Serebral Palsi Belirtileri Nelerdir? Serebral Palsi Nasıl Teşhis Edilir?, Serebral palsi nasıl önlenir? Hakkında merak ettiğiniz, bazı bilgileri hazırladık.
Serebral Palsi Belirtileri Nelerdir? Serebral Palsi Nasıl Teşhis Edilir?
İnsan vücudundaki kasların hareketlerini, tonusunu ya da vücudun duruşunu etkileyen bir grup fiziksel engel durumuna verilen isme serebral palsi yani beyin felci denmektedir. Çoğunluk ile doğumdan önce olmak üzere olgunlaşmamış beynin gelişmesi esnasında meydana gelen hasardan kaynaklanmaktadır. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için serebral palsi nasıl teşhis edilir? vede serebral palsi nasıl tedavi edilir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Serebral palsi belirtileri nelerdir?
Serebral palsi belirtileri vede semptomları bebeklikte ya da okul öncesi yıllarda ortaya çıkmaktadır. Genel olarak hareket bozukuklarına vede bunlar ile ilgili anormal reflekslere, uzuvların vede gövdenin gevşekliğine ya da sertliğine, anormal pozisyonda durmaya, istemsiz hareketlere, kararsız yürümeye veya bunların bir kombinasyonuna neden olmaktadır. Serebral palsi geçiren kişiler, yutma sorunları yaşayabilirler vede genellikle göz kaslarındaki bir dengesizlik nedeni ile gözlerini aynı nesneye doğru odaklamakta güçlük çekebilirler. Kaslardaki kasılmanın sertliği nedeni ile, kişinin vücudunun çeşitli eklemlerinde hareket aralığı azalmış olabilmektedir. Günlük faaliyetler üzerindek ietkisi, kişiden kişiye büyük farklılıklar göstermektedir. Bazı vakalarda kişinin normal yürümesi mümkün iken, diğer vakalarda yardım gerekli olabilmektedir. Bazı kişilerde normal ya da normale yakın zihinsel gelişim gözlemlenir iken, diğerlerinde zihinsel engellerin çıkması mümkün olabilmektedir. Eş zamanlı görülen diğer durumların arasında epilepsi, körlük ya da sağırlık da olabilmektedir. Yazımızın devamına giderek serebral palsi belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Serebral Palsi Nasıl Teşhis Edilir?
Serebral Palsi Belirtileri
– Yavaş, kıvranma şeklinde hareketler,
– Titreme ya da istemsiz hareketler,
– Sert kaslar vede abartılı refleksler,
– Öğrenme zorlukları,
– Normal refleksleri olan, yalnız sürekli sert kaslar,
– Konuşma gelişiminde gecikmeler ya da konuşma güçlüğü,
– Kolları yukarı itme, oturma ya da emekleme gibi motor becerileri kazanmada gecikme,
– Kas tonusunda çok sert ya da çok yumuşak olma gibi değişiklikler,
– Havale vede titreme nöbetleri,
– Hareket esnasında vücudun bir tarafını tercih etmek,
– Emme ya da yeme esnasında güçlükler,
– Düğme iliklemek ya da eşya almak gibi ince motor becerilerinde zorluk çekme,
– Denge vede kas koordinasyonu eksikliği,
– Aşırı salya akıtma ya da yutma problemleri,
– Ayak parmakları üzerinde yürüme, çömelerek yürüme, dizleri çaprazlayarak yürüme, geniş adımlarla yürüme yada asimetrik yürüme gibi yürüyüş zorlukları.
Serebral Palsi Nedenleri Nelerdir?
– Zorlu bir doğum nedeni ile beyne giden oksijende eksiklik ve ani asfiksi,
– Rahimde ya da yenidoğan olarak beyin kanaması,
– Fetal inme, yani gelişmekte olan beyne kan akışında bozulma,
– Bir kaza ya da düşmeden kaynaklanan kafa travması,
– Beynin içinde ya da çevresinde iltihaplanmaya neden olan bebek enfeksiyonları,
– Anormal gelişme yol açan kalıtsal gen mutasyonları,
– Annede görülen enfeksiyonların gelişmekte olan fetüsü etkilemesi.
Serebral palsi, kişinin tüm vücudunu etkileyebilir a da vücudun bir tarafına veya tek bir uzva odaklanmış etki gösterebilmektedir. Serebral palsi oluşturan beyin bozukluğu zaman içerisinde değişiklik göstermez. Bu neden ile semptımlar genellik ile ilerleyen yaş ile birlikte daha ağır bir hale gelmez. Bazı vakalarda çocuk büyüdükçe, bazı belirtiler daha belirgin hal alabilir ya da daha hafifleyebilmektedir. Kas kısalması vede kas sertliği durumları aktif şekilde tedavi edilmez ise, daha ağır hal alabilmektedir.
Bu hastalıkta çocuğun gelişimndeki gecikmeler ya da hareketlerindeki bozukluklar için, hızlı teşhis konulması önemlidir. Eğer ki çocuğun çevresi ile ilgili farkındalık kaygı, bedensel hareketlerinde bir anormallik, anormal kas tonusu, koordinasyon bozukluğu, yutma güçlüğü ya da göz kaslarında uyumsuzluk gözlemlendiyse ya da bunlar ile ilgili endişeler varsa mutlaka bir çocuk hekimine danışılması lazım. Serebral palsi ile ilişkili beyin anormallikleri çeşitli nörolojik problemlere katkıda bulunabilmektedir. Bunların başlıcaları;
– Ruh sağlığı problemleri,
– İdrar kaçırma,
– Havale vede titreme nöbetleri,
– Görme vede duyma güçlüğü,
– Çeşitli zihinsel engel türleri,
– Anormal dokunma ya da ağrı algıları,
– Ağız hastalıkları.
Serebral Palsi Nasıl Önlenir?
Hamilelik öncesinde, süresince vede sonrasında alkol, tütün vede yasa dışı uyuşturuculardan kaçınmak zaruridir. Bu faktörlerin hepsi serebral palsi riski ile doğrudan ilişkili olmaktadır. Güvenlik önlemlerini aksatmamak gereklidir. Araçlar için özel çocuk koltuğu, bisiklet kaskı, yatak çevresine emniyet parmaklıkları gibi önlemlerin yanı sıra, çocuğa uygun gözetim sağlayarak kafa yaralanmalarının önüne geçmek münkündür. Doğum öncesi bakıma erkenden başlamak vede sürekli devam ettirmek önemlidir. Hamilelik esnasında doktora düzenli ziyaret yapılması hem ebevyen hem de bebek için sağlık risklerini azaltmanın en iyi yollarındandır. Düzenli doktor ziyaretleri, erken doğum, düşük doğum ağırlığı vede enfeksiyon gibi komplikasyonları önlemeye yardımcı olabilmektedir. Kişi kendisine iyi bakmalıdır. Hamilelik dönemine ne kadar sağlıklı girilir ise, serebral palsi ile sonuçlanan bir enfeksiyon geliştirme olasılığı o kadar düşük olmaktadır. Aşılanmak önemlidir. Tercihen hamile kalmadan önce kızamıkçık gibi hastalıklara karşı aşılanmak, fetal beyin hasarına neden olabilecek bir enfeksiyonu önleyebilmektedir.
Serebral palsi belritileri vede semptomları hafif başlayarak zaman ile daha belirgin hale gelebilmektedir. Bu neden ile doğumdan bir kaç ay sonrasına kadar tanı konmaması mümkündür. Bununla birlikte hekim çocukta serebral palsi olduğundan şüphelenir ise, belirti vede semptomlarını değerlendirecek, büyümeyi vede gelişimi izleyecek, çocuğunuzun tıbbi geçmişini gözden geçirerecek vede fizik muayene yapacaktır. Hekim bu aşamada kişiyi vede çocuğu beyin vede sinir sistemi rahatsızlıkları olan çocukların tedavisi için eğitilmiş bir uzmana yani, bir pediyatrik nöroloğa, pediatrik fiziksel tıp vede rehabilitasyon uzmanına ya da çocuk gelişim uzmanına yönlendirebilmektedir. Teşhis koymak vede diğer olası nedenleri dışlamak için, bir dizi test gerekli görülebilmektedir.
