Stres Kırığı Belirtileri Nelerdir?

Stres Kırığı Belirtileri Nelerdir? Stres Kırığı Neden Olur?, Stres kırığı nedir? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri yazımızda derleyip hazırladık.

Stres Kırığı Belirtileri Nelerdir? Stres Kırığı Neden Olur?

Stres Kırığı Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Stres Kırığı Belirtileri Nelerdir

Kemiğe aşırı yük binmesi vede tekrarlayan travmalar neden ile meydana gelen küçük çatlaklara stres kırığı denmektedir. Genellik ile sporcularda görülmektedir. En çok ayak vede bacak kemiklerinde meydana gelmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için stres kırığı neden olur? vede stres kırığı nedir? İle ilgili sorularının cevaplarına ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Stres kırığı belirtileri nelerdir?

Genellik ile bacak vede ayak kemiklerinde meydana gelen küçük çatlaklara stres kırığı denir. Aşırı yük binmesi vede tekrarlayan kullanmanın neden olduğu ince bir çatlak gelişmektedir. Stres kırığı farklı adlarla anılmaktadır. Bunlar; İnce çatlak kırığı, saç çizgisi kırığı, gerilme kırığıdır. Stres kırığı en çok sporcularda meydana gelir. Özellikle koşma vede zıplama yapan sporcularda yaygın görülmektedir. Osteoporoza sahip kişilerde daha sık görülmektedir. Çoğu gerilme kırığı, vücudun ağırlığını taşıyan ayak vede alt bacak kemiklerinde meydana gelir. Stres kırığının en sık görüldüğü kemikler ise; Fibula kemiği, tibia kemiği, naviküler kemik, calcaneus kemiği, III. metatars kemiği, II. metatars kemiğidir.

Ayak vede bacak kemikleri, koşma vede zıplama sırasnda çok fazla güce maruz kalmaktadır. Çok fazla stres emerler. Aşırı vede uzun süreli gerilim sonucunda stres krığının oluştuğu görülmektedir. Strres kırıkları üst ekstremite kemiklerinde de meydana gelebilir. Bu durum çoğunluk ile düşme vede kazalar ile ilişkili olarak meydana gelmektedir. Saç çizgisi kırığında kemikte mikroskopik seviyede hasar bulunmaktadır. Bu neden ile ağrı düzeyi çok yüksek değildir. Bireyler aşırı vede tekrarlayan hareketlerden uzak durmalıdır. Bu kırığın iyileşmesi için, kişi kendine yeterli zaman ayırmalı vede dinlenmelidir. Bu kırık türünün tedavisi büyük oranda dinlenme ile yapılır. Yazımızın devamına giderek stres kırığı belirtileri, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Stres Kırığı Neden Olur?

Stres Kırığı Belirtileri

Bu kırık, diğer kırık türlerinden büyük oranda değişiktir. Diğer kırık türlerinde bir anda meydana gelen keskin vede şiddetli ağrı bu kırık türünde görülmemektedir. Stres kırığında görülen ağrı dinlenmek ile azalır vede aktiviteler ile birlikte yeniden artmaktadır. Tekrarlayan hareketlere devam ettikçe stres kırığına bağlı olarak görülen ağrının şiddeti de artmaktadır. Gerilim kırığında görülen ağrı aktivite sırasında genellik ile kötüleşir vede dinlenmek ile şiddeti azalmaktadır. İlerleyen vakalarda ağrının şiddeti oldukça büyük olabilmektedir. Stres kırığının belirtileri aktivitelere devam ettikçe daha da kötüleşmektedir. Ağrı ilk dönemlerde daha az olduğundan, bireyler aktivitelerine devam etmektedir. İlerleyen aşamalarda gerilim kırığı derinleşir vede ağrı daha kötü bir hal almaktadır. Bu durum stres kırığının önemli ayırıcı noktalarından olmaktadır.

Hafif baskıda dahi artan ağrı,
Kırık çevresinde morarma,
Kırık bölgesinde vede çevresinde şişme,
Kırığın olduğu bölgede hassasiyet.

Stres kırığının oluşum biçimi, diğer kırık türlerine göre değişiktir. Stres kırığının oluşmasına yol açan iki neden vardır. Bunlar aşırı kullanım vede tekrarlayan aktivitelerdir. Kemikler, strese neden olabilecek yeni bir egzersiz rutini ile karşılaştığında kendini yeni sürece adapte etme kousunda sorun yaşayabilmektedir. Kemikler, üzerine uygulanan kuvvete yanıt vermek adına, bir süreye ihtiyaç duyarlar. Gerekli teknikler vede eğitimlerle stres kırığından korunmak mümkündür.

Stres Kırığı Nedenleri Nelerdir?

D vitamini seviyelerindeki düşüklük,
Çeşitli kemik hastalıklarına sahip olmak,
Uygun olmayan ayakkabı tercih etmek,
Basketbol, jimnastik vede dans gibi atlama gerektiren sporlar yapmak,
Uzun mesafeli koşu gibi, uzun süreli aktiviteler,
Spor sırasında yumuşak bir yüzeyden daha sert bir yüzeye geçiş,
Kemiklerin vede kasların bir alıştırma dönemi olmadan farklı iş vede görevlere maruz bırakılması,
Eğitim ya da teknikteki bazı hatalar,
Egzersiz vede atletizmde artış,
Sportif faaliyetlerde bir anda yaşanan değişimler,
Kas üzerine binen fazla kuvvetin kemiklere aktarılması.

