıdır.
– Burun vede çevresine, alın bölgesine sert masaj uygulanmamalı, bu bölge ovuşturulmamalıdır.
– Burun vede göz çevresinin darbelerden korunması lazım.
– Yaklaşık olarak 5 veya 6 gün evde istirahat edilmesi tavsiye edilmektedir.
Sinüzit Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Hastalarda sinüzit ameliyatı yaklaşık 1 saat gibi kısa sürede tamamlanmaktadır. Sadece ameliyatta tespit edilen kıkırdak vede kemik eğriliklerinin de düzeltilmesi gerektiğinde operasyon süresi biraz uzayabilmektedir. Sinüzit ameliyatı hastaları, çok fazla zorlayan operasyon değildir. Deneyimli doktor tarafından gerçekleştirilmesi durumunda riskler de çok daha az olmaktadır. Göz çevresinde hafif morarma olabilmektedir. Yalnız bu morluklar kısa zamanda kendiğinden geçmektedir. Enfeksiyon, kanama veya anesteziye bağlı riskler de her cerrahi operasyonda mevcut olduğu için, sinüzit ameliyatı operasyonlarında da geçerli olmaktadır. Yalnız alınan tedbirler ile bu risklerin gerçekleşme olasılığı da minimum seviyeye çekilmektedir.
Sinüzit Ameliyatı Ne Zaman Yapılır, sinüzit ameliyat hakkında merak ettiğiniz, bazı bilgileri yazımızın içeriğinde ayrıntılı olarak hazırladık. Sizde yazımızın içeriğinden bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Eğer ki sizin sinüzit ameliyatı ne zaman yapılır, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Sinüzit ameliyatı ne zaman yapılır, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da sinüzit ameliyatı ne zaman yapılır, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Koku Kaybı Nasıl Geçer?