Palamarcı Görevleri Nelerdir? Palamarcı Ne İş Yapar?, Palamarcı sorumlulukları, ile ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri yazımız da derleyip hazırlaıdk.
Palamarcı Görevleri Nelerdir? Palamarcı Ne İş Yapar?
Denize kıyısı olan ülkelerde vede şehirler de genellik ile birden fazla liman vardır. Bu limanlarda yük gemileri, yolcu gemileri ve vapur gibi ulaştırma araçları bulunmaktadır. Bu büyük veya küçük ulaştırma araçları limana uzun süre ya da kısa süre için demir atmaktadır. Bu limana yanaşma işleminde, kaptana yardımcı olan bazı kişiler bulunmaktadır. Bu kişilere ise palamarcı denmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için palamarcı sorumlulukları nelerdir? ve palamarcı ne iş yapar? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Palamarcı görevleri nelerdir?
Bazı kaptanların limana yanaşması, bazı durumlarda oldukça zor olmaktadır. Bu zorluklara karşı palamarcı, kaptana yardımcı olmaktadır. Birlikte yürütülen limana demir atma işlemi, palamarcılar ile kolaylaşmaktadır. Palamarcı kişiler, can vede mal güvenliğini sağlamak adına kaptanlara geminin limana giriş vede çıkış yapmasında yardımcı olan kişilere denir. Yolcu ya da yük gemilerinin limana giriş vede çıkış sürecnde, ruhtıma, iskeleye yanaşması, iskeleden ayrılması, şamandıra vede mendireklere bağlanmaları, demirlenmesi gibi işlerde bağlama vede çözme işlemlerini gerçekleştirme sorumluluğunu palamarcılar üstlenmektedir. Bu işlemleri yapan kişinin bir takım görevleri bulunmaktadır. Yanaşma ya da ayrılma işlemini yapan kaptanlar, bu işlemleri palamarcılar ile daha kolay gerçekleştirir. Her meslek grubunda olduğu gibi, bu meslek grubu için de geçerli bazı sorumluluklar bulunmaktadır. Yazımızın devamına giderek palamarcı sorumluluları, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Palamarcı Olmak İçin Hangi Şartlar Gerekli?
Palamarcı Sorumlulukları
Palamarcı işini icra eden kişiler, teknik olarak gemi tayfasından sayıldığından, kaptanın denetiminde çalışır. Süvari olarak isimlendirilen 1. kaptan vede diğer kaptanların talimatlarına uygun bir biçimde harekt etmek, bilgi vede belgeleri sağlamak bu meslekte çalışan kişilerin görevleri arasında bulunmaktadır.
– Yeni görev vede işlemleri yerine getirmeli,
– Yeni gelişmeleri uygulamalı,
– Meslek alanları ile ilgili gelişmeleri takip etmeli,
– Kaptan, personel vede yolcuların karaya güvenli çıkmasını sağlamalı,
– Geminin hortum çekme işlemini yaparak gaz alma işlemini gerçekleştirmeli,
– Geminin servis işlemini yapmalı,
– Geminin yer değiştirme işleminde çözme vede tekrar bağlama işlemlerini yapmalı,
– Gemiyi mendireğe bağlayarak demirlemelerini sağlamalı,
– Gemiyi şamandıraya bağlama görevini yerine getirmeli,
– Gemiyi iskeleye yanaştırabilmeli,
– Kaptanın, personellerin vede yollcuların, gemiye binme ve gemiden inme sürecinde can güvenliğini sağlamalı,
– Gemilerin halat çekme işlemini yapmalı,
– Karadaki gemilerin tankerlerine, gaz boşaltılması işlemi gerçekleştirildiği sırada irtibat kılavuzluğu yapmalı.
Palamarcı Olmak için Gereken Şartlar
Palamarcı olmak ve bu mesleği icra etmek için açılan kurslara kayıt olmak vede eğitim sürecini başarı ile tamamlamak lazım. Aşağıdaki şartlar ile birlikte firmaların diğer kriterlerini yerine getien vede amatör denizci sertifikası sahibi adaylar, açılan iş ilanları için başvuru yapabilir, bu alanda çalışma imkanı kazanabilmektedir.
– Vardiyalı çalışma sistemi düzeninde, çalışabilmesi lazım,
– Zor hava şartlarına dayanıklı olunmalı,
– Kaptana yardımcı olunmalı,
– Mesleğin gerektirdiği terimler bilinmei vede doğru biçimde kullanılmalı,
– Halat çekme vede bağlama işlemlerinde, güç sarf edildiğinden fiziksel olarak güçlü olunmalıdır.
Palamarcı Nasıl Olunur?
Palamarcı olmak isteyen bireyler, en az ilköğretim mezunu olmaları lazım. Belirli kurumlar, bu alanda meslek kursları vermektedir. Bu kurslara kayıt olarak, mesleğe ilk adım atılabilir. Kurslarda palamarcı eğitimi, iki şekilde gerçekleşir. İlk basamak teorik, ikinci basamak ise uygulamalı olmaktadır. Bu eğitim ortalama 4 hafta gibi kısa sürede tamamlanır. Kursların bitiminde, bu mesleği yapabilmek adına sertifika sahibi olunmaktadır. Amatör denizci belgesi sertifikası da, işverenlerin talep ettiği belgeler arasında yer almaktadır.
Palamarcı Görevleri Nelerdir, eğer ki sizin de palamarcı görevleri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Palamarcı görevleri nelerdir?, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da palamarcı görevleri nelerdir?, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Üreteroskopi Nasıl Olur?