Diz Protezi Hangi Hastalara Yapılır? Diz Protezi Nedir? Diz protezi ameliyatı riskleri, ile ilgili bilmeniz gereken, bazı bilgileri yazımızda derledik.
Diz Protezi Hangi Hastalara Yapılır? Diz Protezi Nedir?
Kıkırdağın yıpranmış olan bölümleri vede altındaki kemiğin bir kısmı da dahil olmak üzere çıkarılarak, diz ekleminin normal ekseni sağlanıp çeşitli metallerin ekleme yerleştirilmesine diz protezi denmektedir. Bu protez, normal diz eklem hareketlerini taklit etmek amacı ile uygulanır. Diz protezi iki metal parçayla vede aralarında yer alan güçlendirilmiş plastik parçayla kaplanmaktadır. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için diz protezi nedir? ve diz protezi hangi durumlarda uygulanır? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Diz protezinin hangi hastalara yapılır?
Diz eklemi, genel işlevi açısından ayak bilekleri, kalça vede vücut ağırlığını taşıyan, insan vücudunun en büyük vede en karmaşık eklemi olmaktadır. Uyluk kemiği, kaval kemiği vede patella ismi verilen üç adet kemikten meydana gelmekle birlikte, bu kemiklerin birbirine bakan yüzeylerindeki parlak beyaz yapıya kıkırdak ismi verilmektedir. Uykuk vede kaval kemiklerindeki yükü taşıyan kıkırdak yüzeyleri, menisküs denilen vede esnek kıkırdaktan meydana gelen yapıyla korunmaktadır. Kıkırdak vede kemiklerin aldığı hasar, şiddetli ağrılara neden olur. Bu şiddetli ağrıların tedavisinde bir çok yöntem tercih edilir. Bunlar arasında ilaç tedavisi, fizik tedavi vede doktorun uygun gördüğü egzersizler olmaktadır. Diz, bu uygulanan tedavilere rağmen ağrımaya, şişmeye vede eğri durumda kalmaya devam ediyor ise, diz protezi ameliyatı düşünülmeye başlanmaktadır. Diz eklemindeki bozulmaların bir çok nedeni bulunmaktadır. Genetik faktörler, bozulmaya neden olabileceği gibi, çevresel faktörler de etkili olabilmektedir. Ağır şekilde spor yapmak da, dizin erken yıpranmasına neden olmaktadır. Genetik nedenler ile meydana gelen diz sorunları, yaşa bağlı olarak yıpranma vede aşınma sorunları, obezite vede aşırı kilo, romatizmal hastalıklar, alınan fiziki hasarlar ya da sıklıkla tekrarlayan ufak travmalar diz ekleminin bozulmasına neden olabilen sebepler arasında yer almaktadır. Yazımızın devamına giderek diz protezi çeşitleri, ile alaklı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Diz Protezi Hangi Durumlarda Uygulanılır?
Diz Protezinin Çeşitleri
– İnsert,
– Patellar kompenent,
– Tibial kompenent,
– Femoral kompenent.
Femoral kompenent; Uykuk kemiğine ilişkin, eklem yüzeyi hazırlanır vede buraya yerleştirilmektedir. İnsert; çeşiti ise polietilen malzemeden yapılmakta olup, ribial vede femoral kompenent arasına yerleştirilen temel parça olmaktadır. Patellar kompenent; Patella ekleminin yüzeyine yerleştirilmektedir. Tibial kompenent; Tibia ismi verilen kaval kemiğine ait eklem yüzeyi hazırlanır vede buraya yerleştirilmektedir.
Diz protezi ameliyatı uygulana bilmesi için, hasta kişi bazı koşulları sağlaması gerekmektedir. Eğer ki bu koşullar sağlanırsa, hastaya diz proetezi ameliyatı uygulanmaktadır. Diz protezi ameliyatı koşulları;
– İleri derecede vede giderek ilerleyen kireçlenme,
– Radyografi sonucunda eklem bölgesinde, ileri derece tahribat,
– Merdiven çıkarkan meydana gelen ağrı ya da 300 metreden fazla yüründüğü zaman oluşan ağrı,
– Dizlerde geçmeyen ağrı vede şekil bozukluğu olması,
– Kullanılan ilaç tedavisi vede fizik tedavinin sonuç vermemesi.
Diz protezi ameliyatı öncesinde doktorunuz, sizi muayene yapmaktadır. Hasta kişinin kullanmış olduğu ilaçlar vede kanama ya da kan pıhtıhısı konusunda hikayesi incelenmektedir. Kan, idrar gibi genel tetkikleri dışında, vücutta herhangi enfeksiyon olup olmadığı da kontrol edilmektedir. Diz protezi ameliyatı genellik ile genel anestezi altında uygulanır. Yalnız bazı durumlarda hastaya bağlı olarak lokal anestezi veren doktorlarda var. Hasta anestezi alacak olması nedeni ile operasyondan 8 saat öncesinde yemek yemeyi kesmesi gerekmektedir. Hastaya anestezi uygulandıktan sonra ,diz kapağından kesiyle, dizin eklemine ulaşılmaktadır. Aşınan kıkırdak dokusu vede ince kemik tabakası kesilmektedir. Diz eklemin yıpranmış bölümleri çıkarılmaktadır. Öncesinde hastaya uygun protez parçası, dolgu parçası yardımı ile, kemik yüzeye sabitlenmektedir. Diz eklemi, diz protezi sonrası metal vede güçlendirilmiş plastik ile kaplanmaktadır. Diz protezi ameliyatı genel olarak 1 ila 2 saat aralığında sürmektedir.
Diz Protezi Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Tüm ameliyatlarda bulunan genel risk durumu, diz protezi ameliyatında da bulunmaktadır. Operasyon esnasında vede operasyon sonrasında olmak üzere bazı riskler vardır. Bunlar; Operasyon esnasında riskler, anesteziye bağlı risklerdir. Bunun haricinde, düşük ihtimal çerçevesinde müdahale sırasında damar vede sinirlerde yaralanmalar olablmektedir. Nadir görülse de, operasyon sonrasında enfeksiyon, kan pıhtısı oluşumu, protezin gevşemesi gibi sorunlar meydana gelebilmektedir. Geç dönemde ortaya çıkabilen protezin gevşemesi sorunu, kilo ile ilişkilendirilebilmektedir. Bu nedenle hastanın kilo kontrolünü sağlaması vede verilen egzersizleri düzenli yapması lazım.
Diz Protezi Hangi Hastalara Yapılır, hasta kişiler, diz protezi ameliyatının ortalama, 6 hafta sonrasında günlük hayatlarına, ağrısız şekilde geri dönebilirler. Eğer ki sizin de diz protezi hangi hastalara yapılır, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Diz protezi hangi hastalara yapılır, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da diz protezi hangi hastalara yapılır, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Diz Protezinin Çeşitleri Nelerdir?