Koku Körlüğü Belirtileri Nelerdir?

Koku Körlüğü Belirtileri Nelerdir? Koku Körlüğü Nasıl Tedavi Edilir? Koku körlüğü nasıl anlaşılır? İle ilgili bilmeniz gereken bilgileri yazımızda derledik.

Koku Körlüğü Belirtileri Nelerdir? Koku Körlüğü Nasıl Tedavi Edilir?

Koku Körlüğü Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Koku Körlüğü Belirtileri Nelerdir

Anosmi tıp biliminde, koku alamamak anlamına gelmektedir. Koku alamamak keskin kokularda veya hafif kokularda olabileceği gibi koku alma duyusunun tamamne kaybolması biçimde de yaşanabilir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için koku körlüğü nasıl anlaşılır? ve koku körlüğü nasıl tedavi edilir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Koku körlüğü belirtileri nelerdir?

Bireyin her hangi ortamda herkesin alabileceği bir kokuyu hissetmemesi olarak özetlenen koku körlüğü, her insanda görülebilmektedir. İnsanlar arasında koku körlüğü olarak bilinen bu rahatsızlık, kişilerin rahat koku alamaması anlamına gelir. Koku bozuklukları sadece koku körlüğü ile sınırlı değildir. Özellikle koronavirüs salgınından sonra koku körlüğü ile birlikte bazı kokuları olduğundan farklı almak veya yiyeceklerin kokusunu çürümüş olarak hissetmek gibi farklı koku bozuklukları sık rastlanmaktadır. Koku körlüğü nedenlerini anlatır iken, kokunun nasıl algılandığını bilmekte oldukça önemlidir. Koku ile ilgili hava molekülleri vardır. Havada bulunan bu moleküller nefes ile birlikte buruna çekilir. Burnun üst 1/3 kısmında koku alma reseptörler ile donatılmış bir merkez vardır. Bu merkezde bulunan sinir uçlarına gelen koku molekülleri enzimatik reaksiyonlar ile çözülür. Sinir uçları kokuyu algılayarak aktive olup elektriksel uyarıyla byne yönlendirir. Beyinde bulunan koku merkezi gelen elektriksel uyarıyı ayrıştırarak kokunun neye ait olduğunu ayırt eder. Koku algılanır iken, iki şekilde sorun yaşanabilir.

İletim tipi, yani koku moleküllerinin iletilmesini engelleyecek bir sorunun olması veya sersörnöral denilen sinirlerde meydana gelen sorunlar. İletim tipi koku kürlüğü, kokunun algılanması esnasında koku molekülleri, burunda koku alma sınır uçlarının bulunduğu olfaktör mukoza denilen bölgeye gelir. Çeşitli nedenler ile koku moleküllerinin bu bölgeye ulaşamaması iletim tipi koku bozukluklarına yol açar. İletim tipi koku körlüğü nedenleri farklı şekillerde meydana gelebilmektedir. Yazımızın devamına giderek koku körlüğü belirtileri, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Koku Körlüğü Nedenleri Nelerdir?

Koku Körlüğü Belirtileri

Koku körlüğü belirtileir kişinin bulunduğu ortamda, koku alamaması ile kendini belli etmektedir. Genellikle tüketilen gıdaların kokusunun alınmaması ile ortaya çıkar. Yalnız bazen parfün, kolonya, sabun gibi günlük hayatta kullanılan keskin kokuların alınmaması belirleyici olur. Koku alamama hissinin tek taraflı veya çift taraflı olup olmadığını kişinin anlamısı mümkün olmamaktadır.

İletim Tipi Koku Körlüğü Nedenleri

Nargile, sigara veya uyuştrucu kullanımı iletim tipi koku körlüğü nedenleri arasında yer alır.
Koronavirüs de grip ve nezle gibi mukozayı etkilediği için doğru zaman iletim tipi koku alma sorunları sınıfında bulunur. Bununla birlikte bazı virüslerin sinirler üzerinde etkileri olduğıu da bilinir. Viral hastalıklarda sensörinöral tip koku kayıplarının da olabileceği unutulmamalı.
Grip, nezle vede alerji gibi üst solunum yolu enfeksiyonları burunda genel tıkanıklık oluşmasına neden olur. Bu tıkanıklık hava akımının üst tarafa ulaşmasına engel olur.
İleri derece burun eğriliği de zamanla koku alma beceresinin kaybolmasına yol açar. Eğriliğin düzeltilmesi koku körlüğünü düzeltebilmektedir.
Nazal polip denilen burun etlerinin anormal biçimde şişip burnu tıkaması iletim tipi koku körlüğüne neden olur. Polipin tedavisi yaşanan koku körlüğünün düzelmesini sağlayabilir.

Sensörnöral Tipi Koku Körlüğü Nedenleri

Beyin anevrizması en sık rastlanan sensörnöral tipi koku körlüğü nedenlerindendir.
Beyin ameliyatı,
Parkinson,
Epilepsi,
Hormonal rahatsızlıklar,
Alzheimer hastalığı,
Kafa tabanı kırıkları,
Beyin tümörleri.

Koku Körlüğü Nasıl Anlaşılır
Koku Körlüğü Nasıl Anlaşılır

İletim tipi koku körlüğü daha sık görülmektedir. Tedavi daha mümkün koku alamama sorunlarıdır. Baş ağrısı, koku körlüğü nedeni beyin tümörü veya beyin anevrizması gibi rahatsızlıklar olduğunda. Bulantı, kusma, çift görme, bulanık görme, bayılma, denge vede yürüme bozuklukları, kollarda vede bacaklarda hissizlik, karıncalanma ya da güç kaybı gibi beyin tümörü kaynaklı belirtiler de yaşanır.

Koku Körlüğü Nasıl Tedavi Edilir?

Koku körlüğü tedavisi, ortaya bir neden koyulabiliyor ise, bu nedenin ortadan kaldırılmasıdır. Koku körlüğüne neden olan rahatsızlık neyse, tedavi bu rahatsızlığa yönelik uygulanmaktadır. Burun içinde nazal polip varlığı durumunda bunun tedavisi koku alamama sorunun ortadan kaldırabilir. Alerjik durumların varlığında medikal tedavinin düzenlenmesi veya burun eğriliği var ise cerrahi olarak deviasyonun düzeltilmesi lazım. Burnun üst kısmında yer alan koku sinirleri travma, sinüzit veya şiddetli enfeksiyon gibi durumlarda bazen geri dönmeyecek şekilde hasarlanabilir. Uygulanacak bütün medikal vede cerrahi tedavilere rağmen koku körlüğü tedavi edilmeyebilir.

Koku Körlüğü Belirtileri Nelerdir, koku alamamak, bazı durumlarda hayati sorunlara yol açabilir. Hastaların bazı konularda mutlaka dikkatli olması lazım. Koku kürlüğü bireyin beslenmeye olan ilgisini de azaltır. Uzun süreli koku alamama durumlarında beslenme sorunları yaşanabilir. Eğer ki sizin de koku körlüğü belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Koku Körlüğü belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da koku körlüğü belirtileri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Dışkalama Güçlüğü Neden Olur?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed