Üreteroskopi Nasıl Olur? Üreteroskopi İşlemi Nasıl Yapılır? Üreteroskopi işlemi hangi amaçla yapılır? Hakkında merak edilen bazı bilgiler derledik.
Üreteroskopi Nasıl Olur? Üreteroskopi İşlemi Nasıl Yapılır?
Böbrekleri vede idrar torbasını birbirine bağlayan 4 mm iç çapına sahip silindir biçimindeki tüpe üreter ismi verilir iken, üretere endoskopik olarak girme işlemi de üreteroskopi olarak tanımlanır. Üreteroskopi idrar yollarında bulunan küçük vede orta ebattaki böbrek taşlarının tedavisi için, tercih edilen yöntem olarak ön plana çıkar. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için üreteroskopi işlemi hangi amaçla yapılır? ve üreteroskopi işlemi nasıl yapılır? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Üreteroskopi nasıl olur?
Üreteroskopi işlemi; üreter ismi verilen tpte bulunan darlık, taş vede tümörlerin teşhis vede tedavisi için yapılmaktadır. Taş tedavisi söz konusu olduğunda, cihazın içinde taş kırma vede tutma aletleri geçer iken, darlık tedavi söz konusu olduğunda genişletmeye yarayan balon vede aletler geçmektedir. Tümör tedavisi gündeme geldiğinde, biyopsi vede temizleme aletleri cihazın içinden geçmekte, her yöntem için değişik enerji metotları vardır. Üreteroskopi işlemi öncesi, ekseriyet ile hasta genel anestezi altında iken yapılsa da bazı durumlar da spinal anestezi de tercih edilir. Hangi anestezi yöntemi uygulanır ise uygulansın, hastanın ameliyat öncesi 6 ila 8 saat hiçbir şey yenmemesi, hatta içmemesi lazım. Bunun dışında operasyon öncesinde aspirin vede kumadin gibi kan sulandırıcı ilaçlar alınmamalıdır. ÜReteroskopi işlemi için, hastaneye gelen hastaların yanlarında bütün tetkiklerin bulunmasında yarar vardır. Yazımızın devamına giderek üreteroskopi işlemi yapılışı ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Üreteoskopi Cihazı Türleri Nelerdir?
Üreteoskopi İşlemi Nasıl Uygulanır?
Üreteroskopi işlemi genellik ile genel anestezi altında yapılmaktadır. Üreteroskop aracılığı ile idrarın vücuttan atıldığı o minik delikten tamamen doğal yöntemler ile idrar torbasına girilmektedir. Akabinde ise yine aynı yöntem ile, üreter ismi verilen tüp biçimindeki idrar kanalına girilir. Üreteroskop cihazının ucunda yer alan minik fiber optik kamera, mesanenin ötesini görme vede ekrana büyümeli biçimde görüntü aktarma konusunda yardımcı olmaktadır. Bu aşamada, net bir görüntü elde edebilmenin yanı sıra, kolay giriş işlemi için daimi su sisteminden yararlanılır. Daha sonra darlık, tümör veya taş tedavisi için gereksinim duyulan bütün cihazlar üreteroskopun içinden geçirilir ve bölgeye daha kolay ulaşım sağlanır vede tedavi gerçekleşmiş olmaktadır. Ortalama 20 dakika süren bu işlem, 90 dakikaya kadar da uzadığı belirtilmektedir.
Üreteoskopi Cihazı Türleri
Üreteoskopi cihazlarının üçünün de farklı çapta vede boyutta versionları bulunmaktadır.
– Esnek-Bükülebilir, Fleksibl.
– Yan Bükülebilir, Semi-rigid.
– Sert, Rigid.
Üreteroskopi işleminden ortlama 2 ila 4 saat sonra, hastaların çoğu taburcu edilir. Yalnız yine de operasyonun yapıldığı gün araç kullanmamak lazım. Her ne kadar nadiren de olsa, bazı durumlarda işlem uzun sürebilir. Bu nedenle geceyi hastanede geçirmeniz de söz konusu olabilir. Üreteroskopi işleminden sonra, ağrı beklenen bir durum değildir. Yalnız bazı hastalarda ağrılar olabilmektedir. Olan bu ağrı durumu ise bir kaç gün sürse de, hekiminizin vereceği ağrı kesiciler ile, geçici olan ağrıyı en az sancılı şekilde atlatabilirsiniz. Eğer ki ağrınız beklenenden uzun sürerse vede ağrı kesiciler de tesir etmiyorsa, vakit kaybetmeden hekiminize başvurmanızda yarar vardır.
Üreteroskopi Nasıl Olur, eğer ki sizin de üreteroskopi nasıl olur, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Üreteroskopi nasıl olur, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da üreteroskopi nasıl olur, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Ambulans Nakil Hizmetleri Nelerdir?