Diyabetik Nöropati Belirtileri Nelerdir?

Diyabetik Nöropati Belirtileri Nelerdir? Diyabetik Nöropati Tedavi Edilir Mi?, Diyabetik nöropati nedenleri ile ilgili bilmeniz gereken bazı bilgiler.

Diyabetik Nöropati Belirtileri Nelerdir? Diyabetik Nöropati Tedavi Edilir Mi?

Diyabetik Nöropati Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Diyabetik Nöropati Belirtileri Nelerdir

Nöropati sinirlerin hasarlanması, hastalanması anlamına gelmektedir. Bir çok hastalık sinirlerde hasarlara yol açabilmektedir. Bunların en sık görüleni diyabet olmaktadır. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız diyabetik nöropati tedavi edilir mi? ve diyabetik nöropati nedenleri ile ilgili sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Diyabetik nöropati belirtileri nelerdir?

Diyabette yüksek kan şekeri, bir çok organda olduğu gibi sinirler üzerine de zararlı etkiler göstermektedir. Böylelikel diyabet sinirleri hastalandırır, bozar vede doğru çalışmalarını engellemektedir. Yüksek kan şekerinin sinirleri bozması, hem birbirinden farklı hem de birbiri ile bağlantılı farklı yolla olmaktadır. Sinir hücrelerinin metabolizması, hücreler içinde önemli işlevleri olan proteinler bozulmaktadır. Bir yandan da sinirleri besleyen damarlar hasar görmektedir. Sinirlerin hastalanması basit, tek bir yolla olmadığından da, tedavisinde kullanılan ilaçlar da kesin çözüm sağlamamaktadır. Diyabet hastalığı tanısı alanlarda uygulanan çalışmalarda, diyabetik nöropati sıklığı da %10 ila %90 gibi çok büyük değişkenlikler belirtilmiştir. Sıklık, değerlendirmeye alınan hastaların ne kadar süredir diyabetli olduğuna vede ayrıca nöropatiyi değerlendirme usulüne göre değişmektedir. Hastalar üzerinde yapılan anket vede muayeneye dayanan çalışmalarda nöropati sıklığı düşük çıkmakta, eğer ki değerlendirme yöntemlerine sinir ileti hızını ölçen, titreşim algılamyı ölçen, EMG vs gibi cihazlar dahil edilir ise daha yüksek çıkmakta. Türkiye’de diyabetli hastalarda, nöropati sıklığını araştıran çalışmada nöropati sıklığı klinik muayene ile %41, eğer ki değerlendirmeye sinir ileti çalışmaları da ilave edilir ise, %63 oranında belirtilmiştir. Yazımızın devamına giderek diyabetik nöropati belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Diyabetik Nöropati Nedenleri Nelerdir?

Diyabetik Nöropati Belirtileri

Kilo kaybı,
Mesane sorunları,
Gece ishalleri,
Kabızlık,
Kusma,
Bulantı,
El ve ayak kaslarında erime,
El ve ayaklarda parmak uçlarından başlayarak uyuşma, yanma, karıncalanma, üşüme ve iğneleme,
Ani ayağa kalkmalarda tansiyon düşmesine bağlı göz kararması, baygınlık hissi,
Erkeklerde sertleşme sorunları,
Kadınlarda cinsel disfonksiyonlar.

Diyabetik nöropati hastalığının başlangıcında ellerde, ayak uçlarında hafif uyuşma, karıncalanma, yanma ve üşüme gibi belirtiler var iken, ilerlemiş vakalarda şiddetli ağrılar, deride renk değişikleri, kaslarda erime gibi belirtiler kendini belli eder. Daha ileri vakalarda diyabetik otonomik nöropati denilen mide, bağırsak ve kalp gibi iç organları da etkileyen belirtiler rastlanmaya başlanmaktadır. Kalbe ait otonomik vede ağrı sinir liflerinin hasarıyla, sessiz miyokard enfarktüsü denilen, hastanın farketmediği kalp krizleri de diyabetin seyri içinde rastlanabilen nadir durumlardan biri olmaktadır. Diyabetik nöropati en sıklıkla el vede ayaklarda uçları tutan, simetrik, hem duygusal hem de motor sinirleri etkiliyen tipi görülmektedir. Diyabetik nöropatide, periferik sinir sistemi değişik şekillerde etkilenebilmektedir.

Bunlar dışında yalnız bir siniri etkilyen, birden çok tek siniri etkiliyen tipleri de görülebilmektedir. Kafa sinirlerinde de hasar meydana gelebilmektedir. Otonomik nöropati, ani tansiyon düşüklükleri ya da kalp ritim sorunlarına yol açabilmesiyle, en çekinilen tiplerinden biridir. Diyabetik nöropati, periferik sinir uzantılarının kılıf yapılarını tutabildiği gibi, doğrudan aksonu ya da her ikisini birden etkiliyebilmektedir. Bu etkilenmenin türü de hastalığın belirtilerinde değişikliğe neden olabilmektedir.

Diyabetik Nöropati Tehlikeli Mi
Diyabetik Nöropati Tehlikeli Mi

Diyabetik nöropati tanısı, hastalık öyküsü vede ayrıntılı bir nöroloji muayene ile konmaktadır. Muayenede kan basıncı, kan hızı, kas gücü, yüzeysel duyu bozukluğu, vibrasyon vede eklem pozisyonuna bakılmaktadır. Doktor gerekli görür ise bazı testlerde istenmektedir. Bunların başlıcaları; EMG (sinir iletim tesit), Kalp hızı değişkenliği ve terleme fonksiyon ölçümü, Mesane fonksiyonları, Sinir biopsisi, Deri punch biopsisidir.

Diyabetik Nöropati Nasıl Tedavi Edilir?

Diyabetik nöropati tedavisi öncelik ile, diyabetin kontrol altına alınmasıdır. İyi bir şeker düzenlenmesi vede diyabet eğitiminin verilmesidir. Ağrının kontrol altına alınmasında trisiklik antidepresanlar, elektrik çarpması hisis yaşayan hastalarda antikonvulzan, ağrılı kramplarda kinin sulfat gibi ilaçlar tercih edilmektedir. Günümüz de son zamanlarda alfa lipolik asit, iyi sonuçlar vermektedir. Bu tedaviler genelde uzun süreli tedaviler olmaktadır. Egzersiz de çok önemli bir koruma yöntemidir. İlaç tedavisini kolaylaştırıcı etkisinden vede glisemi kontrolünü kolaylaştırdığından otonomik nöropati de, en zor tedavi edilen diyabetik nöropati şekli olmaktadır. Bu hastalarda tedavi seçenekleri genellikle sınırlıdır. Özellik ile ortostatik hiportansiyonu olan hastalarda varis çorapları işe yarayabilmektedir. Otonomik nöropati olan hastalarda, genel anestezi almak önemli riskler taşıyabilir.

Diyabetik Nöropati Belirtileri Nelerdir, diyabetik nöropatinin kesin henüz tedavisi yoktur. Bununla birlikte nöropatiye yol açan durumlara yönelik vede nöropatinin yol açtığı ağrının ortadan kaldırılmasına yönelik çok çeşitli ilaç tedavileri vardır. Eğer ki sizin de diyabetik nöropati belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Diyabetik nöropati belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da diyabetik nöropati belirtileri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Koşucu Bacağı Sendromu Nedir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed