Tetik Nokta Enjeksiyonu Nasıl Uygulanır? Tetik Nokta Enjeksiyonu Nedir? Tetik nokta enjeksiyonu ne zaman etki eder? Hakkında merak edilen bazı bilgiler.
Tetik Nokta Enjeksiyonu Nasıl Uygulanır? Tetik Nokta Enjeksiyonu Nedir?
Bazı hastalar da meydana gelen ağrıların tedavisi için uygulanan tedavi seçeneğine tetik nokta enjeksiyonu adı verilmektedir. Nokta enjeksiyonu için tercih edilen noktalar, kas dokusunda yer alır vede ağrıyı tetikleyen noktalar olmaktadır. Kasların içerisinde yer alan bu noktalar, kas dokusunun normal yapısının bozulmasıyla meydana gelmektedir. Tedavisi için, ağrı noktalarına bir gün ara ile 3 kez enjeksiyon yapılmalıdır. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için tetik nokta enjeksiyonu ne zaman etki eder? ve tetik nokta enjeksiyonu nedir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Tetik nokta enjeksiyonu nasıl uygulanır?
Tetik noktalar, çoğu zaman kas içinde yer alan vede ağrıya neden olurlar ve cilt altında hissedilebilmektedir. Tetik nokta enjeksiyonu, kas içinde yer alan vede ağrıya neden olan tetik noktalara enjeksiyon uygulama işlemine denmektedir. Tetik nokta enjeksiyon için öncelik ile, ağrıyu tetikleyen noktalar tespit edilmektedir. Cilt temizliği sonrasında, küçük iğne tetik noktasına girilmekte vede bu tetik noktalara 3 ila 5 cc lokal anestezik madde ya da serum fizyolojik enjekte edilmektedir. Enjeksiyon işlemi bir kaç saniye sürmektedir. Tetik nokta enjeksiyonu, seğirme vede hafif ağrıya neden olabilmektedir. Bir kaç dakika da, bu noktalar da ağrıda azalma olmaktadır. Tetik nokta enjeksiyonu için, kısa ya da uzun etkili lokal anestezikler kullanılabildiği gibi, kuru iğne veya botoks da tercih edilebilmektedir. Yazımızın devamına giderek tetik nokta tedavisinde kullanılan yöntemler, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Tetik Nokta Enjeksiyonu Ne Zaman Etki Eder?
Tetik Nokta Enjeksiyonunda Kullanılan Yöntemler
– Fizik tedavi yöntemleri,
– İlaç tedavileri,
– Basınç uygulama,
– Masaj,
– Sprey germe tekniği,
– Akupunktur,
– Kuru iğne tedavisi.
Tetik nokta enjeksiyonu sonrası hasta 30 dakika gözlem altında tutulur. Bu sürenin sonunda tansiyon düşüklüğü vede bulantı gibi sorunlar bulunmuyor ise hasta taburcu edilir. Tetik nokta enjeksiyon tedavisi, en az 1 gün aralıklar ile 3 kez uygulanabilir. Bu uygulama da, kullanılan ilaçlara bağlı olarak çok nadir olarak yan etkiler meydana gelebilir. Kullanılan lokal anesteziklerden lidokain, sistemik toksisite yapmadan sersemlik, yorgunluk vede amnezi yapabilmektedir. Lokal irritasyon vede alerjik reaksiyonlar çok nadir görülmektedir. Sizin de kas ağrınız eğer ki ağrı kesiciler vede fizik tedavi de dahil olmak üzere diğer tedaviler de düzelmedi ise, tetik nokta tedavisi alabilirsiniz.
Kas içinde yer alan tetik noktaların meydana gelmesinde çeşitli faktörler vardır. Bu nedenler arasında aşırı fiziksel aktivite, travma vede stres gibi faktörlerin ön plana çıkması görülmektedir. Bu faktörler ile kasların hareketleri kısıtlanır vede sonuçta kaslar da gergin bantlar meydana gelir. Kaslar da meydana gelen bu durum merkezi sinir sistemini uyarmaktadır. Uyarılan sinir sistemi motor refleksleri harekete geçirir vede kas içinde yer alan tetik nokta vede etrafında ağrıya neden olan maddeler salgılanmaktadır. Sonuçta tetik noktanın bulunduğu kas dokusunda vede çevresinde hassasiyet vede ağrı meydana gelmektedir. Tetik nokta, kasta travmatize olmuş alandır vede el ile palpasyon da hassasiyet hissedilebilmektedir. Tetik nokta, sinir kökü hasarına bağlı olarak da gelişebilir. Bunun en bilinen örneği ise, boyun fıtığının sinir köküne baskı yapması sonucu meydana gelen boyun vede sırt kaslarındaki tetik noktalar olmaktadır. Sinir kökünün fıtık tarafından hasarlanması, sinir ile ilgii olan boyun vede sırt kaslarında sürekli uyarılmaya neden olur. Genellikle bu durum tedaviye dirençli tetik nokta oluşması ile sonuçlanır.
Tetik Nokta Enjeksiyonu Hangi Durumlarda Uygulanmaz?
– Kanında pıhtılaşma bozukluğu bulunan,
– Gebe olan ya da gebe olma ihtimali olan,
– Girişim yapılmasını kabul etmeyen hastalara,
– Girişim bölgesinde aktif enfeksiyonu olan hastalara tetik nokta enjeksiyonu uygulanmaz.
Tetik Nokta Enjeksiyonu Kimlere Yapılmaz?
– Gerilim baş ağrıları,
– Fibromiyalji sendromu,
– Miyofasiyal ağrı sendromu.
Tetik Nokta Enjeksiyonu Nasıl Uygulanır, tetik noktalar vücudun herhangi bir bölgesinde yer alabilir. Yalnız daha çok omuz, boyun vede bel bölgesinde görülmektedir. Eğer ki sizin de tetik nokta enjeksiyonu nasıl uygulanır, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Tetik nokta enjeksiyonu nasıl uygulanır, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da tetik nokta enjeksiyonu nasıl uygulanır, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Belde Kanal Darlığı Neden Olur?