Aşil Tendiniti Kimlerde Olur? Aşil Tendiniti Nasıl Tedavi Edilir?, Aşil tendiniti belirtileri ve nedenleri hakkında bilmeniz gerekenleri yazımızda derledik.
Aşil Tendiniti Kimlerde Olur? Aşil Tendiniti Nasıl Tedavi Edilir?
Ayak bileğinin arkasında bulunan vede baldırda yer alan kasların topuğa yapışmasını sağlayan tendona aşil tendonu denmektedir. Vücudun en kalın tendonu olan, aşil tendonunun iltihaplanması durumuna da denir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için aşil tendiniti nasıl tedavi edilir? vede aşil tendiniti nedenleri nelerdir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Aşil tendiniti kimlerde olur?
Aşil tendinitinin, en sık nedeni yanlış veya aşırı kullanım kaynaklı olmaktadır. Özellik ile bireyin kendi kapasitesinin üzerinde faaliyetler yapması aşil tendiniti nedeni olabilir. Uzun süre ayakta durmak vede bu esnada ayak bileğini zorlayacak hareketler yapmak aşil tendiniti nedenleri arasında yer almaktadır. Günümüzde ofis çalışanlarının masa başında oturur iken, aşil tendonunun yer aldığı bölgenin bası altında kalması diğer bir aşil tendiniti nedeni olmaktadır. Özellik ile şehir içi trafikte uzun süreli araç kullanımı da, aşil tendiniti nedeni olabilir. Sık spor yapmayan bireylerin ısınmadan uzun yürüyüşler yapması veya alışık olunmayan spor aktivitelerinin gerçekleştirilmesi aşil tendiniti nedenleri arasında yer almaktadır. Çarpma, travma, spor yaralanmaları daha çok aşil tendonunun kopmasına yol açabilir. Yalnız aşil tendinitinin tedavi edilmemesi de, aşil tendonunun kopmasına zemin hazırlayabilir. Yazımızın devamına giderek aşil tendiniti belirtileri, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Aşil Tendiniti Nasıl Tedavi Edilir?
Aşil Tendiniti Belirtileri
– Aşil tendinitinde ağrıyla birlikte şişkinlik vede hassasiyet de yaşanabilir,
– Aktivite ile birlikte bacağın arkasında veya topuğun üzerinde ortaya çıkan ağrı, aşil tendiniti belirtisi olabilir,
– Ayak bileğinin arka kısmında özellik ile merdiven çıkma, yürüme ya da merdiven inme esnasında meydana gelen bir ağrı aşil tendinitinin en sık yaşanan belirtisidir.
Aşil tendiniti teşhisinde, ilk kriter hasta kişinin hikayesidir. Hasta hikayesinde aşırı veya yanlış kullanımın yanında aşil tendiniti şikayetleri var ise, tetkikler bu yönde yapılır. Fizik muayenede aşil tendonunun yer aldığı bölgede hassasiyet, şişlik, ayak bileğinin hareketi ile ağrı teşhisteki en önemli bulgular arasında yer almaktadır. Aşil tendiniti teşhisinde uygulanacak radyolojik görüntülemeler daha çok diğer rahatsızlıkları ekarte etmek amaçlı olmaktadır. Radyolojik görüntülemelerde daha çok, manyetik rezonans vede ultrason tercih edilmektedir. Her iki radyolojik görüntüleme yöntemi de, hastaya girişim gerektirmeyen yöntemler olmaktadır.
Manyetik rezonans aşil tendinitinin teşhisinde daha ayrıntlılı görüntü verir. Yalnzı kapalı yer korkusu olan veya MR çektiremeyecek durumda olan hastalar için, ultrason da tercih edilebilmektedir. Ayak bileği ağrılarında ilk tercih edilen görüntüleme yöntemi röntgen olmak ile birlikte aşil tenditinin teşhisinde röntgen vede bilgisayarlı tomografi sonuçları genellik ile normal gelir. Muayene bulguları bu bakımdan önemli olmaktadır. Muayenede sadece aşil tendonu bölgesinde hassasiyet olan, diğer eklem bölgelerinde şişlik gibi belirtileri olmayan hastaları radyasyondan korumak adına röntgen vede bilgisayarlı tomografi son tercih olarak değerlendirilir.
Aşil Tendiniti Nasıl Tedavi Edilir?
Aşil tendinitinin tedavisinde, en önemli unsur yanlış kullanımı ortadan kaldırır. Aşil tendinitgi oluşmasına neden olan yanlış veya tekrarlayan hareketin ortadan kaldırılması tedavinin ilk basamağını oluşturmaktadır. Yanlış kullanımın sonlandırılmasından sonra, sorunlu bölgede meydana gelen iltihaplanmayı ortadan kaldırmak için buz tedavisi uygulanabilmektedir. Bununla birlikte, dışarıdan sürülen jel veya krem tedavisinin yanı sıra, anti inflamatuvar ilaçlar da tedavide kullanılır. Aşil tendinitinin tedavisinde antibiyotik ullanımına gerek yoktur. Antibiyotik daha çok mikrobik durumlara karşı kullanılır. Anti inflamatuar ilaçlar yaşanan yangıyı dindirmek için kıullanılır.
Aşil tendiniti tedavi edilmediği veya yanlış kullanıma devam edildiği durumlarda kronik duruma gelmektedir. Şoförlük gibi bazı mesleklerde yanlış kullanımı durdurmak mümkün olmayabilir. Bu gibi durumlarda aşil tendonunun etrafındaki kılıfta ciddi kalınlaşmalar yaşanabilmektedir. Kronikleşen aşil tendiniti tedavisinde nadir de olsa, cerrahi yöntemlere başvurulabilir.
Aşil Tendiniti Kimlerde Olur, aşil tendinitini evde tedavi etmek mümkün olmaktadır. Yalnız burada rahatsızlığın çok erken dönemde belirlenmiş olması oldukça önem taşımaktadır. Kişi aşil tendiniti belirtilerini çok erken dönemde fark edip, yanlış kullanımı bırakırsa vede evde buz tedavisi uygular ise, aşil tendiniti geçebilir. Yalnız aşil tendiniti ilerleyen aşamada ise, ek tedaviler önemli rol oynamaktadır. Eğer ki sizin aşil tendiniti kimlerde olur, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Aşil tendiniti kimlerde olur, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da aşil tendiniti kimlerde olur, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Angelman Sendromu Belirtileri Nelerdir?