Pilor Stenozu Neden Olur?

Pilor Stenozu Neden Olur? Pilor Stenozu Nasıl Tedavi Edilir?, Pilor stenozu nedenleri, hakkında merak ettiğiniz, bazı bilgileri yazımızda hazırladık.

Pilor Stenozu Neden Olur? Pilor Stenozu Nasıl Tedavi Edilir?

Pilor Stenozu Neden Olur
Sayfa İçeriği: Pilor Stenozu Neden Olur

Mide, sindirim sisteminin en önemli organlarından biri olan pilor, yemek borusu vede ince bağırsak arasında yer alır vede sindirim fazında görev yapmaktadır. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için pilor stenozu nedenleri nelerdir? vede pilor stenozu nasıl tedavi edilir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Pilor stenozu neden olur?

Mide yapısı birbirinden farklı özelliklere vede görevlere sahip 4 bölüme ayrılır. Bu bölümler; Pilor, Karpus, Fundus ve Kardiadır. Pilor, midenin en alt bölgesidir vede sfinkter görevine sahiptir. Mideden 12 parmak bağırsağına geçecek besin miktarını pilor belirlemektedir. Pilor sfinkteri, midenin sonuna yerleşmiş kalın kas yapısıdır vede midede sindirilen besinlerin ince bağırsağa geçişine izin vermektedir. Midede yeterli sindiririm gerçekleşmeden pilordaki kaslar gevşemez. Bu sayede besinlerin parçalanması kontrol altında tutulmuş olmaktadır. Pilorun kasılma fonksiyonu çeşitli nedenler sonucunda bozulabilmektedir. bu durumun bir sonucu olarak 2 farklı pilor hastalığı meydana gelebilir. Bu hastaıklar; Pilor gevşekliği ve Pilor darlığıdır. Pilor darlığı, pilor sfinkter kasının büyüdüğü vede mide içeriğinin ince bağırsağa geçirilemediği rahatsızlıktır. Yazımızın devamına giderek pilor stenozu belirtileri, ile alakalı daha fazla bilgilere ulaşabilirsiniz.

Pilor Stenozu Nasıl Tedavi Edilir?

Pilor Stenozu Belirtileri

Kilo alamama,
Sususzluk ve kuruma,
Mide kasılmaları,
Beslenme ihtiyacı,
Kusmanın giderek şiddetlenmesi,
Beslendikten sonra kusma,
Huzursuzluk vede ağlama,
Gelişme geriliği,
Büyüme geriliği,
İdrar atılımında azalma,
Dışkılama miktarında azalma,
Dışkılama sayısında azalma.

Pilor stenozun belirtileri, farklılık gösterebilmektedir. Bazı bebeklerde pilor daralmasına bağlı olarak diğer bazı belirtiler meydana gelebilmektedir. Pilor stenozu, genellik ile doğumdan sonraki 3. haftada meydana gelir. İlk belirtiler daha çok 3. ila 5. hafta arasında meydana gelmektedir. Pilorik stenoz 3 aydan büyük bebeklerde nadir görülmektedir. Anne sütü ile beslenen bebek, beslendikten yarım saat sonra midedeki besin içeriğini kusabilir. Bu kusma genellik ile daha güçlüdür vede mermi kusması olarak adlandırılmaktadır. Pilor darlığı nedeni ile meydana gelen kusma başlangıçta hafiftir. Pilor açıklığı daraldıkça kusma daha şiddetli hale gelebilmektedir. Kusmuk bazen kan barındırmaktadır. Pilor daralması nedeni ile kusan bebekler, kustuktan hemen sonra tekrar beslenmek isterler. Besinler ince bağırsağa geçmediğinden, bebeğin beslenmesi eksik olur. Bebeğinizi besledikten kısa bir süre sonra vede kusmadan hemen önce bebeğinizin üst karın bölgesinde dalganma görülebilir. Bu durum ters peristaltik harekettir. Daralmış pilor bölgesinden yiyecekleri zorla geçirmeye çalışan mide kasılmalarından dolayu oluşmaktadır. Bebeğiniz pilor stenozuna bağlı olarak yeterince beslenemeyebilir. Bebeğiniz göz yaşı olmadan ağlayabilir, daha az bez ıslatabilir ya da uyuşuk hale gelebilmektedir. Pilor daralması nedeni ile yeterince beslenemeyen bebeklerde, kilo alımı durmaktadır. Bazı bebeklerde kilo kaybı ile karşılaşılabilmektedir.

Pilor Stenozunun Komplikasyonları Nelerdir?

Sarılık,
Mide tahrişi,
Dehidratasyon,
Gelişme geriliği,
Büyüme geriliği.

Pilor stenozunun teşhis edilmesinden sonra, kısa sürede tedavi planlarına geçilmektedir. Öncelik ile bir damar yolu yardımı ile sıvı desteğine başlanmaktadır. Pilor stenozunun tedavisi cerrahidir. Pilordaki daralma kendi kendine düzelmez. Bazı hastalarda darlık düzeyi zaman içinde artmaya devam etmektedir. Kısma vede aspirasyon riskini azalmak için, ameliyattan 6 saat kadar önce çocuğunuzun süt ya da mama almasına izin verilmemektedir.

Pilor Stenozu Nasıl Geçer
Pilor Stenozu Nasıl Geçer

Pilor stenozu ameliyatı sırasında izlenecek adımlar; Tüm işlemler donanımlı ameliyathane koşullarında uygulanır. Bir anestezi uzmanı çocuğunuzu genel anestezi altında uyutmaktadır. Karnın sol tarafından oldukça küçük kesi yapılmaktadır. Cerrah, tüketilen gıdaların mideden bağırsaklara doğru hareket etmesine izin vermek için kalınlaşan pilorda bir kesi yapar. Uygulanan cerrahi prosedür, piloramyotami olarak adlandırılır.Bu ameliyat genellik ile 1 saatten daha az sürmektedir. Ameliyattan sonra hastanede kalış süresi 1 veya 2 gündür. Bazı durumlarda bu süre daha uzun olabilmektedir.

Pilor Stenozu Neden Olur, pilor stenozunun belirtileri vede teşhisi erişkinlerde de benzer özellikler taşımaktadır. Tedavisi için cerrahi gereklidir. Stenozun derecesine göre, uygulanacak cerrahinin düzeyi belirlenmektedir. Eğer ki sizin pilor stenozu neden olur, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Pilor stenozu neden olur, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da pilor stenozu neden olur, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Ürosepsis Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed