Tırnak Sedefi Belirtileri Nelerdir? Tırnak Sedefi Nasıl Geçer? Tırnak sedefi nedir? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri yazımız da derledik.
Tırnak Sedefi Belirtileri Nelerdir? Tırnak Sedefi Nasıl Geçer?
İmmün sistemi etkileyen kronik rahatsızlığa sedef hastalığı denmektedir. Sedef hastalığın da, vücut olması gerekenden daha fazla cilt hücresi üretmektedir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için tırnak sedefi nasıl geçer? ve tırnak sedefi belirtileri nelerdir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilir vede paylaşabilirsiniz. Peki Tırnak sedefi belirtileri nelerdir?
Normal de cilt hücreleri 28 ila 30 günde bir çoğalmaktadır. Sedef hastalığın da bu süre, 3 ila 4 günde bir olmaktadır. Cilt hücreleri oldukça hızlı biçimde çoğalmaktadır. Psöriazis hastalığında derinin görünümü döküntülü, kaşıntılı, daha kalın, kırmızı ve sedefi renktedir. Psöriazis vücudun herhangi bölümünde meydana gelebilir. En sık rastlandığı vücut bölümleri ise el ve tırnaklar, boyun, bacaklar, kollar ve göğüs olmaktadır. Sedef hastalığının rastlandığı alanlardan biride tırnaklardır. Psöriazis hastalarının %80’nin de tırnaklar da değişiklikler gözlenmektedir. Bazı kişiler de tırnaklar, sedef hastalığo belirtilerini gösteren tek vücut bölümüdür. Yine de bu durum oldukça nadir olmaktadır. Tırnakta sedef hastalığı genellik ile vücutların da sedef hastalığı olan bireylerde görülmektedir. Tırnakta sedef hastalığı belirtilerinin olması, bireyler üzerinden fiziksel vede psikoojik etkiler bırakarak yaşam kalitesini etkilemektedir. Yazımızın devamına giderek tırnak sedefi belirtileri, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Tırnak Sedefi Nasıl Geçer?
Tırnak Sedefi Belirtileri
– Tırnak rengin de değişiklik,
– Tırnak şeklin de değişiklik,
– Tırnak yatağından ayrılma,
– Tırnakta küçük çukurlar,
– Tırnak yatağında kanama,
– Tırnağın kalınlaşması,
– Tırnak yüzeyinin ufalanması,
– Tırnak üzerinde beyaz lekeler.
Tırnak sedefi, büyük oranda vücuttaki, sedef hastalığına eşlik etmektedir. Çünkü tırnaklar da, cildin birer parçası olmaktadır. Tırnaklar, tırnak kökünden büyürler vede tırnak kökünde sedef hastalığı meydana gelebilir. Tırnak plağı, tırnakların üst kısmını oluşturan sert yüzeydir. Keratinden yapılmıştır. Tırnak kökünde meydana gelen sedef hastalığı, tırnak plağı hücrelerinin kaybedilmesine neden olmaktadır. Tırnak yüzeyinde, küçük çukurlar meydana gelir. Çukur sayısı bireyler arasında farklılık göstermektedir. Bazı tırnak çukurları, daha sığken, bazıları daha derindir. El vede ayak tırnaklarında meydana gelebilir.
Tırnaklar bazı durum da, tırnak yatağından ayrılabilmektedir. Bu durum anikolizis olarak adlandırılır. Tırnakta sedef hastalığ var ise, önce tırnağın çevresinde beyaz vede sarı yama görülmektedir. Daha sonra bu yama tüm tırnağı içerecek hale gelmektedir. Tırnak yüzeyinde meydana gelen çukurlaşmayla, birlikte başka değişiklikler de oluşabilir. Tırnaklar da beau çizgileri oluşur. Tırnaklar zayıflar vede parçalanabilmektedir. Tırnak kalınlığında artma ya da azalma görülebilmektedir. Tırnak sedefi nedeni ile, renk değişikliği ortaya çıkabilir. Tırnak yatağında sarı-kırmızı renkte yama görülür. Yine tırnaklar da sarı-kahverengi değişikliği oluşabilir. Bir çok durum da tırnaklar da renk kaybı vede beyazlaşma meydana gelebilir. Tırnak sedefi nedeni ile, tırnak yapısında, birçok değişiklik oluşabilir. Bu değişikliklerin hepsi, bir arada görülebileceği gibi ayrı ayrı da meydana gelebilmektedir.
Tırnak sedefine ait belirtiler meydana geldi ise, yakın zaman da b ir uzman hekime gitmeniz yararlı olur. Vücudunuz da başka bir ya da bir kaç bölümünde de sedef hastalığı belirtileri meydana gelmiş durumdadır. Tırnak sedefi, bulaşıcı hastalık değildir. Medikal tedavi yöntemleriyle kontrol alına alınabilir. Bir sağlık uzmanından yardım alabilirsiniz. Tırnaklar da, sedef hastalığının yanı sıra, mantar enfeksiyonu da gelişebilmektedir. Bu durum da gecikmeden tıbbi yardım almalı vede tedavi olunmalıdır. Tırnak sedefi tedavisi uzun sürebilmektedir. Bu süre bazı bireyler de 1 yılı bulabilmektedir. Bunun nedeni tırnakların oldukça yavaş büyümesinden kaynaklıdır.
Tırnak Sedefi Nasıl Tedavi Edilir?
Tırnak da sedef hastalığı, her zaman acıya ya da semptomlara neden olmaz. Bazı insanlar da tırnakların görünümü nedeni ile kozmetik açıdan sorunlar oluşturmaktadır. Tırnak sedef hastalığı tedavisi, tırnakta psörlazis hastalığının daha fazla kötüleşmesini önleyebilmektedir. Tedavi yöntemlerinin bazıları; Tırnak yatağına enjekte edilen ilaçlar, tüm vücudu etkileyen sistemik ilaçlar, tırnaklara uygulanan kremler vede topikal ilaçlar olmaktadır.
Tırnak Sedefi Tedavi Yöntemleri
– Sistemik ilaçlar,
– Topikal tedaviler,
– Steroid enjeksiyonları,
– Biyolojik tedaviler,
– Lazer tedavisi,
– Tırnağın çıkarılması,
– Mantar enfeksiyonu tedavisi,
– Alternatif tedaviler,
– Bitkisel tedavi.
Tırnak Sedef Hastalığı Önlenir Mi?
Tırnak sedefi hastalığını, daha iyi yönetebilmek adına uygulayabileceğiniz bazı yöntemler bulunmaktadır. Psöriazis, immünolojik bir hastalıktır vede engellenemez. Yalnız daha iyi biçimde yönetilebilmektedir. Evde bakım önerileri vede temizlik sedef hastalığını önleyemez. Yalnız hastalığın ilerleyişini kontrol altına alabilir vede enfeksiyon riskini de düşürmektedir. Tırnak sedef hastalığına sahip iseniz, bu rahatsızlığı daha iyi yönetebilmek adına, bazı bakım ipuçlarını yapmalısınız. Tırnakta psöriazis olan bazı bireyler, ellerini görünüş açısından çirkin bulur vede kendilerini utanmış hissedebilir. Tırnak sedefi olan kişiler, kozmetik çözümlere yönelebilmektedir. Tırnakların temizlenmesi vede biçimlendirilmesi ile daha iyi el görünümü elde edilebilmektedir.
Tırnak Sedef Hastalığında Tırnak Temizliği Nasıl Olmalı?
– Sıkı ayakkabılar giymekten kaçınınız,
– Tırnak vede tırnak derisi için, nemlendirici kullanınız,
– Tırnak çevresini keskin uçlu cisimler ile temizleyiniz,
– Tırnakları ara ara antibakteriyel sabunlar ile yıkayınız,
– Tırnakların kenarlarında biriken kiri çıkarınız,
– Bakteri birikimini önlemek adına el vede ayak tırnakları aralıklı olarak kesiniz.
Tırnak Sedef Hastalığnda Kozmetik Tedavi
Yapay tırnaklar takılır iken, kullanılan yapıştırıcılar tırnak yatağını zedeleyerek tahrişe neden olur. Bu neden ile yapay tırnak kullanmamaya özen gösterin. Tırnak derisine zarar vermemeye dikkat edin. Bu durum tırnak sedefini daha da kötü hale getirir. Tırnakta sedef hastalığının yanı sıra, enfeksiyon gelişimine de yol açabilmektedir.
Tırnak Sedef Hastalığnda Tırnak Bakımı Nasıl Olmalı?
– Nemlendirici kullanınız,
– Ellerinizi koruyunuz,
– Tırnakları kısaltınız.
Tırnaklarınızı ara ara keserek kısa tutunuz. Bu durum tırnakların vede tırnak çevresinin temiz kalmasına yardımcı olarak, enfeksiyon riskini de azaltır. Tırnak kırılmasını vede ufalanmasını da önlemektedir. Kimyasal barındıran maddeleri kullanırken ya da temizlik maddeleri ile çalışırken ellerinizi koruyacak eldiven takınız. Özellikle topikal ilaç tedavi verilen bireyler, bu gibi durumlar da eldiven takmalıdır. Uzman hekim ellerinizi korumanız vede el sağlığınız için size bazı nemlendirici ürünler tavsiye edebilir. Sağlık uzmanlarının önermiş olduğu ürünleri tercih ediniz.
Tırnak Sedefi Belirtileri Nelerdir, tırnak sedef hastaların da, tırnaklar bazı durumlar da tırnak yatağından ayrılabilmektedir. bu duruma ise anikolizis ismi verilmektedir. Trnağın deriden ayrılması durumun da, tıbbi yardım almanız lazım. Eğer ki sizin de tırnak sedefi belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Tırnak sedefi belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da tırnak sedefi belirtileri nelerdir hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Klorun Zararları Nelerdir?