Stres kırığı için risk faktörleri, yüksek efor vede kuvvet gerektiren sporlarla uğraşmak bu kırığa neden olabilmektedir. Stres kırığına yol açabilecek başlıca sporlar; Hokey, Amerikan futbolu, Atletizm sporları, Futbol, Bale,Tenis, Basketbol. Fiziksel aktivitenin yoğunluğu, süresi, sıklığı ya da türündeki ani vede orantısız değişiklikler sonucunda stres kırığı meydana gelebilmektedir.

Stres Kırığı Kaç Günde Geçer
Stres Kırığı Kaç Günde Geçer

Stres kırığı tedavisi, diğer kırık türlerine göre değişiktir. Bu kırık türünün tedavisi büyük oranda dinlenmek ile alakalıdır. Evde uygulanabilecek stres kırığı tedavi yöntemleri; Kırık bölgesini konumuna göre yükseltme, Bir bandaj ile kırık bölgesini koruma, Kırık üzerine aralıklı buz uygulaması ve Kırık bölgesini dinlendirme. Stres kırığının olduğu kemik bölgesini, zorlayıcı durum vede aktivitelerdne uzak tutunuz. Ağrının başladığı ilk 48 saat boyunca kırık hattını dinlendirmelisiniz vede yüksekte tutmalısınız. Ağrı vede şişlik uygun yaklaşım ile 2 hafta içinde gerilemektedir. Bu aşamadan sonra kademli olarak egzersizler uygulanmalıdır.

Stres kırığında tıbbi tedavi için hekiminiz yaralı ayağınız ya da bacağınızı korumanız adına koltuk değneği kullanmanızı tavsiye edebilir. Koruyucu ayakkabı ya da özel döküm ayakkabılar giyilebilir. İleri aşamadaki stres kırıkları için atel ya da alçı gerekebilmektedir. Çoğu vakada atel ya da alçıya ihtiyaç duyulmaz, dinlenme vede koruma en etkili tedavi yöntemleridir. Stres kırığı tedavisi için, çoğu zaman ameliyat gerektirmez. Kırık hattı çok küçüktür vede birbirine bitişiktir. Bu neden ile cerrahi tedavi seçenekleri gerekli değildir. Bazı nadir durumlarda, cerrahi tedavi gerekebilmektedir.

Stres Kırığı Önlemek İçin Ne Yapmalı?

Devam eden ağrılarınız için tıbbi yardım almalısınız,
Acı ya da ağrı hissettiğinizde spor yapmayı bırakmalısınız,
Aktiviteler arasında yeterince dinlenmelisiniz,
Beslenmenize özen göstermelisiniz,
Spordan önce mutalaka esneme egzersizleri yapmalısınız,
Aktivitelerinizi bir anda değil, zaman içerisinde arttırmalısınız,
Daha fazla esneme sağlamak adına, tabanlık kullanabilirsiniz,
Yaptığınız spor için, en uygun tabanlı ayakkabıyı tercih etmelisiniz,
Yüksek kaliteli vede uygun ayardaki ekipmanları kullanmalısınız.

Stres Kırığının İyileşme Süreci İçin Bilmeniz Gerekenler

Topuklu ayakkabı kullanır iken, daha dikkatli olmalısınız. Yürürken daha hafif tempoda yürümelisiniz ve kemik iyileşmesi sağlanana kadar koltuk değneği tercih etmelisiniz. Hekiminiz kemikleri sabit tutmak için alçı ya da atel uygulayabilmektedir. Ayağınızı rahatsız etmeyecek vede koruyucu özellikte olan bir ayakkabı tercih etmelisiniz. Ağrınız var ise, hekiminizin reçete ettiği ağrı kesiciyi uygun dozda kullanabilirsiniz.

Ayak ya da bacakta stres kırığınız var ise, bu bölgeyi uzanırken bir nesle ile yükseltiniz. Ortalama olarak 1 ila 8 hafta kadar dinlenmeniz lazım. Bu süre zarfında kırık hattı üzerine yük binmemesi için dikkatli olmalısınız. Kırık bölgesine aralıklı olarak buz uygulaması yapmalısınız. Ağrıya neden olan aktiviteyi durdurmalısınız. Stres kırıkları tekrarlayan aktiviteler nedeni ile meydana gelir. Kırığa yol açan aktiviteden kaçınmak oldukça önemlidir.

Stres Kırığı Belirtileri Nelerdir, stres kırığı aktivitenin süresinde ya da sıklığında yaşanan bir artış, ince bir hasarla sonuçlanabilmektedir. Sonrasında tekrarlayan aktiviteler vede aşırı kullanım ile stres kırığının ilerlemesi sağlanmaktadır. Koşma, yürüme vede atlama gibi aktivitelerin uzun süreli vede tekrarlayıcı şekilde yapılması ince kırık çizgisinin daha fazla hasar almasına neden olabilmektedir. Eğer ki sizin stres kırığı belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Stres kırığı belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da stres kırığı belirtileri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Isı Pompası Nasıl Çalışır?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed