Kalp Aritmi Neden Olur? Kalpte Aritmi Belirtileri Nelerdir?, Kalp aritmi tedavisi var mı? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri yazımızda derledik.
Kalp Aritmi Neden Olur? Kalpte Aritmi Belirtileri Nelerdir?
Düzensiz kalp atışına aritmi denir. Ritim bozukluğu bulunan kişilerin kalbi, aritmisi olmayan diğer kişilere göre daha hızlı ya da daha yavaş atabilmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için kalp aritmi neden olur? ve kalpte aritmi belirtileri nelerdir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Kalp aritmi neden olur?
Bir insanın kalbinin anormal şekilde atmasına neden olabilecek, bir kaç farklı durum vardır. Aritminin tedavisi, nedenin ne olduğuna göre farklılık göstermektedir. Kalbinin hızlı attığını hisseden kişiler, baş dönmesi ya da sersemlik hissi yaşayanlar veya göğüs ağrısı olanların bir uzman hekime başvurmaları oldukça önemlidir. Aritminin 3 türü bulunmaktadır. Bunlar; Bradiaritmiler, ventriküler aritmiler, supraventriküler aritmilerdir. Supraventriküler aritmiler, kalbin üst odacıklarında başlayan aritmilerdir. Supra, yukarı anlamına gelmektedir. Ventriküler, kalbin alt odacıkları ya da ventriküllere karşılık gelmektedir. Ventriküler aritmiler, kalbin alt odacıklarında başlayan aritmilerdir. Bradiaritmiler, sinoatriyal düğüm, atriyoventriküler düğüm ya da HIS-Purkinje ağrı gibi kalbin iletim sistemindeki bir hastalığın eden olabileceği yavaş kalp ritimleridir. Yazımızın devamına giderek kalp aritmi nedenleri ile alakalı daha fazla bilgilere ulaşabilirsiniz.
Kalp Aritmi İyileşir Mi?
Kalp Aritmi Belirtileri
– Kalp kasının zayıflaması ya da düşük ejeksiyon fraksiyonu,
– Halsizlik ya da yorgunluk hissi,
– Göğüste rahatsızlık hissi,
– Nefes darlığı,
– Baş dönmesi ya da sersemlik hissi,
– Kalbin atarken göğse vurur gibi hissettirmesi,
– Çarpıntı. Kalbin çırpınır veya hızla açılıp kapanır gibi hissedilen bir şekilde atması.
Kalp aritmilere sebep olan bazı hastalıklar bulunmaktadır. Bunlardan başlıcaları;
– Kalp ameliyatı sonrası iyileşme süreci,
– Diğer tıbbi durumlar,
– Kalp krizinden dolayı kalbin hasar alması,
– Kandaki sodyum ya da potasyum dengesizlikleri gibi elektrolit dengesizlikleri,
– Kapakçık bozuklukları,
– Kalp kasındaki değişikler,
– Yüksek tansiyon,
– Kalpte irritabl doku,
– Koroner arter hastalığı.
Daha önceden bir kalp rahatsızlığı bulunan bireyler, kalp aritmi bozukluğu gelişmesi açısından daha çok risk altındalar. Bu hastalıklar sonucunda kalbin çalışma düzeninde bir sorun meydana gelebilmektedir. Koroner arter hastalığı, kalp krizi ya da yetmezliği, kalbin iç dokularının iltihaplandığı endokardit, kalp kapak rahatsızlıkları vede doğuştan gelen kalp hastalıkları gibi kardiyak patolojiler aritmi gelişimi açısından risk unsuru olarak kabul edilmektedir. Bu beliritlen hastalıklar dışında yaş, cinsiyet vede çeşitli yaşam tarzı faktörleri de kalp aritmi bozukluğu gelişiminde etkili olabilmektedir. Ciddi seyirli aritmiler genellikle 60 yaşın üzerindeki kişilerde meydana gelmektedir. İleri yaştaki kişilerin genellikle çeşitli kalp damar sorunları nedeni ile kullanılan ilaçlar da, kalp ritminin etkilenmesine neden olabilmektedir. Bazı aritmi türlerinin görülme sıklığı cinsiyetler arasında farklılık göstermektedir. Mesela; Atrial fibrilasyonun erkeklerde gelişme ihtimali, kadınlara göre daha yüksek olmaktadır.
Beslenme alışkanlıkları, kalp ritmini etkileyebilecek diğer faktörler arasında yer almaktadır. Alkol veya çeşitli uyarıcı kafein gibi maddeler barındıran içeceklerin tüketimi kalbin çalışma düzenini değiştirebilmektedir. Genel olarak tütün kullanan bireylerde, kalp aritmi gelişimine karşı bir yatkınlık söz konusu olabilmektedir.
Kalp Aritmi Nasıl Tedavi Edilir?
Ciddi beliriler ile kendini belli eden kalp aritmi bozukluklarının mutlaka tedavi edilmesi lazım. Yavaşlamış kalp atımlarının düzeltilmesinde pacemaker ismi verilen kalp pilleri tercih edilmektedir. Köprücük kemiğinin altına yerleştirilen bu cihazlar ince telleri vasıtası ile kalp atımını normal hızda tutmaktadır. Hızlı kalp atımlarıyla, karakterize ritim bozukluklarının tedavisinde de vegal manevra, ilaç ya da kardiyoversiyon gibi uygulamalar kullanılmaktadır. Vegal manevra olarak ifade edilen ıkınma ya da yüze soğuk su çarpmak gibi uygulamalar bazı aritmilerin sonlandırılmasında yeterli olabilmektedir. Hızlı atımlar ile karakterize aritmilerde doktor tedavide antiaritmik olarak sınıflandırılan ilaçları reçetelendirebilmektedir. Antiaritmik ilaçlara ek olarak özellik ile atrial fibrilasyon hastalarında meydana gelebilecek pıhtıları engellemek amacıyla, kan seyreltici ilaçlar tercih edilmektedir.
Kardiyoversiyon, çeşitli aritmilerin tedavisinde tercih edilen bir ritim bozukluğu tedavi yöntemidir. Kardiyoversiyonda cihazın paketleri ya da pedleri kişinin kalbini ortaya alacak şekilde yerleştirilir vede kalp atımlarıyla senkronize bir elektrik akımı uygulanmaktadır. Kalbin elektriksel aktivitesinin bu akım ile yeniden düzenlenmesi vede kalp ritminin tekrar normale döndürülmesi amaçlanmaktadır.
Kalp Aritmi Neden Olur, Kalp aritmi ritim bozukluğu sık görülen vede önemli sağık sorunlarından biridir. Bu rahatsızlığa dair belirtileri vücudunuzda hissetmeniz durumunda vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurarak uzman doktordan yardım alınmalıdır. Eğer ki sizin de kalp aritmi neden olur, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Kalp aritmi neden olur, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da kalp aritmi neden olur, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Çamaşır Suyu Yanığı Nasıl Geçer?