Bu testlerin arasında öncelikle beyin taramaları gelmektedir. Beyin görüntüleme teknolojileri, beyindeki hasar ya da anormal gelişim alanlarını ortaya çıkarabilmektedir. MRG, çocuğun beyninin ayrıntılı 3B ya da enine kesit görüntülerini üretmek için radyo dalgalarını vede manyetik alanları kullanmaktadır. Bu sayede MRG büyük olasıklık ile çocuğun beynindeki olası lezyonları ya da anormallikleri tanımlayabilmektedir. Ağrısız olan bu test gürültülüdür. Tamamlanması ise 1 saat kadar sürebilmektedir. Çocuğa tarama öncesinde bir yatıştırıcı ya da hafif bir genel anestezi uygulanabilmektedir. Kraniyal ultrason, bebeklik döneminde gerçekleştirilebilmektedir. Beynin görüntülerini üretmek için yüksek frekanslı ses dalgaları kullanılmaktadır. Ultrason MRG kadar ayrıntlılı bir görüntü oluşturmaz. Yalnız hızlı vede ucuz olduğundan kullanılabilmektedir. Bu sayede bir ön değerlendirme yapılmasını sağlayabilmektedir.
Serebral Palsi Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Çocuğun havale nöbeti geçirdiği şüphesi var ise, bir EEG durumu daha derinlemesine değerlendirmektedir. Epilepsili bir çocukta da havale nöbetleri gelişebilmektedir. EEG testinde, çocuğun kafa derisine bir dizi elektrot takılır vede beyindeki elektriksel aktivite kaydedilir. Epilepside normal beyin dalgası modellerinde değişiklik olması yaygın görülmektedir. Beyin taramalarının yanı sıra, yapılacak laboratuvar tahlillerinde kullanılacak kan ya da idrar örnekleri ile genetik ya da metabolik sorunların saptanması mümkündür.
Serebral palsisi bulunan çocuklar vede yetişkinler, bir tıbbi bakım ekibi ile uzun süreli bakım ihtiyacı duymaktadır. Çocuğun tıbbi bakımını sağlayacak ekibin içinde durumun ağırlığına göre, bir çocuk doktoru ya da psikiyatrist ile muhtemelen bir çocuk nöroloğunun yanı sıra, çeşitli fiziksel vede ruhsal terap uzmanları da bulunabilmektedir.Tedavi sürecinde asıl hedef, kişinin semptomlarının en aza indirgenmesi vede hayat kalitesinin en yukarıda tutulmasıdır. Bunun için kas gerginliğini azaltabilen ilaçlar, işlevsel yetenekleri geliştirmek, ağrıyı tedavi etmek vede spastisite ya da diğer serebral palsi semptomları ile ilişkili komplikasyonları yönetmek için kullanılabilmektedir. Hekimler tarafından çeşitli ajanlar sürekli kasılan belirli bir kası tedavi etmek adına, kas vede sinir enjeksiyonu şeklinde uygulanabilmektedir. bu enjekte edilen ajanların yan etkileri arasında enjeksiyon bölgesinde hissedilen ağrı vede hafif grip benzeri semptomlar olabilmektedir.
Serebral Palsi İyileşir Mi?
Daha ciddi yan etki görüldüğü vakalarda da nefes alma vede yutma güçlüğü gözlemlenebilmektedir. Kasları gevşetmek adına oral kas gevşeticiler sıklıkla tercih edilmektedir. Yalnız bu amaç ile kullanılan ilaçların bir kısmı bağımlılık riski taşıdığından uzun süreli kullanılmak üzere tavsiye edilmez. Bu ilaçların yan etkileri arasında uyuşukluk, tansiyon değişiklikleri vede karaciğer hasarı riski vardır. Bazı vakalarda omuriliğe bir tüp ile ilaç pompalanması mümkün olmaktadır. Bu pompa cerrahi bir müdahale ile karın derisinin altına implante edilmektedir. Çocuğun salya akıtmasını kontrol altına almak adına, ilaç verilmesi mümkün olmaktadır.
Serebral Palsi Belirtileri Nelerdir, serebral palsi teşhisi konulduğu durumda, kişi bozukluk ile ilişkili diğer durumların varlığını belirlemek üzere daha fazla testin uygulanması için uzmanlara yönlendirilebilmektedir. Bu testler ile işitme, görme, konuşma, zihinsel gelişim vede hareket konularındaki problemler belirlenebilmektedir. Eğer ki sizin serebral palsi belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Serebral palsi belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da serebral palsi belirtileri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Omurga Kireçlenmesi Nasıl Anlaşılır?