Diş Teli Tedavisi Ne Zaman Yapılır?

Diş Teli Tedavisi Ne Zaman Yapılır? Diş Teli Tedavisi Nasıl Uygulanır?, Diş teli tedavisinde nelere dikkat edilmeli? Hakkında merak ettikleriniz yazımızda.

Diş Teli Tedavisi Ne Zaman Yapılır? Diş Teli Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Diş Teli Tedavisi Ne Zaman Yapılır
Sayfa İçeriği: Diş Teli Tedavisi Ne Zaman Yapılır

Diş telleri istenen yönde, belirli bir zaman boyunca, sürekli güç uygulama prensibi ile çalışmaktadır. Uygulanan güç çok fazla olur ise, dişe vede dişi çevreleyen dokulara zarar verebilmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için diş teli tedavisi nasıl uygulanır? ve diş teli tedavisinde nelere dikkat edilmeli? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Diş teli tedavisi ne zaman yapılır?

Uluslararası ortodonti birliğinin önerisi, 7 yaş grubu bütün çocukların ortodontik konrolden geçmelerini tavsiye etmektedir. Bu sayede ise gelişim sorunları erken dönemde belirlenebilir vede yer tutucu gibi önleyici girişim gerektiren durumlar teşhis edilebilmektedir. Öngörülebildiği takdirde erken tedavi, ileride meydana gelebilecek büyük problemlerin önlenmesi bakımından oldukça önemlidir. Genel olarak tedaviye 10 ila 12 yaşından önce başlanmaz. İlk randevuda hiçbir tedavi yapılmasa da , yapılan muayene vede alınan röntgenler büyümenin vede gelişimin izlenebilmesi açısından, sonraki randevular için oldukça önemlidir. Ortodontide en iyi sonuçlanan tedaviler, gelişim düzensizliklerinin düzeltilmesi ile sağlanan tedvilerdir. Bu nedenle muayenenin 7 yaş gibi erken dönemde yapılması oldukça önemlidir. Çünkü bu yaş döneminde halen yüz bölgesinde çok büyük büyüme vede gelişme potansiyeli bulunmaktadır. Yetişkin kişilerde ortodontik tedavi, her yaşta mümkün olmaktadır. Güzel gülüşe sahip olmanın olumlu yönlerini yaşamak için, hiç bir zaman geç değildir. Yetişkin kişilerde diş çekimine bağlı diğer dişlerin yer değiştirmeleri veya eskiden süregelen düzensizlikler olabilmektedir. Bütün bu sorunlar ortodontik tedaviyle vede bazen diş hekimliğinin diğer dallarının ortak çalışması ile rahatlıkla çözülebilmektedir. Son yıllarda gelişen teknoloji ile birlikte yetişkinlerde de rahatlıkla uygulanabilmesi, diş teli kullanımının artış göstermesi ile sonuçlanmıştır. Yazımızın devamına giderek diş teli tedavisi ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Diş Teli Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Diş Teli Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Dişlerin arzılanan pozisyonu almaları, sadece sürekli vede hafif ir basınçla sağlanabilmektedir. Dişlere yapışan vede üzerlerinde tellerin geçebileceği delikler bulunan aparatlara bareket denmektedir. Braketler dişlere yapışık oldukları için, 24 saat tedaviye katkı sağlarlar. Braketlere, dişleri doğru yönlendirmeye yarayan kulplar denilebilmektedir. Braketlere tutturulan tel normal durumuna dönmek için, dişlere belirli bir güç uygulamaktadır. Böylelikle zaman içinde dişler istenilen konuma getirilmektedir. Ortodontik tedavinin amacı, dişleri kemik içerisinde hareket ettirir.Bu hareketin birkaç gün içinde olması mümkün değildir. Dişlerin kemik içerisinde ayda 1 veya 2 mm kadar hareket etmesi beklenmektedir. Tedavinin bazı aşamalarında hastaların elastik ajanlar kullanması istenebilmektedir. Bu lastikler bireyin kendi kendine her gün değiştirebileceği basit lastiklerdir. Dişlerin istenilen noktaya yönlendirilmesine yardımcı olmaktadır. Modern tedavi yöntemleri ile, olabildiğince daha kısa vede seyrek randevular ile istenilen sonuçlara ulaşabilir. Hasta kişilere metal, sermaik vede cam braket gibi birbirlerine çeşitli üstünlükleri olan tedavi opsiyonları sunulur.

Diş teli bakmını için, diş teli tedavisi esnasında braketlerin hasar görmemesi için dişlerinizi fırçalar iken, sert fırça kullanmaktan vede bastırarak fırçalamaktan kaçınmanız gerekmektedir. Bu neden ile yumuşak bir fırça tercih edilip, hafif hareketler ile fırçalanması önerilmektedir. Braketlerin arasını temizlemek için, diş arayüz fırçaları kullanmak daha yardımcı olacaktır. Tek ucu sertleştirilmiş diş ipleri de, aynı amaçla kullanılabilir.

Diş Teli Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş teli tedavisi uzun süren, sabır isteyen vede dikkat edilmesi gerekilen süreçtir. Ortodontist hastaya gerekli bilgileri, tedavi sürecini detaylı bir şekilde anlatmalı, hastanın da hekimin söylediklerine uyması lazım. Hekimin söylediği talimatlara uyulmaz ise, istenilen sonucu elde edemeyebilirsiniz. Diş teli takıldıktan sonra, bir süre daha ağrı hissedebilirsiniz. Yalnız ağrı devam eder ise, hekiminize danışmalı vede görünmelisiniz. Tedavi süresince bazı yiyecek vede içecelerden uzak durmak lazım. Bunlar arasında başta armut, elma, ekmeğin sert tarafı, cips, kuruyemiş gibi sert yiyecekler gelmektedir. Jelibon, lokum, karamelli çikolata, sakız gibi yapışkan yiyecekler, alkollü vede gazlı içecekler dişinizdeki braketleri yerinden oynatarak sizi tedvi esnasında zor durumda bırakabilmektedir. Yemek tercihlerinizi sulu, yumuşak vede kolay parçalanabilen yiyecekelrden yana yapmak tellerin zarar görmemesi için gereklidir.

Diş Teli Tedavisi Kaç Ayda Düzelir
Diş Teli Tedavisi Kaç Ayda Düzelir

Diş teli kullanan bireyler, dışarıdan gelecek olan sert darbelere karşı ağız bölgesini korumalı, braketlerin kırılmamasına dikkat etmelidir. Spor yapanlar, furbol basketbol gibi alanlarda faaliyet gösteren bireyler, diş teli kullanır iken, alacağı darbe ihtimalini düşünerek bir süre spora ara vermelidir.

Diş Teli Tedavisi Ne Zaman Yapılır, diş teli tedavisi ile ilgili merak ettiğiniz bazı dikkat etmeniz gereken vede bilmeniz gereken bilgileri yazımızın içeriğinde ayrıntılı olarak hazırladık. Siz de gerekli bilgileri yazımızın içeriğinden öğrenebilirsiniz. Eğer ki sizin diş teli tedavisi ne zaman yapılır, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Diş teli tedavisi ne zaman yapılır, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da diş teli tedavisi ne zaman yapılır, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Misofonya Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed